top of page
  • Writer's pictureUlla

Kolmioasana, Trikonasana, Triangle Pose

triko=kolmioKolmioasana on monipuolinen, se vahvistaa jalkoja, polvia, nilkkoja, käsiä ja rintakehää sekä avaa lantiota, nivusia, reiden takaosia, pohkeita, hartioita, rinnan aluetta, selkärankaa ja voi auttaa selkäsärkyihin sekä iskiasongelmiin.


Kolmioasana myös vahvistaa henkistä ja fyysistä tasapainoa ja sen sanotaan vähentävän ahdistusta ja stressiä sekä auttavan ruuansulatukseen.


Asanaan asettautuminen

Käänny matolla pitkittäin. Astu jalat leveään haara asentoon. Toisilla toimii vähän leveämpi ja toisilla kapeampi asento. Lähtökohtaisesti jalkojen leveyden voi määritellä niin, että kädet sivuille nostettuina ranteet ja nilkat ovat pystylinjassa keskenään.


Käännä oikeaa jalkaterää 90 astetta ulospäin, varpaita kohti maton etureunaa. Huomioi, että kaikki jalan neljä kulmaa ja varpaat, myös isovarvas pysyy matossa.


Vasenta jalkaterää voi kääntää hieman sisäänpäin, muista nostaa jalan kaarta, jalka pysyy suorana ja painat aktiivisesti sekä isovarvasta, että jalan ulkosyrjää mattoon.


Oikea kantapää linjassa vasemman jalan kaaren keskikohdan kanssa.


Paino tasaisesti kummallakin jalalla.


Sisäänhengitys ja uloshengityksellä venytä kehoa hitaasti oikealle ja taivuta lantiosta alas oikealle, pidä vyötärö suorassa (taivutus lähtee lantiosta työntämällä sitä vasemmalle) ja pidä rintakehä koko ajan auki.
Vasen käsi nousee ylös ja oikea laskeutuu kohti mattoa, kummatkin kädet samassa suorassa linjassa. Oikea kämmen voi laskeutua vasten säärtä, nilkkaa, lattiaa (jalkaterän jommella kummalla puolelle) tai joogatiiltä.


Muista tarkistaa, ettei polvet ”lukitu” vaan hae niille kohta, jossa pystyt tuntemaan pienen mikrotaivutuksen polvessa.


Joogatiiltä voi käyttää apuna käden alla, taivutuksen ei tarvitse mennä niin pitkälle kuin ilman niitä, polven turvallisuus on tärkeämpi.


Venytä kättä kohti kattoa, samassa linjassa hartian kanssa. Pidä pää neutraalissa asennossa niska selkärangan jatkeena ja, jos niska sallii käännä kasvoja ylös, katse kääntyy kohti vasemman käden sormia.


Lantio ja rintakehä ovat auki, ylempi hartia ei pyöristy.


Pura asana sisäänhengityksellä, painamalla jalkoja matoon, pitämällä vatsa tiukkana ja nousemalla ylös.Tuet

Voit käyttää joogatiiltä käden alla etummaisen jalkaterän takana (tai edessä, mikäli se tuntuu luontevammalta vaihtoehdolta).

Variaatiot

Trikonasana tehdään usein myös kierrettynä toiseen suuntaan. Eli oikean käden sijaan alas lasketaankin vasen käsi, oikea kiertyy ylös ja rintakehä sekä katse kiertyy vasemmalle (tai ylöspäin, mikäli niska sallii).
Varo

Trikonasanan sanotaan pahentavan migreenin oireita, mutta harvoin sitä migreenissä pystyykään joogaamaan, en minä ainakaan.


Mikäli sinulla kuitenkin on niska/hartia ongelmia, kannattaa asana tehdä tarkasti kehoa kuunnellen. Samoin mikäli sinulla on korkea tai matala verenpaine.


Mikäli kärsit korkeasta verenpaineesta kokeile tehdä asana niin, että et nosta kättä ylös, vaan tuot kämmenen lantiolle tämä voi toimia myös, mikäli ylemmän olkapään/hartian kanssa on ollut ongelmia.
 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Ensi kerralla ollaan tehdään temppuja leveässä haara-asennossa seisten. 

285 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page