top of page
  • Writer's pictureUlla

Eteentaivutus jalat leveässä haara-asennossa, Prasarita Padottanasana, Intense Leg Stretch Pose

prasarita=venytetty, pada=jalka, ut=intensiivinen, tan= venyttää/ulottaa
Prasarita Padottanasana vahvistaa ja venyttää jalkojen takaosia ja selkärankaa sekä muokkaa vatsalihaksia.


Vaikka eteentaivutus jalat leveässä haara-asennossa välttämättä siltä aluksi tunnu, luetaan se lepoasanoihin. Asana rauhoittaa aivoja ja sen sanotaan auttavan ahdistukseen, uupumukseen, päänsärkyyn ja voivan helpottaa lievää masennusta.ASANAN RAKENTAMINEN


Astu matolla iso askel taakse ja käänny kohti maton pitkää sivua. Jalkojen leveys riippuu kehon mittasuhteista, lähtökohta voi olla, että kädet levitettyinä kämmenet on nilkkojen yläpuolella.


Tuo kädet lonkille, sormet eteen, peukalot taakse. Nosta vähän nilkkoja sisäpuolelta ja paina jalkojen ulkosyrjiä sekä isovarpaan päkiää mattoon. Aktivoi reisi lihakset ylöspäin, sisäänhengityksellä tuo lapaluita yhteen, avaa rintakehää katse, nousee yläviistoon ja aktivoi keskivartaloa, uloshengityksellä taivuta lantiosta selkä pitkänä ja suorana, hartiat takana, alas.


Tuo kädet tai sormenpäät mattoon olkapäiden alle.


Sisäänhengityksellä työnnä istuinluita kohti kattoa, pidennä selkärankaa ja käännä nivusia ulospäin, jotta lantiolle tulee lisää tilaa alaspäin taivutukselle.


Uloshengityksellä kävelytä käsiä jalkojen väliin, kyynärvarsien tulisi olla pystysuorassa kohti lattiaa ja samassa linjassa keskenään, kyynärpäät ranteiden yläpuolella. Tuo lapaluita yhteen ja pidä huoli, että olkapäät ei pääse tipahtamaan korviin.


Pidä huoli etteivät polvet lukitu vaan ovat mieluummin pienessä mikrokoukistuksessa. Tarvittaessa säädä jalkojen etäisyyttä toisistaan sellaiseksi, että se tuntuu hyvältä.


Katse kääntyy taakse ja jokaisella uloshengityksellä anna päälaen painua alemmas kohti mattoa.Asanasta pois tullessa nosta sisäänhengityksellä selkää sen verran suorana takaisin, että kädet suoristuvat, kämmenet kohtisuoraan olkapäiden alla, uloshengityksellä tuo kädet lantiolle, työnnä häntäluuta kohti lattiaa ja sisäänhengityksellä nouse selkä suorana ylös.Tuet

Jos haluaa rentouttaa niskaa, voi laittaa esim. joogatiilen otsan alle tueksi.
Jos kädet eivät yletä maahan selkä suorana, niiden alla voi olla esim. joogatiili/-tiilet tai tai jokin muu vastaava koroke.

Variaatiot

Kuten muitakin eteentaivutuksia, voi myös tätä voi tehdä kädet monessa eri asennossa sekä kierrettynä. Alla muutamia esimerkkivariaatioita.
Varo

Jos on alaselän kanssa ongelmaa, älä kumarru alas asti ja muista varmistaa, että selkä pysyy suorana.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin

Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.

Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)

 


 

283 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page