top of page
  • Writer's pictureUlla

KOTKA-ASANA, GARUDASANA, EAGLE POSE


Garuda = kotka

Garuda = Garuda on myyttinen lintujen kuningas, Shivan "kulkuneuvo", sana käännetään usein suoraan kotkaksi, vaikka ilmeisesti suorakäännös olisi jotain ahmijan/syöjän tapaista, Garuda identifioitui alunalkaen "kaiken syöväksi auringon säteiden tuleksi"

Oli nimi ja oikea käännös mikä tahansa, tämä tasapainoasana parantaa keskittymiskykyä, tasapainoa ja kuulemma poistaa stressiä (ehkä sitten, kun keho siihen helposti taipuu).


Se vahvistaa nilkkoja ja sääriä, venyttää reisiä, lantiota, hartioita ja yläselkää ja rentouttaa lihaksia ja niveliä.


Kotkasana voi auttaa rannekanavaoireyhtymä-, reuma- ja iskiaskipuihin, mutta muista kuunnella kehoasi asanaa harjoittaessasi. Liika on liikaa, aina.


Asanaan asettautuminen

Aloita vuoriasanasta, levitä kädet sivuille ja pyöräytä sitten oikea käsi vasemman ali, koukista kyynärpäät, tuo kämmenselät tai kämmenet yhteen tai voit ristiä sormet.


Mikäli kädet eivät kietoudu toistensa ympäri, voit jättää ne ristiin tai laskea kämmenet olkapäille tai jättää aluksi vaikka vartalon sivuille ja kokeilla tehdä asana vain jalkojen osalta.


Itselleni on vakiintunut tapa pitää ikään kuin peukalon juuresta kiinni.

Työnnä käsiä ylös ja poispäin kasvoista, pidä kuitenkin hartiat alhaalla.

Koukista sitten polvia ja tuo oikea jalka korkealta vasemman yli.

Kiedo oikea jalka vahvasti vasemman ympäri ja mikäli saat, tuo varpaat pohkeen taakse ja varmista, että lantio pysyy suoraan eteenpäin eikä oikea lonkka lähde kiertymään eteen tai nousemaan ylös.


Vedä napaa kohti selkärankaa ja työnnä häntäluuta eteenpäin, jotta saat selkää suoristettua.

Nosta rintalastaa ylöspäin, hartiat alhaalla takana ja samassa linjassa, älä anna oikean hartian nousta kohti korvaa, lantio suorassa, vatsa tiukkana.
Variaatiot


Tarvittaessa voit esim. jättää kummatkin jalat matolle, tuoda ylemmän jalan vain ristiin alemman yli tai jättää oikean jalan varpaat matolle.


Kaipaatko haastetta?

Hengitä ulos ja nojaa vartaloa eteenpäin. Pidä muutaman hengenveto ja sisäänhengityksellä nosta ylös.


Voit myös pitää selän pystysuorassa ja koukistaa enemmän tukijalkaa lisätäksesi haastetta.


Otetaanko rennommin?


kotkanasanan voi tehdä myös selinmakuulla, jolloin myös jalkojen toistensa ympäri kiertämisen harjoittelu helpottuu.Varo

Älä tee asanaa, ainakaan varioimatta, jos olkapäissä, kyynärpäissä, ranteissa, nilkoissa tai polvissa on rajoitteita.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Seuraavalla kerralla jatketaan tasapainoilua puolikuu-asanassa.


 


504 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page