top of page
Writer's pictureUlla

Hei, juoksemista älä lopeta...

Juokseminen ja jooga pähkinänkuoressa



Juoksemisen hyötyjä ovat mm. sen positiivinen vaikutus kehon lihaksiin ja luustoon. Se toimiin monelle myös meditatiivisena harjoituksena, tyhjentää pään ajatuksia sekä auttaa stressin hallintaan. Aktiivisesti harrastettuna juokseminen myös vahvistaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä sekä alentaa riskiä sairastua moniin suomalaisillekin tuttuihin kansantauteihin, kuten diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen.


Juoksemisessa on myös varjopuolensa, jotka voivat tulla vastaan aloittelijalle liian kovaa treenatessa tai kokeneemmallekin juoksijalle intensiivisen treenijakson tai pidemmän tauon jälkeen.


Tyypillisiä juoksemiseen liittyviä ongelmia ovat mm. erilaiset lihaskivut, rasitusvammat sekä ehkä ei suoraan juoksemisesta aiheutuneet ongelmat, kuten toimistossa istuskelusta jumiutuneet takareidet ja alaselkä, jotka voivat haitata juoksemisen aloittamista. Moni juoksija saattaa kärsiä myös kivuliaista penikkataudin oireista (joku korjatkoon, jos tälle on oikeaoppisempi termi, mutta ne, joilla penikat vaivaavat tietävät kyllä mitä tarkoitan).


Näistä edellä mainituista ei kannata kuitenkaan ottaa itselleen ylitsepääsemätöntä estettä.


Jooga juoksemista tukemassa

Itse en ole koskaan kokenut juoksua omaksi lajikseni johtuen kroonisesta anemiastani, joka vaikeuttaa mm. hapenottokykyäni, mutta joogan hyödyt juoksemiseen konkretisoituvat kunnolla itselleni ohessa olevan asiakkaalta tulleen

palautteen kautta ja tämä sai myös tutkimaan aihetta hieman laajemmin.


Edellistä blogi postausta joogan tukemisesta eri liikuntalajeja kirjoittaessani, huomasin, että suomessa joogaa on tutkittu tieteellisesti melko vähän ja esimerkiksi Theseuksesta aiheesta löytyi vain yksi työ, missä joogan vaikutusta tutkittiin ammattiurheilijoiden päälajin tukena (tulokset olivat positiivisia ja vaikuttivat mm. kehonliikkuvuuteen ja lihastasapainoon). En antanut tämän lannistaa, joten ei muuta kuin googlettamaan englanniksi.


Jo pienellä etsimisellä löytyi mm. Harvardin sivuilta laaja artikkeli aiheesta (Yoga for Exercise | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health), missä kerrottiin, että rapakon takana joogaa suositellaan jopa fysioterapeuttien ja terapeuttien toimesta laajasti liikuntana (14 miljoonaa amerikkalaista oli saanut tämän suosituksen artikkelin mukaan).


Menemättä liian syvälle kyseiseen artikkelin muuhun sisältöön, todettakoon, että kuten jo tiedämme, jooga vaikuttaa sekä kehoon että mieleen ja sitä kautta voi tuoda tukea muiden urheilulajien aktiiviseen harrastamiseen.


Juoksemisen näkökulmasta sanoisin, että joogan tärkeimmät hyödyt ovat, että se

  • kehittää hengitystekniikkaa

  • parantaa kehon liikkuvuutta ja eri kehonkudosten joustavuutta

  • vähentää stressiä ja auttaa keskittymään

  • voimistaa keskivartalon lihaksia

  • kehittää kehontasapainoa erityisesti kehon ääriasennoissa

  • auttaa oman kehon hahmottamisessa ja jopa yksittäisten lihasten tuntemisessa

  • sekä lisää juoksemisen meditatiivisia vaikutuksia, mikä parantaa ihmisen henkistä ja sitä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tasapainon parantuminen ja riittävä joustavuus kehossa sekä riittävät/terveet liikeradat lihaksistossa, vähentävät merkittävästi juoksijan riskiä esimerkiksi loukkaantumiseen tai kehon kipeytymiseen ja voivat siten tuoda merkittäviä vaikutuksia itse juoksemiseen. Aktiivista treeniä seuraavana päivän voi joogalla myös vaikuttaa lihasten rentoutumiseen ja nopeuttaa kehon palautumista seuraavaa aktiivista treeniä varten.


Kokeilemaan joogaa?

Koska jokaisen keho on yksilöllinen, on myös joogaa aloittaessa tärkeä kuunnella omaa kehoa ja mieltä.


Ihan käytännössä joogaa voi kokeilla, vaikka oheisella 40-minuutin treenillä, jonka tein alun perin juoksemista harrastavalle ystävälleni tukemaan hänen harjoitustaan ja nopeuttamaan palautumista lenkkien jälkeen.



Joogaa pääset myös kokeilemaan sekä aktiivisemmin harrastamaan Joogantain salille Nummelaan joko ryhmätunnille varaamalla paikan https://liikuttajat.fi/joogantai/joogat tai yksityisesti https://vello.fi/joogantai/.

Joogan vaikutuksista muuhun liikuntaan löytyy lisää tietoa täältä: Joogaa urheilijoille ja aktiiviliikkujille (joogantai.fi)

 
321 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page