top of page
Writer's pictureUlla

Soturi 1, Virabhadrasana 1, Warrior One Pose

vira= sankari, bhadra= ystävä,

virabhadra= pelottoman soturin nimi, Shivan inkarnaatio, jolla kuvataan olevan tuhat päätä, tuhat silmää ja tuhat jalkaa, ja joka kantaa tuhatta nuijaa ja pukeutuu tiikerin taljaan





Soturiasanat ovat hyvin monipuolisia ja mm. venyttävät ja vahvistavat rintakehää, keuhkojen aluetta, niskaa, hartioita, selkää, käsiä, nivusia ja jalkoja, reisiä, sääriä sekä nilkkoja. Ne voivat myös auttaa iskias vaivoihin.


Asanaan asettautuminen

Astu tai hyppää iso askel taakse, oikea jalka taakse ja käännä oikean jalan varpaita kohti maton oikeaa yläkulmaa (varpaat voivat olla myös suoraan eteenpäin, mikäli pystyt olemaan vakaana).


Tuo kädet lantiolle/lonkille. Lantio suorassa eteenpäin ja sivultapäin katsottuna lonkat linjassa keskenään. Pidä taaempi jalka kokoa ajan pitkänä, suorana, paina jalan ulkosyrjää ja isovarpaan päkiää mattoon ja kierrä reittä sisäänpäin. Mikäli kantapää ei yletä mattoon, anna sen jäädä ilmaan, mutta suorista kuitenkin jalka.


Koukista edessä oleva polvi, varmista, että polvi ja varpaat osoittavat eteenpäin, nilkka ja polvi linjassa keskenään. Muista pitää sama linjaus koko asanan ajan, ettei polvi lähde kallistumaan sisään- tai ulospäin tai työntymään eteen. Jos katsot polven "läpi" kohti varpaita pitäisi isovarpaan näkyä.


Vedä napaa kohti selkärankaa, huomio keskivartalossa ja sen "kasassa" pitämisessä.


Avaa rintakehää, hartiat alhaalla takana, tuo lapaluita yhteen ja nosta kädet pystysuoraan ylös, sormet kohti kattoa, kämmenet kohti toisiaan.





Muista työntää häntäluuta/lantiota eteenpäin, ettei olla "pyrstö pitkänä" ja paina kumpaakin jalkapohjaa tiukasti mattoon.


Venytä käsiä ylös, työnnä häntäluuta alas, jos notkeus riittää vasemman reiden pitäisi tulla vaakatasoon. Oikea jalka pitkänä suorana takana, kantapää voi olla noussut matosta tai paina sitä kiinni mattoon. Paina kuitenkin kantapäätä alaspäin, jotta taaempi jalka pysyisi suorana.


Jos mahdollista, niin että hartiat pysyvät alhaalla, tuo kämmenet yhteen, työnnä pikkusormia kohti kattoa (tai voit ristiä sormet ja suoristaa etusormet). Anna kasvojen olla eteenpäin tai jos niska sallii voit kääntää katseen ylös kohti käsiä.




Sisäänhengityksillä suorista selkää ja uloshengityksillä laskeudu alemmas, tavoitteena saada edessä oleva reisi vaakatasoon.


HUOM! Jos tullaan kolmijalkaisesta koirasta soturi ykköseen käännä taaemman jalan varpaat valmiiksi kohti maton yläkulmaa, ennen kuin tuot jalan käsien väliin, tällä vältetään ylimääräisen kierto polvessa, kun noustaan ylös.



Tuet

Jos ei taaempi kantapää pysy maassa, voi halutessasi laittaa jotain koroketta alle.


Variaatioita

Kädet voi halutessaan jättää lantiolle, tuoda kädet selän taakse sormet ristiin tai ristiä sormet ja suoristaa etusormet. Kokeile myös miltä pieni taaksetaivutus tuntuisi. Käsien välissä voi käyttää myös joogatiiltä tai -vyötä (ks. Pyramidiasana, Parsvottanasana, Pyramid Pose variaatiot-kohta).




VARO

Kuutele tarkasti kehoasi jos sinulla on korkea verenpaine tai ongelmia sydämen kanssa.


Jos on olkapään/olkapäiden kanssa ongelmia, pidä olkapäät ja kädet leveämmällä tai kädet lantiolla/lonkilla.


Älä käännä katsetta ylös jos niskan kanssa on ollut ongelmia.

 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin

Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.

Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)

 

Ensi kerralla siirrytään Soturi II:seen.


165 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page