top of page
Joogantain ryhmätunneille  käyvät liikuntaedut

Karman laki, ymmärrys, joka muuttaa elämän

  • Writer: Ulla
    Ulla
  • 6 päivää sitten
  • 2 min käytetty lukemiseen

Karma on yksi universumin peruslaeista, joka tunnetaan monissa henkisissä perinteissä. Se tarkoittaa yksinkertaisuudessaan syyn ja seurauksen lakia: jokainen teko, ajatus ja aikomus vaikuttaa tulevaan. Joogassa karman käsite on keskeinen osa henkistä kasvua, ja sen ymmärtäminen voi auttaa elämään tietoisemmin ja vastuullisemmin.

Miksi käsittelen karmaa myös buddhalaisuuden näkökulmasta?

Olen itse buddhalaisen filosofian suuntaan vahvasti kallistuva joogi, ja monet joogaan liitetyt käsitteet, kuten tietoinen läsnäolo, ovat saaneet vaikutteita buddhalaisuudesta. Buddhalaisuudessa karma nähdään ennen kaikkea intention ja tietoisen toiminnan kautta muodostuvana ilmiönä, mikä tuo siihen syvällisen ja käytännöllisen näkökulman.

Karma ei ole rangaistus, vaan oppimisen työkalu

Karmaa ei tule ajatella kohtalona tai jonain kosmisena rangaistuksena. Se on pikemminkin elämän tarjoama mahdollisuus oppia, kasvaa ja kehittyä. Kaikki kokemuksemme tarjoavat meille arvokkaita oivalluksia siitä, miten voimme toimia paremmin tulevaisuudessa. Buddhalaisuudessa karma nähdään mielen toimintana – se ei ole ulkopuolinen voima, vaan seurausta omasta ajattelustamme ja valinnoistamme.

Kolme erilaista karmaa

Joogafilosofiassa karma jaetaan yleisesti kolmeen tyyppiin:

  1. Prarabdha karma – Menneisyyden teot, joiden vaikutuksia elämme tällä hetkellä. Nämä ovat asioita, joita emme voi muuttaa, mutta joiden kanssa voimme oppia elämään tasapainossa.

  2. Samchita karma – Kaikki aikaisemmista elämistä ja tämän elämän kokemuksista kertyneet teot ja vaikutukset, jotka odottavat toteutumistaan.

  3. Agami karma – Tulevaisuuden karma, joka muodostuu nykyisistä teoistamme ja valinnoistamme.

Buddhalaisuudessa karma yhdistetään myös aikomuksellisiin tekoihin: pelkkä teko ei muodosta karmaa, vaan teon takana oleva aikomus. Tämä painottaa mielen tietoisuutta ja vastuuta jokaisesta valinnastamme.

Miten jooga auttaa ymmärtämään ja muokkaamaan karmaa?

Jooga tarjoaa työkaluja, joiden avulla voimme tulla tietoisemmiksi ajatuksistamme ja teoistamme sekä vaikuttaa tulevaan karmaamme.

🔹 Ahimsa (väkivallattomuus) – Yksi joogan perusperiaatteista, joka ohjaa meitä toimimaan lempeydellä ja myötätunnolla itseämme ja muita kohtaan. Kun kylvämme hyvyyttä ja rakkautta ilman odotuksia, se palaa luoksemme.

🔹 Meditaatio ja itsetutkiskelu – Joogan avulla voimme tarkastella omia toimintatapojamme ja motiivejamme. Meditaatio auttaa meitä tunnistamaan ajatusmallit, jotka saattavat luoda negatiivista karmaa.

🔹 Karmajooga – Epäitsekkään palvelun tie – Tämä joogamuoto keskittyy toimintaan ilman odotusta palkkiosta. Kun autamme muita vilpittömästi, vaikutamme positiivisesti omaan ja muiden elämään.

Karman laki arjessa

Pienilläkin valinnoilla on merkitystä. Voimme tietoisesti pyrkiä toimimaan rakkaudesta ja myötätunnosta käsin, jolloin luomme positiivisempaa tulevaisuutta niin itsellemme kuin ympärillämme oleville ihmisille. Tämän tueksi voi harjoittaa Metta-meditaatiota, johon löydät ohjeet kiitollisuutta käsittelevästä tekstistä.


Kun ymmärrämme, että jokainen teko ja ajatus vaikuttaa kokonaisuuteen, voimme valita tietoisemman ja tasapainoisemman elämäntavan.


Buddhalaisuudessa karmasta vapautuminen ei tarkoita menneisyyden karman välttämätöntä kärsimistä, vaan kykyä muuttaa omaa mieltä ja toimia tietoisemmin tässä hetkessä. Viisaus ja myötätunto ovat keskeisiä tekijöitä karman vaikutusten muokkaamisessa.



bottom of page