top of page
  • Writer's pictureUlla

Puuasana, Vrksasana, Tree Pose

vrksa=puu
Puuasana mm. vahvistaa jalkoja ja keskivartalon lihaksia, avaa lantion aluetta, venyttää sisäreisiä ja nivusalueen lihaksia sekä parantaa tasapainoa.


Puuasanan rakentaminen

Vuoriasanasta, tadasana, paina oikea jalka pohja vahvasti maahan, paino jalkapohjan kaikilla neljällä eri kulmalla. Tunne, miten energia virtaa jalasta kohti päälakea ja voit kuvitella, että jalkapohjasta lähtevät juuret, jotka pitävät sinut pystyssä.


Kun jalkapohja on tiukasti matossa, aktivoi tukijalan lihakset, nilkka, polvi, reisi, pakara sekä keskivartalon lihakset ja tuo painoa oikealle jalalle. Pidä oikea jalka suorana, mutta älä lukitse polvea.


Tasapainon ylläpidon helpottamiseksi hae katseelle liikkumaton kiintopiste suoraan edestäsi.


Nosta vasemman jalan kantapää ilmaan, polvi koukistuu eteenpäin. Paina lantiota alas ja eteen niin, että että se pysyy paikallaan, eikä lähde kallistumaan tai työntymään taakse (muodostaen alaselkään notkon) vasemman jalan koukistuessa.


Nosta sitten vasen jalka kokonaan ilmaan. Huomioi, mitä oikeassa jalassa tapahtuu, muista pitää jalka aktivoituna ja jalkapohja tiukasti matossa.


Avaa ilmassa oleva polvi sivulle, huomioi tuntemukset lonkan koukistajissa ja loitontajissa, avautuuko lonkka helposti? Älä runno polvea väkisin sivulle, vaan kuuntele kehoasi. Muista pitää keho koko ajan suorassa.


Ota seuraavaksi kiinni vasemman jalan nilkasta ja tuo jalkapohjaa vasten oikean jalan sisäsyrjää (nilkkaa, pohjetta tai reittä) korkeudelle, joka tuntuu hyvältä. Ei kuitenkaan polven kohdalle.


Työnnä oikeaa reittä kohti vasemman jalan jalkaterää, jottei lantio lähde työntymään oikealle ja taakse, muista pitää keho suorassa, polvi osoittaa sivulle, vatsa tiukkana, rintakehä auki ja hartiat rentoina.


Voit myös tuoda jalkaterän ulkosyrjän kohti nivustaivetta, jalkapohja kääntyy kohti kattoa ja polvi kohti mattoa.


Käsille on puuasanassa monia eri vaihtoehtoja. Sisäänhengityksellä voit nosta kädet ylös, ja pitää kämmenet yhdessä tai ristiä sormet ja kääntää kämmenet ylös tai mikäli hartioita on vaikea saada pidettynä alhaalla ja takana voit avata kädet auki "puun oksiksi".


Tuo kädet rintakehän eteen kämmenet vastakkain ja paina käsiä kohti toisiaan.
Voit kuvitella, että olet leivänpaahtimen sisällä eikä mikään osa kehosta saa lähteä kallistumaan eteen tai taakse ja osua kuumiin vastuksiin.Pura asana laskemalla kädet alas rintakehän eteen kämmenet yhdessä, laske jalka alas ja kädet alas.


Tuet

Voit kokeilla puuasanaa niin, että otat toisella kädellä tukea seinästä, tuolista tms. pidä huoli, että tuki on varmasti vakaa, vaikka vähän horjahtaisit ennen kuin käytät sitä.


Voit myös tuoda joogatiilen tukijalan viereen ja nostaa koukistettavan jalan sen päälle tai kokeilla tehdä asanaa selkä seinää vasten, jolloin on helpompi hahmottaa, että keho on sivultapäin katsottuna suorassa..

Variaatiot


Puuasanassa voi kokeilla mm. sivulle taivutuksia, selän taaksetaivutusta

ja vaikka, miten vaikuttaa tasapainoon, jos suljet silmät?


Puuasanaa voit tehdä rennommin myös kyljellä (ks. kuva alla) tai selällä maaten ja antaa lonkan aueta rennosti sivulle.Varo

Jos sinulla on polvi tai nilkka vammaa, tee asana ensin varovasti tuettuna tai jätä koukistetun jalan varpaat matolle ja käännä jalkapohja vasten nilkkaa.


Ole varovainen myös, jos sinulla on tasapainohäiriö tee asanaa tällöin ensin tuen kanssa.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Ensi kerralla ollaan cobria, hylkeitä ja koiria :)

 

#joogantai #jooga#aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam #vrkasana #puuasana77 katselukertaa
bottom of page