top of page
  • Writer's pictureUlla

Sankariasana, Virasana, Hero Pose

vira= sankari
Virasana voi olla helppo ja mukava asento rauhoittua ja/tai meditoida tai toisaalta se voi tuntua siltä, että ko. asanaan ei ole itsellä mitään asiaa, ei nyt, eikä koskaan.


Virasanaa voi kuitenkin varioida itselle helpommaksi joogatiilien ja vilttien tai pyyhkeiden avulla, älä siis vaivu epätoivoon, vaan kokeile tukia ja löydä omalle kehollesi sopiva tyyli venyttää ja avata reisiä, polvia ja nilkkoja tässä istuviltaan tehtävässä asanassa.


Venyttävien ominaisuuksien lisäksi virasanan sanotaan helpottavan ruuansulatusta, auttavan vaihdevuosien oireita ja mm. vähentävän jalkojen turvotusta, etenkin raskaana ollessa.


Asanan rauhoittavien ominaisuuksien vuoksi se voi auttaa myös mm. korkeaan verenpaineeseen ja astman oireisiin.


Asanaan asettautuminen

Asetu nelinkontin, polvet lantion leveydellä ja lähde peruuttamaan takapuolta nilkkojen väliin samalla, kun käännät käsillä pohkeita varovasti ulospäin samalla kun lasket takapuolen nilkkojen väliin lattialle. Paina jalkateriä matolle.
Istu suorana, hae kehon keskilinja (pidennä selkää) ja anna hartioiden laskeutua alas, nosta rintalastaa, katse ylvääsi eteenpäin, olet sankari. Kädet rennosti sylissä tai reisien päällä tai voit tuoda ne polvien päälle, mikäli kämmenet sinne ylettävät.


Mikäli kaipaat lisää haastetta, tuo isovarpaita lähemmäs toisiaan.


Tuntuiko turhan haastavalta tai onko polvet/nilkat arat tai tuntuuko, että niiden liikkuvuus ei riitä?


Vaikka et yleensä tykkäisi apuvälineistä, niitä kannattaa sankariasanassa polvien takia käyttää. Voit käyttää vilttien/pyyhkeiden sijaan myös mattoa apuna, jos ei muuta ole käden ulottuvilla.


Kokeile asetella joogatiili (tai useampi) takapuolen alle helpottamaan asanaan menoa ja siinä vakaasti, mutta helposti olemista.


Taittele viltistä tai pyyhkeistä neliön muotoinen pehmuste ja tule nelinkontin sen päälle, nilkat tukee pehmusteen reunaa vasten.


Laita joogatiili jalkaterien väliin ja hitaasti tuo kädet pohkeille ja käännä niitä ulospäin samalla, kun varovasti lasket takapuolen tiilille, polvet edelleen lantion leveydellä ja paina jalkateriä matolle.


Voit käyttää toista pyyhettä/vilttiä jalkojen välissä joko neliön muotoisena tai rullattuna "minibolsterina" tai polvitaipeissa tuomassa tukea taipeen taakse ja samalla viemässä painetta pois polviniveleltä. Samaan tarkoitukseen voi käyttää joogavyötä taiteltuna ja aseteltuna polvitaipeeseen.

Variaatiot

Sankariasanaa voi tehdä myös selinmakuulla, muista kuitenkin kuunnella kehoasi ja käyttää tarvittaessa apuvälineitä (esim. bolsteria selän alla) tai tehdä asana yksi jalka kerrallaan.


Pidä huoli, ettei alaselkä nouse lattiasta, tue se tarvittaessa tyynyllä viltillä tms. ja laskeudu alas hitaasti ja rauhallisesti kehon tuntemuksia kuunnelle. Muista myös tulla asanasta pois yhtä tietoisesti kuin sinne menitkin.

Selinmakuulla tehtävästä variaatiosta saat vielä intensiivisemmän tunteen etureiteen, kun halaat toista polvea kohti rintakehää.
Vaihtoehtoinen asana

Jos asana tuntuu ihan mahdottomalta, voit vaihtoehtoisesti päinmakuulla ottaa kiinni nilkoista tai jalkateristä ja saada tässä asennossa venyteltyä etureisiä.


Pidä polvet ja jalkaterät lantion leveydellä ja tee joko kummatkin jalat tai yksi kerrallaan koukistettuina, voit joko pitää otsan matossa ja toisen käden suoristettuna eteen tai nojata kyynärvarteen ja nostaa rintakehää ylöspäin.


Mikäli kantapää osuu pakaraan, tuo jalkaterää pakaran ulkopuolelle.


Tarvittaessa käytä joogavyötä apuna, jos ei kädet yllä nilkkoihin/jalkateriin asti.
Varo

Muista, ettei mikään asana tai sen variaatio ole sen arvoinen, että rikkoisit itsesi. Älä tee asanaa tai ainakin helpota sitä reilusti apuvälineillä, jos yhtään tuntuu, ettei polvien tai nilkkojen liikkuvuus riitä.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Ensi viikolla veneillään veneasanassa.


 184 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page