top of page
FAQ.png

 

VOINKO OSALLISTUA JA JOS, NIIN MILLE TUNNILLE?

En ole notkea, en yletä varpaisiini/pysty istumaan jalat ristissä lattialla/seistä päälläni tms. voinko silti osallistua?

Voit, jos et ole varma mille tunnille osallistua, rautakankijooga on hyvä lähtökohta tulla kokeilemaan.

Jos kuitenkin epäilyttää, varaa yksityistunti, niin pääset alkuun yksilöllisemmässä ohjauksessa ja voit tutustua joogaan omassa tahdissa.

Minulla on jokin rajoite kehossani, vanha vamma, loukkaantuminen tms. voinko osallistua?

Kyllä, ehkä, et, se riippuu monestakin asiasta. Yleensä pienempien olkapää- polvi-, selkäongelmien kanssa pärjää omaa kehoa kuunnellen ja asanoita varioiden itselle sopiviksi.

 

Usein joogasta on niihin jopa hyötyä ja joogaa suositellaan lempeänä liikkeenä ja omaa kehoa kunnioittavana harjoituksena toipumiseen.

 

Konsultoi aina sinua hoitavaa tahoa asiasta, joogaohjaaja ei ole (ellei ole saanut erillistä koulutusta) lääkäri, fysioterapeutti tms. hoitoalan ammattilainen. Jokainen harjoittaa joogaa omalla vastuullaan.

Olen raskaana, voinko osallistua?

Suosittelen hakeutumaan raskausajanjoogaan erikoistuneen ohjaajan tunnille.

Lisää aiheesta löydät blogikirjoituksestani Raskausajan jooga (joogantai.fi)

En ole koskaan joogannut, miten pääsen alkuun?

Jos pääset lattialle istumaan, eikä kehossasi ole sen kummempia rajoitteita ilmoittaudu tunnille ja tule mukaan, siitä se lähtee :) 

Tuntien kuvaukset löydät ja Ryhmätunnit -sivulta.

Olen mies, en sovi joukkoon?

No tottakai sovit, tunneillani käy paljon miehiä, ihan tavallisia, erikokoisia, eri ikäisiä enemmän ja vähemmän liikunnallisia, hurjimmat jopa ilman kaveria ja hyvin ovat selvinneet.

 

Useimmat aloittelijat ja miehet aloittavat Rautakankijoogasta, joka on hyvin matalankynnyksen tunti.

Onko jooga venyttelyä?

Ei, osa joogaa on kehon venyttely, kunnon ylläpitoa ja vahvistamista (asanoita) ja voit täysin suhtautua siihen niin, jos se auttaa sinua sitoutumaan harjoitukseesi ja huoltamaan kehosi.

 

Jooga ei kuitenkaan ole pelkkää venyttelyä, asanat (keholliset harjoitteet) ovat yksi kahdeksasta joogan filosofian askeleesta. Kokonaisuudessaan jooga on filosofia, elämäntapa, jonka juuret yltävät yli 5000 vuoden päähän.

Tuleeko joogassa hiki?

Voi tulla, riippuu tunnista ja tahdista, jolla joogaa tehdään. Jos olet tulossa vain "venyttelemään" esim. hathatunnille, voit yllättyä.

Mistä tietää, mille tunnille voi osallistua?

Osa joogasaleista ilmoittaa hyvinkin tarkkaan, onko kyseessä, minkä tasoinen tunti, aloittelijoille vai pidempään harrastaneille soveltuva. Joogantain tunneilla jokainen harjoittaa joogaa oman kehonsa rajoja kunnioittaen välittämättä, mitä naapurimatolla tapahtuu. 

 

Joogantain ryhmätunnit ovat pääosin kaikille soveltuvia, olit sitten harrastanut joogaa jo pidemmän aikaa tai vasta ottamassa ensimmäisiä askelia joogapolullasi.

SALIN SIJAINTI JA YHTEYDENOTTO

Mistä löydän Joogantain?

Joogantai löytyy Nummelan keskustasta (os. Vihdintie- 4-6).

Sali on hiukan piilossa, samassa rakennuksessa on mm. R-kioski, Kiinteistömaailma ja Chitir Chicken ja viereisessä rakennuksessa Nordea ja Sporthammer.​ Joogantai sijaitsee "kujalla", joka Nordean ja Chitir Chickenin välissä.​

Parkkipaikkoja on ympärillä runsaasti.

Yritin ottaa yhteyttä, en saanut sinua kiinni?

Tiedän olevani vaikeasti tavoitettavissa, joskus viestit hukkuvat (olen joskus nähnyt ihan asiallisen viestin vilahtavan puhelimen näytöllä, mutta etsimisestä huolimatta en ole löytänyt sitä) tai menevät roskapostiin.

 

Pyrin vastaamaan viesteihin aina mahdollisimman pian, mutta viimeistään muutaman päivän sisällä. Mikäli kyseessä on esim. useamman viikon päästä olevaa tapahtumaa koskeva asia, tai esim. tarjouspyyntö, joka vaatii enemmän kuin hetken aikaa miettimisen, jotta saisin kaikki asiaan vaikuttavat seikat huomioitua kerralla, saattaa vastaaminen kestää pidempään, riippuen kuinka kiire muuten on.

Tuntien aikana en pysty vastaamaan puhelimeen. Jos et saa minua kiinni, laita viesti 040 582 4936. Ne tulevat ainakin perille, mikäli sähköposti temppuilee.

Ethän laita minulle viestiä henkilökohtaiseen messangeriini, mikäli haluat sitä käyttää, vaan Joogantain.

MITEN ILMOITTAUDUN? OSALLISTUMISEN PERUMINEN/ TUNNIN PERUUNTUMINEN 


Mistä löydän tulevat joogatunnit?

​Tunnit löytyvät ajanvarausjärjestelmästä osoitteesta liikuttajat.fi/joogantai/joogat.

Sivustolta löytyy myös kalenterinäkymä (kalenterissa olevat värikoodit eivät kerro tunnista, muuta kuin, että tietty tunti on merkitty kalenteriin tietyllä värillä helpottamaan samojen tuntien löytymistä visuaalisesti).

Onko ensimmäinen tunti ilmainen?

Kuulen usein kysymyksen, onko ensimmäinen tunti ilmainen, ilmeisesti jossain näin on. Joogantain salilla ei. Joskus saattaa erikseen olla avoimia ovia tai näytetunteja, seuraa Joogantaita somessa, niin kuulet näistä ensimmäisten joukossa.

Miksi sitten varausjärjestelmässä hinta on esim. 0.00-14.00 eur?

Koska tunneille osallistumiseen on mahdollista ostaa "clubikortti" jolloin kuukausihinnalla saa osallistua niin paljon kuin haluaa, tällöin "clubilaisille" hinta/tunti on 0 eur.

Miten varaan tunnin?

Oman paikan varaaminen ryhmätunnille tapahtuu osoitteessa 
https://liikuttajat.fi/joogantai/joogat.

Liikuttajat.fi -varausjärjestelmään ei tarvitse luoda käyttäjätiliä, riittää kun syötät nimesi, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron, jotta saamme sinut tarvittaessa kiinni.

Tarvitsemme yhteystietosi, jotta voimme ilmoittaa, jos tunti jostain syystä on peruttu.

Klikkaa tuntia, jolle haluat osallistua ja syötä tietosi, kuinka monta henkilöä haluat ilmoittaa ja valitse hintaryhmä. Voit hoitaa maksun varauksen yhteydessä tai paikan päällä.

Varauksesta lähtee sähköpostiisi vahvistusviesti, jossa on myös linkki varauksen perumiseen, mikäli sinun tarvitsee jostain syystä perua osallistumisesi.

Tarkistathan vahvistusviestistä, että olet ilmoittautunut sille tunnille, jolle pitikin.

En saanut vahvistusviestiä sähköpostiini, mitä nyt?

Tarkista ensin roskapostikansiosi ja mikäli maksoit tunnin lähtikö maksu tilistäsi ja ota yhteyttä ulla@joogantai.fi niin tarkistetaan asia.

 

Joskus käy niin, että vahvistus tulee pahasti viiveellä, johtuen meistä riippumattomista syistä, joten laita viesti "ilmoittauduin tunnille X, en saanut vahvistusta, mutta olen tulossa". Jos on kiire, nopeinten viesti tulee perille WhatsAppin kautta 040 582 4936.

 

Huomioithan, että en pysty vastaamaan puhelimeen, mikäli minulla on asiakas tai tunti käynnissä, jolloin WhatsApp- tai tekstiviesti tavoittaa paremmin.

Miten perun tunnin?

Saamassa vahvistusviestissä on linkki varauksen perumiseen, mikäli sinun tarvitsee jostain syystä perua osallistumisesi käytä ko. linkkiä/painiketta. Huomioi, että osallistuminen pitää perua viimeistään kaksi tuntia ennen ko. tunnin alkua.

Mistä tiedän, jos järjestäjä joutuu perumaan tunnin, jolle olen ilmoittautunut?

Mikäli joudun perumaan tunnin, jolle olet ilmoittautunut, saat siitä viestin sähköpostitse viimeistään tuntia ennen kuin tunti pitäisi alkaa. Jos jotain äkillistä on tapahtunut, sähköposti saattaa tulla lähempänäkin tunnin alkua, joten kannattaa vilkaista saapuneet kansio ennen tunnille lähtöä.

 

Mikäli tunnille ei ole ilmoittautunut tarvittavaa määrää osallistujia, se poistuu varauskalenterista noin kaksi tuntia ennen aloitusajankohtaa (mikäli olet varannut paikan peruuntuvalle tunnille saat siitä sähköpostiviestin).

 

Muistathan varata paikkasi hyvissä ajoissa. 

Jos en tule tunnille, voinko käyttää maksetun tunnin seuraavalla kerralla?

Mikäli et ole perunut osallistumistasi viimeistään kahta tuntia ennen sen alkua maksua ei palauteta eikä siirretä.

 

Mikäli olet varannut paikan, et ilmesty paikalle AJOISSA (tunnille ei pääse sen jo alettua), et ole perunut osallistumista ajoissa, etkä maksanut sitä, lähetämme tunnista laskun, jolla perimme paikkamaksun sekä viiden euron laskutuslisän, sähköpostiisi.

Mitä jos olen jo maksanut tunnin ja se peruuntuu/joudun perumaan osallistumiseni?

Jos olet maksanut #joogantai saldolla, maksu palautuu saldollesi automaattisesti.

 

Mikäli maksoit jollain muulla sähköisellä tavalla kuin #joogantain saldolla ja joudun/tai joudut jostain syystä perumaan tunnin valitse seuraavalla kerralla "maksu paikan päällä" ja kirjoita lisätietoja kenttään, "maksettu aikaisemmin perutulle tunnille" tms. niin osaan yhdistää maksusi oikein.

Mikäli olet maksanut etukäteen jollain muulla kuin liikuntaedulla (liikuntaetuja ei voi maksaa takaisin rahana) voin myös palauttaa rahasi, laita tässä tapauksessa minulle sposti ulla@joogantai.fi ja kerro mille tunnille osallistuminen peruuntui sekä tilinumerosi.

Miksi "Maksu paikan päällä" ei ole mahdollinen?

Jossain tapahtumissa maksu paikan päällä ei ole mahdollinen, koska valitettavasti joillain on tapana varata paikkoja tapahtumiin ja jättää tulematta paikalle. Tapahtumat ovat suuritöisempiä kuin perus viikkotunnit ja niihin saattaa liittyä myös yhteistyökumppaneita, joten tämän vuoksi on  emme halua joutua tilanteeseen, että paikan päälle tuleekin oletetusta esim. kymmenestä osallistujasta neljä maksavaa asiakasta.

MAKSUTAVAT, LIIKUNTAEDUT, #JOOGANTAI SALDO-/CLUBIKORTTI

​​​

Voinko maksaa liikuntaeduilla?

Voit, varausjärjestelmässä voit maksaa suoraan Smartumilla tai Epassilla.

Huomioithan, että mikäli perut osallistumisen tai tunti joudutaan perumaan ja olet jo maksanut sen etukäteen liikuntaedulla, summa ei palaudu ja sitä ei voi muuttaa rahaksi/palauttaa (koska liikuntaetu), vaan maksu siirtyy seuraavalle kerralle. 

Mikäli epäilyttää toteutuuko tunti tai pääsetkö varmasti osallistumaan, valitse "maksu paikan päällä" ja hoida maksu paikan päällä liikuntaetusi mobiilisovelluksella ja käy vilauttamassa kuitti puhelimestasi minulle.

Edenredillä maksettaessa, valitse "maksu paikan päällä" ja kun tulet tunnille hoida maksu mobiilisovelluksella ja käy vilauttamassa kuitti puhelimestasi minulle.


​Mikä on #joogantai saldo ja miten se toimii?

#joogantai saldoa lataamalla maksat helposti erihintaisia tunteja. Digitaalinen saldokortti korvaa perinteiset sarjakortit.

Saldoa voi lunastaa myös liikuntaeduilla ja se on voimassa puoli vuotta (6 kk) latauspäivästä.

 

Saldokortista löydät tietoa ja ohjeet lataamiseen sekä käyttöön sivulta: Saldokortti | #joogantai 

Saldokortti toimii myös lahjakorttina.

Saldoa lunastat helposti ajanvarausjärjestelmän kautta  osoitteessa https://liikuttajat.fi/joogantai/kortit

Mikä on #joogantai clubikortti?

Joogantain clubikortin voi lunastaa joko kuukaudeksi tai kolmeksi kuukaudeksi ja sillä voit osallistuja ryhmätunneille niin paljon kuin haluat.

 

Clubikortin lunastat helposti ajanvarausjärjestelmän kautta  osoitteessa https://liikuttajat.fi/joogantai/kortit

Saldokorttini/clubikorttini meni vanhaksi, saanko lisää aikaa?

Lähtökohtaisesti et. Saldokorteissa on puolen vuoden käyttöaika.

 

Mikäli olet, tai minä olen ollut, pitkällä, yli kahden viikon sairaslomalla voin lisätä ko. ajan korttiisi lääkärintodistusta vastaan.

Voinko maksaa paikanpäällä?

Ehdottomasti voit, usein, jos on epäselvyyttä siitä, onko tunnille ilmoittautumassa tarpeeksi porukkaa tai esim. puistojoogissa on pelko, että sääolosuhteiden vuoksi tunti joudutaan perumaan kannattaa valita "maksu paikan päällä". Tällöin vältetään rahan edestakaisin pyörittely, jos tunti joudutaankin perumaan. (Saldokortilla maksu palautuu automaattisesti mikäli tunti peruuntuu, joten sillä voit huoletta hoitaa maksun myös etukäteen.)

Voinko maksaa kortilla?

Kyllä, mutta huomiothan, että kortinlukijani ei lue Edenredin maksukorttia.​

MITEN VALMISTAUDUN / VARUSTAUDUN TUNNILLE

​​

Voinko syödä ennen tuntia?

Voit, mutta raskaammin kannattaa syödä  2-3 tuntia ennen joogaa. Jos nälkä kurnii, ota jotain kevyttä ja helposti sulavaa ja sekin mielellään min. tuntia ennen harjoitusta.

Miten pukeutua tunnille?

Mukavasti, joustavasti. Rauhallisemmille tunneille, kuten yin-jooga ja etenkin talvella kannattaa ehdottomasti laittaa useampi kerros ja kuoriutua sitten tunnin aikana niistä, jos tulee liian kuuma. Palella ei yleensä halua kukaan. 

Eli t-paidan/hihattoman paidan päälle voi olla ainakin viileällä ilmalla hyvä heittää pitkähihainen, jonka voi tarvittaessa riisua tai pukea takaisin päälle. Samoin ohuiden treenihousujen päällä voi hyvin olla lämpimät verkkarit, jotka pukee päälle loppurentoutukseen ja savasanaan (lepoasanaa) tunnin lopussa.

​Naisilla kannattaa tarkistaa myös, kun kumarrut alaspäin, että kaula-aukosta ei tipahda ulos mitään, jonka ei kuulu tipahtaa. Paitaa ei ole mukava kiskoa ylös päin jokaisessa alaspäin katsovassa koirassa. :)

Mitä pitää ottaa tunnille mukaan?​

Oma vesipullo ja pieni pyyhe, jota voi käyttää, vaikka loppurentoutuksessa silmien päällä blokkaamaan valot pois ja rentouttamaan. 

Tarvitsenko oman maton?

Et, mutta toki oma matto on aina tutumpi vaihtoehto kuin lainamatto. Matoista löydät lisää blogin puolelta Mikä on se oikea? -postauksesta​​

​​TUNNILLE TULO JA VALMISTAUTUMINEN

Voinko tulla salille ennen tunnin alkua?

Tule mieluummin aikaisemmin kuin viime tipassa, pääset rauhoittumaan ja asettumaan paikallesi. 

Mikäli salissa on jotain vielä kesken, siitä on ovessa lappu. Kunnioitathan toisten tuntia, että kolistele ovella tai jää sen taakse juttelemaan kaverin kanssa (äänet kuuluvat ovelta sisään), ennen kuin näet, että edellinen tunti on varmasti loppunut.

Edellinen tunti loppuu viimeistään 15 min seuraavaan ennen, jotta aikaa vaihtoon jää tarpeeksi.

En ole vielä maksanut tuntia, maksanko sen heti tullessani vai tunnin jälkeen?

Kannattaa hoitaa maksu pois ennen tuntia, niin ei tarvitse tunnin jälkeen enää muistaa.

Tulin viimetinkaan ja maksu on hoitamatta, maksanko heti vai tunnin jälkeen?

Ota rauhassa paikkasi, maksa tunnin jälkeen, niin päästää aloittamaan ajoissa.

Voinko tulla salille myöhässä?

​Et, jos ovi on kiinni ja ovessa on lappu, että tunti on käynnissä, älä koita päästä tunnille. 

 

Maksua ei myöskään palauteta, jos olet myöhästynyt. Jos olet tulessa ensimmäistä kertaa tunnille, tule ajoissa, että löydät salin varmasti ajoissa tai käy kurkkaamassa etukäteen, missä se on.

Voinko vaihtaa salilla vaatteet?

Salilla ei ole erillistä pukuhuoneita, mutta vaatteet voi vaihtaa seinän ja sermin takana suojassa tai wc:ssä, jos tarvis. Suurin osa tulee tunnille valmiiksi soveltuvissa vaatteissa.

Mihin laitan kassini, vaatteeni jne. tunnin ajaksi?

Kun tule sisään tilaan, edessäsi on valkoinen hyllykkö, johon voit laitta kassisi. Monet ottavat ne myös viereensä, seinän viereen tms.

 

Pidäthän kuitenkin huolen, että tavarasi eivät ole kenenkään tiellä ja etenkin, jos sali on täynnä viet ne suosiolla joko hyllyyn tai naulakkoon.

​Miksi sukat pitää ottaa pois?

Joogaa harrastetaan paljain jaloin tai joogasukilla (paitsi villasukkajooga, jossa sukat pidetään jalassa tunnilla).
 

Paljain jaloin joogaaminen vahvistaa jalkapohjia, tuntuma on pitävämpi ja tietoisuus jalkapohjista, sekä niiden tuntemuksista mattoa vasten parempi kuin sukat jalassa.

Paljaat jalat myös vähentävät jalkojen liukumista matolla ja tuovat turvaa seisten tehtäviin asanoihin. Paljaat jalat eivät liu´u matolla yhtä helposti kuin sukat jalassa.

Mikäli näet jonkun tunnilla sukat jalassa, hänellä on todennäköisesti siihen jokin hyvä syy tai sitten erilliset joogasukat. 

Voinko käydä suihkussa salilla?

Salilla ei ole suihkua.

Mihin ja miten asettaudun kun tulen tunnille?

Salin lattialta löytyy sydämen muotoisia tarroja, kun matot on aseteltu niin, että niiden oikea yläkulma on tarran kohdalla saliin mahtuu 12 osallistujaa. Kun matot ovat lomittain eikä niillä istuta samassa linjassa, vältetään toisiimme osumista esim. käsillä tunnin aikana.

En kestä kellon tikitystä seinällä / lepattavaa koristevaloa /tms. kehtaanko sanoa?

Todellakin kehtaat!

Kellosta voi napata patterit pois ja valon sammuttaa, mutta en osaa tehdä sitä jos et kerro että sinua häiritsee.

Muistathan myös itse, että et käytä esim. vahvoja tuoksuja tunnille tullessasi, jotta hajusteyliherkätkin saavat joogata rauhassa :)

Salilla ei käytetä musiikkia, voinko laittaa kuulokkeet korviini, koska kaipaan musiikkia harjoitukseeni?

Voit, mutta suosittelen kokeilemaan myös ilman musiikkia.

Jos käytät kuulokkeita, huolehdi, että musiikkisi on niin hiljaisella, ettei se varmasti kuulu läpi ja ettet joudu kesken tunnin säätämään laitteitasi.​

HARJOITUKSEN AIKANA ESIIN NOUSEVIA KYSYMYKSIÄ

En halua pitää silmiäni kiinni, onko pakko, kun niin kehotetaan tekemään?

Ei ole, jos silmien kiinni pitäminen ei tunnu hyvältä, anna silmien olla rennosti ja kohdista katse esim. maton etureunaan. Koita välttää katseen harhailemista ympäriinsä, anna pään ja silmien olla paikallaan, jotta saat helpommin mielesi rauhoitettua.

Tunnen oloni joissain asanoissa turvattomaksi ja epämukavaksi henkisesti mistä on kyse?

Ne, joilla tämä pitää paikkansa tietävät, mitä tarkoitan. Salilla olet turvassa, edes minä en koske kysymättä lupaa, korjatakseni linjaustasi. Jos jokin asana tuntuu siltä, ettet halua siinä olla, muuta asentoa niin, että olosi paranee. Tuo jalat yhteen, kädet ympärillesi, mitä vain, että tunnet olevasi turvassa.

 

Jos haluat, voit tulla tunnin jälkeen kysymään, jos jokin ei tuntunut hyvältä (ei tarvitse kertoa miksi, jos et halua). Voin ehdottaa, mitä voisit jatkossa tehdä tilalla. Muista, että olen paikalla auttaakseni ja tukeakseni. 

Itkettää/naurattaa/kiukuttaa/tunteet nousevat pintaan, miksi?

Lyhyesti, tunteet asuvat kehossa ja joskus asanat vapauttavat niitä hyvinkin yllättäen ja voimakkaasti.

Anna tulla, itke, naura, kiukuttele, kunhan et häiritse muiden harjoitusta tahallisesti.

Mikäli itku tulee ja huomaan sen, saatan tuoda sinulle nenäliinan (kyllä, olen varautunut juuri näitä tilanteita varten, et ole todellakaan ainoa), mutta jätän sinut muuten rauhaan.

Jos tarvitset taukoa, ota se. Laskeudu vaikka lapsiasanaan tai mikä asento siinä hetkessä tuntuukaan parhaalta ja kuuntele kehoasi ja mieltäsi, anna niiden rauhoittua ja jatka sitten muiden mukana, jos siltä tuntuu.

Minulla tulee mieleen kysymyksiä tunnin aikana, voinko kysyä?

​Jos kysymys on "onko kätesi kohti kattoa" tms. linjaukseen liittyvää kysy pois ja tulen tarvittaessa auttamaan, mutta, jos on kyse jostain isommasta asiasta, tai et saa asanaa tuntumaan siellä, jossa sanon, että sen pitäisi tuntua, niin kannattaa kysyä tunnin jälkeen, jolloin ehdin vastaamaan rauhassa ja katsomaan asiaa kanssasi tarkemmin.

Asana ei tunnu kohdassa, jossa sanot että sen tuntuisi, teenkö jotain väärin?

Joskus voi olla, että sama asana tuntuu toisilla ihan eri kohdassa, missä toisilla, riippuen kunkin kehosta ja sen mahdollisista kireyksistä. Eli et välttämättä tee ollenkaan väärin. Kannattaa kuitenkin kysyä tunnin jälkeen, niin voidaan katsoa yhdessä, auttaisiko linjauksen hienosäätäminen, niin, että löytäisit asanan kohdealueen paremmin.

En tunne mitään missään, onko tämä nyt ihan turhaa?

Ei tunnu missään? Kuulostelepa uudestaan, huomio hengityksessä, miltä hengitys tuntuu kehossa, missä se tuntuu? Miltä vaikka isovarvas tuntuu mattoa vasten? Entä huulesi? Miltä otsassasi tuntuu?

Kaikki asanat eivät välttämättä juuri sinun kehossasi tunnu niin selkeästi. Muista, että jooga on paljon muutakin kuin kehoa haastava asanaharjoitus.

Se, että ei tunnu, ei tarkoita ettei mitään tapahtuisi, venytys ja kehon availu voi olla myös hyvin passiivista. Ja tietoisen läsnäolon meditaatio tuomalla huomio hengitykseen ja kehoon kerta toisensa jälkeen, kun se karkaa, on myös joogaa.

Mistä tiedät milloin tuntemus on "hyvää kipua" ja milloin "pahaa kipua"?

Keho on siitä fiksu kaveri, että se ilmoittaa meille kivulla, ennen kuin jotain hajoaa. Olkaamme sille tästä kiitollisia ja kunnioittakaamme sen viestejä ja uskokaamme niitä myös, jotta kehomme pysyisi terveenä ja liikuntakykyisenä mahdollisimman pitkään.

Ensinnäkin, jos ajattelet, että tämä on kipua, se todennäköisesti on "pahaa kipua" mielestäni "hyvää kipua" ei ole olemassa, haastavia tuntemuksia ehkä pikemminkin.

Kipu tuntuu pienellä alueella, on pistävää, nopeaa ja/tai vihlovaa. Mikäli tunnet jotain näistä, peruuta varovasti taaksepäin ja hienosäädä asentoasi tai tule siltä kokonaan pois.

Tuntemukset (joskus hyvinkin haastavat) taas ovat laajemmalla alueella tuntuvia, venymisen ja avautumisen tuntemuksia, kireyksiä ja "hitaampia ja tylpempiä" tuntemuksia kuin kipu. 

Asanassa haetaan vakautta ja helppoutta (Sthira Sukham Asanam), jolloin hengitys kulkee vaivatta ja pystyt hymyilemään.

Jos tunnet kipua asanaan mennessä, siellä ollessa, pois tullessa ja/tai harjoituksen jälkeen on syytä tarkastella, mistä se johtuu ja miettiä (yhdessä), miten voit harjoittaa ko. asanaa niin, ettei kipua enää tuntuisi.

Jooga opettaa sinua kuuntelemaan ja kehoasi, kunhan muistat keskittyä ja kuunnella sen pieniäkin kuiskauksia (tuntemuksia), jotta kehosi ei tarvitse huutaa (kipu).

Jokin paikka kehossa puutuu kesken asanan, mitä teen?

Koita ensin liikuttaa puutuvaa kohtaa, jos ei auta peruuttele pois päin. Puutuminen (pistely) on merkki siitä, että veri ei kierrä ko. kohtaan tarpeeksi.

​ 

En pääse asanaan tai tuntuu, että en ole siellä turvallisesti, miten toimin?

Älä tee, tule pois, ota huikka vettä, katso rauhassa ympärillesi, saisiko muiden tekemisestä vinkkiä itselle.

Vessahätä?

Mene hyvä ihminen vessaan, ei ole mitään syytä kärvistellä tuntia loppuun.

Tuntuu siltä että tunti on liian raskas ja heikottaa ja/tai tuntuu pahalta, jatkanko vaan hampaat irvessä loppuun vai kehtaanko lopettaa?

Älä jatka, laskeudu matolle, huilaa.  Muistathan viestittää minulle, jos tarvitset apua. En haluaisi kenenkään pyörtyvä tms. tunnillani sen takia, ettei uskalla sanoa, että heikottaa. 

Tuntini eivät pitäisi olla sen tasoisia että tulee paha olo, mutta jos olet esim, pääkivusta huolimatta tullut tunnille tai iskee nestehukka pitkän päivän päätteeksi niin ei ole mitenkään ihmeellistä, että harjoitus tuntuu.

Kehtaanko tulla uudestaan, vaikka muut näyttävät olevan paljon edistyneempiä harjoituksessaan?

No tottakai, ne muutkin on aloittaneet jostain, eivätkä välttämättä niin kovin montaa viikkoa aikaisemmin kuin saattaa näyttää.
 

Muutaman kerran jälkeen rupeat jo saamaan kiinni, mistä on kyse, ja kuuden-seitsemän kerran jälkeen rupeat huomaamaan, miten jo korjaat linjauksiasi ja hengittäminenkin on paljon helpompaa kuin aikaisemmin. 
 

Kymmenen kerran jälkeen ihmettelet, miten pärjäsit aikaisemmin ilman joogaa tai jos tulee tauko, niin saatat nopeasti huomata, että kehosi ja mielesi kaipaa takaisin joogan pariin.

En nyt kuitenkaan kehdannut/muistanut/viitsinyt kysyä siitä asanasta, mistä voisin itse kokeilla löytää ratkaisun?

Kokeile #joogantai blogia ja sen asana postauksia tai googeloi asanan nimellä jos tiedät sen.​

HENGITTÄMISESTÄ

Miksi hengitetään nenän kautta?

Ilma on nenän kautta hengitettynä puhtaampaa ja happirikkaampaa. Voit lukea aiheesta lisää blogin puolelta otsikon Hengityksestä ja pranayamasta alta.

Mitä jos en jostain syystä pysty hengittämään nenän kautta?

Pääasia, että hengität, älä ota siitä paineita äläkä myöskään väkisin suorita hengittämistä.

En pysty hengittämään, kuten ohjataan, tuntuu, etten osaa, mitä teen? 

Pääasia että hengität ja mielellään nenän kautta, jos vaan mahdollista. Kestää muutamia (tai useampiakin) kertoja, että saat hengityksen mukaan ja rupeat hahmottamaan milloin hengitetään sisään ja milloin ulos, jonka jälkeen löydät oman rytmisi ja huomaat miten hengitys tukee harjoitusta.

On hyvä muistaa, että esim. kymmenen ihmisen hengityksen synkkaaminen ryhmätunneilla on aika mahdotonta, jo ihan eri kokoisten keuhkojen takia. 

En saa ajatuksiani pysymään hengityksessä ja kehon tuntemuksissa, olenko huono joogi?

Et tietenkään ole ❤


Se ottaa aikansa ja se aika, voi olla vuosia. Joskus luulet että "no nyt tämä sujuu" ja seuraavalla kerralla ajatukset menevät taas sitä "piiippolan vaarilla oli talo, hiijala hiijala hei, joogasikohan piippolan vaarikin, ehkä kilijoogaa? olikohan sillä muuten hepokatteja siellä maatilalla, mikäs se hepokatti asana muuten olikaan sanskriitiksi" meininkiä...

​​

​​LEPOASANA JA TUNNIN PÄÄTÖS​

Miksi tunnin päätteeksi on lepoasana?

Keho ja mieli tarvitsee lepoa palautuakseen harjoituksesta. Lepoasana (ja loppurentoutus) sekä tunnin päättäminen on yleensä 10% tunnista.

 

Voinko vaan lähteä, kun muut makaavat lepoasananssa?

Älä lähde, vaikka kuinka mieli tekisi. Jos et malta maata muutamaa minuuttia paikallasi, se tarkoittaa, että sinun pitäisi maata vähintään tupla aika muihin verrattuna. Pysymällä paikallasi kunnioitat myös muiden lepoa.

 

Miksi tunnin lopussa noustaan istumaan oikea kyljen kautta?

Tähän on useita selityksiä ja syitä, jotkut tekevät niin, koska sydän on vasemmalla, eikä haluta viimeisenä asiana harjoituksessa litistää sitä kääntymällä vasemmalle. Yksi syy on se että oikealle käännyttäessä vasen puoli (ida nadi, rauhoittava puoli energiakehoa) pysyy avoimena ja keho sekä mieli tyynenä harjoituksen loppuun saakka.

Voit kurkata englanniksi neljän minuutin nopean muistutuksen mistä yinissä ja yangissa on kyse YuoTubesta Ted-Ed kanavalta: The hidden meanings of yin and yang - John Bellaimey.

Mitä tarkoittaa namaste ja miksi ohjaaja kumartaa tunnin lopuksi?

Namaste tarkoittaa vapaasti käännettynä "jumalallinen minussa tervehtii jumallista sinussa", jumallisen voi jokainen tulkita niinkuin itse haluaa. Ohjaaja kumartaa kiittääkseen osallistujia, kiittääkseen omia ohjaajiaan ja opettajiaan ja omaa perimyslinjaansa (tai ainakin tämä ohjaaja).

​​​

MIKSI JOOGAA JA KUINKA USEIN?

Miten jooga toimii?

Tämä on sellainen kysymys mihin useasti törmään, mutta johon ei ihan 30 sekunnin hissipuhe riitä tai edes 30 min. Ylipäätään jooga on hyvin laaja, rönsyilevä ja monipuolinen käsite. 

​Pähkinänkuoressa:

​Jooga on paljon muutakin kuin asanaharjoitus, alun perin jooga on ollutkin vain hengitys, meditaatio ja puhdistautumisharjoitus (asana voidaan tulkita tarkoittamaan olemista, istumista tai saavuttamista), jolla on pyritty irrottamaan mieli kehosta ja liittämään se johonkin korkeampaan.

Jooga ei ole osa mitään uskomusjärjestelmää, eikä sitä harjoittaakseen tarvitse olla minkään uskonnon harjoittaja, jooga kuuluu kaikille oman näköisenään harjoituksena (elämäntapana).

Jooga tarjoaa mm.

- fyysisen harjoituksen

- lisää energiaa

- helpotusta stressiin ja jännittämiseen

- mielen rauhoittumista ja keskittymiskyvyn lisääntymistä

- itsetutkiskelua ja -tuntemuksen lisääntymistä

- ryhdin kohentumista

- myötätunnon lisääntymistä, niin itseä kuin muitakin kohtaan

- tasapainoa (niin fyysisesti, psyykkisesti kuin emotionaalisesti)

- parannusta verenkiertoon ja laskua verenpaineeseen

- lisää hapenottokykyä ja opetusta hengittämään oikein

- lisää notkeutta

- helpotusta mm. päänsärkyihin, niska-hartia- sekä alaselän alueiden kipuihin

- parempaa itsetuntoa

+ monia muita hyötyjä niin yksilötasolla kuin yhteisössä

Mutta yksi asia on varma, jooga ei toimi, jos ei sitä harjoita säännöllisesti.

Lisää aiheesta mm. #joogantai blogista:
Eight limbs of yoga, Patanjalin kahdeksan askelman joogamenetelmä 

Hengityksestä ja pranayamasta
Tietoinen läsnäolo -meditaatio 

Kuinka usein olisi hyvä käydä joogassa?

Tätä kysytään usein ja kysymyksellä viitataan nimenomaan, kuinka monta kertaa olisi hyvä tehdä asanaharjoituksia.

Olen nähnyt mahtavaa edistymistä jo sillä, että käy edes sen kerran viikossa säännöllisesti, toki aina kerta siellä täällä on perempi kuin ei mitään, mutta jos asanoissa haluaa edistyä, niin säännöllisyys on se juttu :)

 

Suosittelen usein kahta kertaa viikossa, vaikka niin, että toinen kerta on vähän nopeampi ja dynaamisempi harjoitus ja toinen rauhallisempi, jotta saadaan sekä kehon yin että yang puolia huollettu.

 

Toki, jos koet olevasi kova suorittaja ja liikut aktiivisesti ja olet muutenkin melkein sukua Duracell-pupulle (yang) pari tunti esim. villasukkajoogaa (yin) toisi varmasti tasapainoa elämääsi. 

Voit kurkata englanniksi neljän minuutin nopean muistutuksen, mistä yinissä ja yangissa on kyse YuoTubesta Ted-Ed kanavalta: The hidden meanings of yin and yang - John Bellaimey.


Voiko yin-joogaa tehdä joka päivä?

​En suosittele, niin ihanaa kuin se onkin, mutta myös petollisen tehokasta, anna kehosi palautua rauhassa ainakin pari päivää. Jos kuitenkin teet yinjoogaa peräkkäisinä päivinä, tee ainakin asanoita, joissa on eri kohdealue.

​PÄÄKIPU TUNNIN JÄLKEEN

Miksi tunnin jälkeen tulee pää kipeäksi?

Yleisin syy on nestehukka. Muista juoda tarpeeksi, jooga laittaa huomaamatta nesteet hyvin tehokkaasti liikkeelle, siksi on hyvä juoda myös tunnin aikana, vaikkei sen kummemmin janottaisikaan.

Toinen yleinen syy on, että olet taaksetaivutuksissa taivuttanut liikaa taakse päin ja painanut jotakin hermoa, niin, että se laukaisee päänsäryn.

​YRITYSTUNNIT

Pidätkö yritystunteja?

Pidän, niistä löydät lisää infoa Yrityksille -sivulta.

REIKI

Mitä on reiki?

Reikistä (energiahoito) löydät lisää blogitekstistä Reiki, universaali elämän energia

KRISTALLIMALJAÄÄNIHOITO

Käytän äänihoidossa kristallimaljoja ja äänihoito on kehitetty rentouttamaan kehoa ja mieltä. 

Äänen kovuus ja se miltä maljojen ääni tuntuu kehossa saattaa ensimmäisellä kerralla yllättää ja jokainen kokee, kuten joogankin, äänihoidon eritavalla.

 

Kun keho ja mieli on väsynyt, masentunut, ahdistunut, ylivirittynyt tms. eikä enää jaksa/pysty itse korjaamaan omaa värähtelyään on värähtelymme epäsuotuisalla tasolla ja äänihoito korjaa ja tasapainottaa värähtelyä takaisin optimaaliseen.

 

Toiset kokevat äänihoidon hyvin vahvasti ja uppoavat hyvinkin syvälle rentoutuneeseen tilaan, kokevat yhteyttä maailmankaikkeuden kanssa ja muita jänniä asioita, mutta aina ei niin käy, ja hoito voi olla myös vain mielenkiintoinen kokemus.

 

Mitään tai mihinkään ei tarvitse uskoa, tule kokeilemaan avoimin ja uteliain mielin.

YKSITYISTUNNIT

​Miten varaan yksityistunnin?

Voit varata yksityistunnin osoitteessa https://vello.fi/joogantai/. Tuntia varatessa voit myös ilmoittaa, minkä tunnin haluat. Tuntien kuvaukset löytyvät Ryhmätunnit-sivulta 

Voiko kaveri tulla yksityistunnille samaan hintaan, kun jo kerran maksan tunnin?

Ei, ei kaverisi käy kanssasi ilmaiseksi keilaamassa tai leffassakaan. Olen kuitenkin tehnyt kaverihinnat yksityistunneille, löydät ne https://vello.fi/joogantai/ -> Kaverin kanssa kahdestaan joogaan kohdasta.

​TILAUSTUNNIT OMALLE RYHMÄLLE

Voinko varata tunnin omalle porukalle?

Tottakai, lisätietoja löydät Tilaustunnit -sivulta.

LAHJAKORTTI

Haluaisin ostaa lahjakortin, miten toimin?

Surffaa osoitteeseen https://liikuttajat.fi/joogantai/kortit/saldokortti ja lunasta kortti haluamallasi summalla. 

Valitse  "Saaja eri kuin maksaja" ja täytä saajan tiedot, jolloin lahjakortti luodaan hänen tiedoillaan.


Lahjan saajalle ei siis lunastettuasi hänelle saldoa lähde vielä asiasta tietoa, jottei yllätys menisi pilalle.

 

Saldo luodaan siis valmiiksi lahjakortin saajan tiedoilla (nimi ja sähköposti) ja summalla, jonka lahjan antaja maksaa ja voi kertoa ja ohjeistaa lahjakortin saajan sen käyttöön haluamanaan ajankohtana.

ARKIJOOGA

LIVESTRIIMATUSTA ARKIJOOGASTA LÖYDÄT LISÄTIETOJA JA OHJEISTUKSEN OMALTA SIVULTAAN Livestriimattu arkijooga | #joogantai

Voinko osallistua livestriimattuun aamujoogaan Zoomin välityksellä kertamaksulla?

Et, valitettavasti se ei ole teknisesti mahdollista. Vaihtoehdot on tulla paikanpäälle kertamaksulla tai lunastaa arkijoogapassi koko kuuksi, jotta voi osallistua etänä.​

 

JOOGANTAIN SALIN VUOKRAUS OMAAN KÄYTTÖÖN

Voinko vuokrata Joogantain salia omaan käyttöön?

Voit vuokrata Joogantain salia 20€/h + alv 24%
Välineiden vuokra lisämaksusta 10€ + alv 24% /krt 
 

Ota yhteyttä ulla@joogantai.fi ja kerro minkälaisesta tilaisuudesta on kyseniin tarkistetaan, onko sali soveltuva ja vapaana tarvitsemanasi ajankohtana.

Tilasta löytyvät:
- tuolit ja 12 hengelle
- kolme pöytää (180 * 74 cm)

- iso valkokangas (tykkiä ei ole)

ETKÖ LÖYTÄNYT VASTAUSTA?

Lähetä kysymyksesi ulla@jooogantai.fi, niin pyrin vastaamaan mahdollisimman pian.​

bottom of page