top of page
  • Writer's pictureUlla

KALA-ASANA, MATSYASANA, FISH POSE

matsy=kala

Kala-asanaa pidetään perinteisesti "kaikkien sairauksien tuhoajana".


Asana venyttää syviä lonkan koukistajia ja kylkiluiden välisiä lihaksia, vahvistaa yläselän ja niskan lihaksia sekä parantaa ryhtiä. Se venyttää ja stimuloi vatsan ja kaulan etuosan lihaksia sekä kurkun aluetta.


Perinteisesti kala-asanaa harjoitetaan jalat lotusasennossa (Padmasana), mutta koska Padmasana ei ole useimpien saavutettavissa, asanan voi hyvin tehdä esim. jalat suorina.


Asanaan asettautuminen


Aloita selinmakuulta. Hengitä sisään, nosta lantiota hieman lattiasta ja liu'uta kädet, kämmenet alaspäin, pakaroiden alle. Laske pakarat käsien päälle (älä nosta käsiä missään kohtaa asanaa tehdessäsi). Muista tuoda kyynärvarret ja kyynärpäät kummallakin puolella, lähelle vartaloa.
Hengitä sisään ja paina kyynärvarret ja kyynärpäät tiukasti lattiaa vasten. Painakantapäitä, lapaluita ja yläselkää mattoa vasten ja sisäänhengityksellä aktivoi reidet, hae tukea keskivartalosta ja nosta ylävartaloa ja päätä pois lattiasta.


Vapauta pää takaisin lattialle. Riippuen kuinka korkealle kaarelle nostat selkäsi ja rintaasi, joko pään takaosa tai päälaki (ei otsa) lepää lattialla. HUOM! Varo niskaa, mikäli epäilet, älä käännä päätä taaksepäin saadaksesi päälaen alas matolle!

Selän ja niska pitäisi muodostaa sulava kaari.


Päälläsi tulee olla mahdollisimman vähän painoa, jottei niska ei rasitu! Jos tunnet epämukavuutta niskassa tai kurkussa, laske rintakehäsi hieman lattiaa kohti tai laita paksusti taitettu peitto pään alle.


Varmista että kyynärvarret ja kantapäät ovat tukevasti juurrutettu matolle, tee yläkehon nosto aktivoimalla reidet ja hakemalla tukea alakehosta, niin, että pää ja niska ovat turvassa ja tuettu.


Huomio niskassa
Yo. kuvassa näkyy niskassa alla selkeä kaari. Varmistathan ennen asana tekoa, että oman niskasi alla on selälläsi maatessa vastaava. Tue niska asanaa tehdessäsi pään alle taitellun viltin avulla.


Voit myös rullata vilttiä tukemaan niskan alle.
Mikäli pään tai niskan tuntemukset ovat pahoja laske heti rintakehää ja leukaa alemmas.


Hengitä tasaisesti muutama kerta siään ja ulos ja laske sitten vartalo uloshengityksellä alas, ota vastaliikkeeksi polvet halaukseen kohti rintakehää ja keinuttele vähän rauhallisesti puolelta toiselle.Varo

Tee asanaa varovasti, jos sinulla on ollut ongelmia verenpaineen kanssa, kärsit migreenistä , unettomuudesta tai sinulla on ollut alaselkä- ja/tai niskavammaa.

 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Seuraavalla kerralla keikutaan jousiasanassa.


 


332 katselukertaa

Comentários


bottom of page