top of page
  • Writer's pictureUlla

Veneasana, navasana, boat pose

nava = veneVeneasana on tehokas vatsalihasliike ja siitä onkin aluksi hyvä harjoittaa jotakin kevennetympää variaatiota, kunnes kokee, että lihakset ovat vahvistuneet jalat suorana tehtävää variaatiota varten.


Vatsalihaksien lisäksi veneasana vahvistaa mm. lantionpohjan lihaksia, lonkankoukistajia ja selkää sekä avaa rintakehää. Koska asana kohdistuu vahvasti vatsan alueelle, se myös stimuloi sisäelimiä ja voi auttaa ruuansulatuksessa.


Navasanan sanotaan myös voivan lievittää stressiä, mutta ennen kuin siihen asti pääsee pitää löytää itselle sopiva variaatio, jossa voi todella olla vakaasti, mutta kuitenkin helposti ja keskittyä hengittämiseen.

Asanaan asettautuminen

Perusasanasta, dandasanasta, koukista polvet ja tuo jalkapohjat mattoon, jalat kiinni toisissaan. Nosta kädet suoriksi eteen olkapäiden leveydelle kämmenet kohti toisiaan.
Uloshengityksellä nosta jalat sille korkeudelle, että pystyt olemaan vielä vakaana ja hengittämään rauhallisesti. Polvet voivat olla koukussa tai suorina.


Niska suorana, katse yläviistoon, vatsa tiukkana, selkä suorana, hartiat alhaalla, lantionpohja aktiivisena ja niska pitkänä.


Pieni tärinä vatsalihaksissa kuuluu asiaan asanan aikana. Tärkeintä on pitää selkä suorana koko asanassa olon ajan.


Kun et pysty enää pitämään asentoa, laske jalkapohjat uloshengityksellä alas matolle ja voit huilata päätä hetken polvien välissä.


Oikea kohta selälle asanassa löytyy, kun menet vain siihen asti, että pystyt pitämään selän suorana, jos yhtään tuntuu kipua tule takaisin päin.


Tuet

Mikäli asana tuntuu aluksi liian rankalta, voit helpottaa sitä tukemalla käsillä reisien alta tai voit tuoda kämmenet maahan lantion taakse tueksi.Mikäli jalkoja on vaikea pitää yhdessä, aseta joogatiili reisien väliin ja purista sitä asanaa tehdessäsi reisillä.
Jos siltä tuntuu niin, jätä jalkapohjat tai varpaat matolle ja nojaa vain selkä suorana taakse.

Variaatiot

Navasasanasta löytyy paljon eri variaatioita, alla pari niistä.


Haluatko lisää haastetta? Kokeile ottaa varpaista kiinni ja suoristaa jalat.

Veneasanan voi tehdä myös kierrettynä.


Sisäänhengityksellä avaa kädet sivuille ja uloshengityksellä kierrä rintakehä sivulle, muista pitää kädet pitkinä suorina ja pitää huolen, ettei selkä lähde pyöristymään, venytä sormia kauemmat toisistaan ja avaa rintakehää. Sisäänhengityksellä palaa keskelle, tuo kädet takaisin eteen ja uloshengityksellä laske jalat alas.


Kevennä tarvittaessa asanaa laskemalla kantapäätä matolle, jotta saat selän pidettyä suorana.

Varo

Veneasanaa ei suositella, jos sinulla astma, löydä vatsa, päänsärky, sydänperäisiä ongelmia, unihäiriöitä, matala verenpaine tai olet raskaana.


Joissain yllämainituissa tilanteissa voit kuitenkin kehoasi kuunnellen ja asanaa varioiden sitä harjoittaa, tarvittaessa konsultoi sinua hoitavaa tahoa.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 
 

183 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page