top of page
  • Writer's pictureUlla

JOUSIASANA, DHANURANSANA, BOW POSE

dhanu=jousi



Jousiasana on loistavaa vastapainoa työpöydän ääressä selkä pyöristyneenä ja hartiat eteenpäin kääntyneenä istumiselle. Jousi parantaa ryhtiä ja avaa tehokkaasti rintakehää, hartioita, lonkankoukistajia sekä etureisiä.

Asana vahvistaa pakaralihaksia ja selkää, sen sanotaan vähentävän lihassärkyjä, väsymystä, ahdistusta ja kuukautiskipuja, sekä auttavan ummetukseen ja lievään päänsärkyyn.


Asanaan asettautuminen

Aloita päin makuulta, taivuta jalat polvista ylöspäin kohti takapuolta, koukista nilkat, varpaat aktiivisesti kohti kattoa ja ota ulkokautta kiinni jalkateristä tai nilkoista (tai housunlahkeista).





Pidä polvet lantion leveydellä. Sisäänhengityksellä, työnnä jalkoja poispäin nosta rintakehää ylös matosta.


Uloshengityksellä työnnä jaloilla taakse, pää nousee lisää, katse nousee eteenpäin, rintakehä nousee matosta, reidet irtoavat matolta, paino lantiolla, alimmilla kylkiluilla.


Vedä vatsaa sisään, työnnä lapaluita alas, jotta niska voi venyä pitkäksi, avaa rintakehää ja vie hartioita alas poispäin korvista.


Paina häntäluuta mattoon, pyri pitämään selän lihakset pehmeinä. Työnnä päälakea ylöspäin, älä taakse.


Muista hengittää, vatsa on puristunut mattoa vasten, joka voi vaikeuttaa hengitystä, koita hengittää kohti selkää.





Tuet

Mikäli alusta tuntuu liian kovalta, taiteltu viltti voi olla pehmentämässä lantion alla.




Jos et saa hyvää otetta jalkateristä, ota vyöllä kiinni nilkoista, kädet pitkinä.






Variaatiot

Jos haluat enemmän haastetta, ota kiinni nilkoista tai pohkeista




Varo

Ole varovainen asanan kanssa mikäli sinulla on verenpaineen kanssa ongelmia (korkea tai matala verenpaine) tai jos kärsit migreenistä tai unettomuudesta.


Toisinaan asana voi auttaa selkäkivuissa ja toisinaan pahentaa niitä, jos sinulla on haasteita selän tai niskan alueella ole varovainen tai jätä varmuuden vuoksi asana väliin ja tee sen tilalla vaikka sfinksiasana, jos selkäsi sallii.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Seuraavalla lähdetään lennolle, lentokoneasanan siivittämänä.

 


86 katselukertaa
bottom of page