Kiitollisuus, irtipäästäminen ja onnellisuus
- Ulla
- 13.4.
- 3 min käytetty lukemiseen

Onnellisuus ei ole kiinni siitä, kuinka paljon meillä on, vaan siitä, kuinka osaamme arvostaa sitä, mitä jo on. Usein kärsimme, koska takerrumme odotuksiin, menneisiin tapahtumiin tai siihen, mitä puuttuu. Kiitollisuus voi toimia sillanrakentajana irtipäästämisen ja sisäisen tyyneyden välillä. Kun opimme olemaan kiitollisia tästä hetkestä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista, voimme löytää vapauden ja syvemmin koetun onnellisuuden.
Miksi kiitollisuus tuo onnellisuutta?
Kiitollisuus suuntaa huomiomme siihen, mitä meillä jo on, sen sijaan että keskittyisimme siihen, mitä puuttuu. Kun harjoitamme kiitollisuutta tietoisesti, mielemme oppii hiljalleen arvostamaan pieniäkin asioita arjessa: auringonsäteitä aamukahvin lomassa, läheisen hymyä tai syvää hengitystä kiireen keskellä.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kiitollisuuden harjoittaminen voi lisätä elämäntyytyväisyyttä, vahvistaa ihmissuhteita ja vähentää stressiä. Kiitollisuuden avulla opimme näkemään myös vaikeuksissa kasvun mahdollisuuksia sen sijaan, että jäisimme kiinni pettymyksiin tai negatiivisiin tunteisiin.
Irtipäästämisen taito
Kiitollisuus ja irtipäästäminen kulkevat käsi kädessä. Monesti pidämme kiinni asioista, jotka aiheuttavat meille kärsimystä – olipa kyse vanhoista loukkauksista, tarpeesta kontrolloida muita tai tulevaisuutta tai siitä, että elämän pitäisi mennä juuri niin kuin olemme suunnitelleet.
Irtipäästäminen ei tarkoita luovuttamista, vaan pikemminkin sitä, että hyväksymme elämän sellaisena kuin se on. Kun päästämme irti tarpeesta hallita kaikkea ja asioista, jotka eivät palvele meitä enää, voimme kokea keveyttä ja vapautta. Kiitollisuus auttaa meitä tässä prosessissa, sillä se muistuttaa meitä siitä, että olemme jo tarpeeksi ja että meillä on jo kaikki tämän hetken hyvinvointiin tarvittava.
Se, joka ei ole siunaukseksi, on opetukseksi
Elämä tuo eteemme monenlaisia ihmisiä ja tilanteita – jotkut tukevat meitä, toiset haastavat, mutta jokaisella kohtaamisella on tarkoitus. Jos joku ei tuo elämääsi iloa tai tukea, hän voi silti olla arvokas opettaja. Jokainen pettymys, jokainen vaikea ihmissuhde tai haastava tilanne tarjoaa mahdollisuuden kasvuun ja oppimiseen.
On tärkeää ymmärtää, milloin päästää irti. Takertuminen menneeseen, toisten tekoihin tai omaan tarpeeseen hallita asioita/muita voi vain lisätä sisäistä kärsimystä. Kun hyväksymme, että emme voi muuttaa kaikkea emmekä kaikkia, voimme vapautua ja antaa tilaa uusille, paremmille mahdollisuuksille.
Anna olla, hengitä syvään ja luota siihen, että kaikki järjestyy juuri niin kuin on tarkoitettu. Kun lakkaamme vastustamasta ja annamme elämän virrata vapaasti, löydämme keveyden ja rauhan.
Lopulta jokainen on itse vastuussa siitä, mitä tuntee
Onnellisuus ei ole ulkopuoleltamme tuleva asia, vaan jotain, joka lähtee meistä itsestämme. Emme voi aina hallita sitä, mitä elämä tuo eteemme, mutta voimme aina valita, miten siihen suhtaudumme.
Kun harjoitamme kiitollisuutta ja päästämme irti tarpeettomasta kärsimyksestä, voimme löytää syvemmän ja kestävän tyytyväisyyden. Riippuvuus odotuksista, menneisyyden kaunoista tai ulkoisista olosuhteista voi sitoa meidät tyytymättömyyteen ja estää meitä näkemästä jo olemassa olevaa hyvää. Kiitollisuus, myötätunto ja irtipäästäminen ovat avaimia elämään, jossa voimme olla läsnä ja vapaita – juuri tässä hetkessä.
Metta-meditaatio: lempeää hyväntahtoisuutta itselle ja muille
Yksi tehokkaimmista tavoista harjoittaa kiitollisuutta ja irtipäästämistä on metta-meditaatio eli rakastavan hyväntahtoisuuden meditaatio. Tämän harjoituksen avulla voimme lähettää myötätuntoisia ajatuksia ensin itsellemme ja sitten muille ihmisille, jopa niille, joiden kanssa meillä on ollut vaikeuksia.
Kokeile seuraavaa yksinkertaista metta-harjoitusta:
Istu mukavasti ja pyöräytä hartiat taakse alas omalle paikalleen, kämmenet polvien päällä tai sylissä, kämmenet kohti kattoa, niin olkapäät rentoutuvat. Ryhdikäs, mutta rento asento, silmät suljettuina.
Huomioi miltä olo tuntuu juuri nyt tässä hetkessä. Voit hengittää ulos hieman syvempään muutaman kerran ja antaa kehon rentoutua jokaisella uloshengityksellä.
Tuo sitten huomio rintakehän, sydämen alueelle, omaan sydänkeskukseen. Lausu hiljaa mielessäsi sanat:
”Olkoon niin, että olen onnellinen. Olkoon niin, että olen turvassa ja suojattu.”
Jos tämä nimenomainen sanamuoto ei tunnu sopivalta, voit muokata sitä itsellesi luontevammaksi. Toista lausetta useita kertoja ja tunnustele sen vaikutusta kehossasi.
Seuraavaksi tuo mieleesi henkilö, jota kohtaan tunnet kiitollisuutta – joku, jonka kanssa sinulla on mutkaton suhde ja jota kohtaan tunnet helposti hyvää tahtoa. Lausu hiljaa mielessäsi:
”Olkoon niin, että olet onnellinen. Olkoon niin, että olet turvassa ja suojattu.”
Seuraavaksi tuo mieleesi itsellesi neutraali henkilö, joku, joka ei ole läheinen mutta ei myöskään aiheuta erityisiä tunteita, kuten vaikkapa kaupan kassa. Lausu mielessäsi:
”Olkoon niin, että olet onnellinen. Olkoon niin, että olet turvassa ja suojattu.”
Tämän jälkeen voit tuoda mieleesi henkilön, jonka kanssa sinulla on ollut vaikeuksia – jonkun, jolle ehkä viimeiseksi haluaisit sanoa mitään ystävällistä. Hengitä syvään ja lausu mielessäsi:
”Olkoon niin, että olet onnellinen. Olkoon niin, että olet turvassa ja suojattu.”
Lopuksi voit kuvitella hyväntahtoisuuden laajenevan itsestäsi ulospäin kaikkiin suuntiin:
”Olkoon niin, että kaikki olennot kaikkialla ovat onnellisia. Olkoon niin, että kaikki olennot kaikkialla ovat turvassa ja suojattuja.”
Voit vielä istua hetken aikaa rauhassa, kuunnella miltä kehossa ja mielessäsi tuntuu ja minkälaisia ajatuksia nousee tietoisuuteen ja sitten pikkuhiljaa lopetella meditaatiota, silmät vielä suljettuina pyöritellä olkapäitä ja päätä puolelta toiselle ja availla sitten rauhassa silmiä.
Tämän yksinkertaisen harjoituksen avulla voit tuntea syvempää yhteyttä muihin ja vapautua tarpeesta kantaa kaunaa tai kielteisiä tunteita mukanasi.
Kiitollisuusharjoitukset arkeen
Jos haluat tuoda kiitollisuuden osaksi päivittäistä elämääsi, kokeile seuraavia helppoja harjoituksia:
Kiitollisuuspäiväkirja: Kirjoita joka ilta kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Ne voivat olla pieniä tai suuria – pääasia on, että keskityt hyviin asioihin.
Kiitollisuushetki: Pysähdy hetkeksi aamulla tai illalla ja mieti, mitä kaikkea hyvää tässä päivässä on tapahtunut.
Sanallinen kiitollisuus: Ilmaise kiitollisuutesi myös ääneen. Kiitä työkaveria, perheenjäsentä tai vaikka itseäsi.
--------