top of page
  • Writer's pictureUlla

Vuoriasana, tadasana, mountain pose


tada=vuoriVuoriasana on perusasana ja lähtökohta monelle seisoaltaan tehtävälle asanalle.

Se auttaa tuomaan keskittymisen takaisin hengitykseen ja harjoitukseen ja rauhoittaa mieltä.


Vuorisasana parantaa ryhtiä, vahvistaa reisiä, polvia ja nilkkoja sekä muokkaa vatsalihaksia ja pakaroita. Lisäksi jalkaterän aktivointi voi auttaa lättäjalkaisuuteen sekä iskiashermon mahdollisiin kipuihin.


Asanaan asettautuminen


Jalat yhdessä tai lantion leveydellä, nosta varpaat ja laske ne tukevasti mattoon kiinni, paino tasaisesti jalkapohjien neljällä nurkalla, kun on painanut varpaat mattoon, voit vähän keinutella puolelta toiselle, että oikea, tasapainoinen kohta löytyy.


Tuo vähän lantiota eteen ja taakse niin, että löydät hyvän tasapainoisen kohdan lantiolle.Kuvassa jalan neljä erikulmaa vihreällä, paino ensisijaisesti seisovilleen tehtävissä asanoissa niille. Paina myös jalan ulkosyrjää mattoon ja etenkin isovarpaan päkiää, jotta jalkaterä aktivoituu ja tukee jalan kaaren kannattelua.


Paina varpaita (keltaisella) mattoon, vältä punaisella merkityn kohdan painamista alas, vaan pyri nostamaan sitä ylös (saatat tuntea tämän nilkan ja pohkeen ulkosyrjällä, jalan kaarta kannattelevan lihaksen aktivoituessa). Koita vetää ylöspäin myös sinisellä merkittyä kohtaa, ikään kuin siinä olisi imukuppi.


Nosta polvilumpioita (kuulostaa oudolta, tiedän...), aktivoi reisilihakset, muista aktivoida alemmat vatsalihakset, työnnä vähän häntäluuta eteenpäin, napaa kohti selkärankaa, avaa rintakehää, nosta rintalastaa, tuo hartiat alas ja taakse sekä päälaki kohti kattoa.


Nilkat, polvet, lantio, olkapäät ja korva sivulta katsottuna samassa suorassa linjassa, kädet sivuilla, sormet osoittavat alas. Voit törmätä myös versioon, jossa kämmenet on käännetty eteenpäin, mutta joogassa ne on perinteisesti kohti kehoa.


Leuka saman suuntaisesti lattian kanssa, rentouta kasvot ja työnnä takaraivoa hiukan taaksepäin, voit jopa painaa sormilla leukaa, niin että pää liikkuu hieman taaksepäin.


Kokeile vuoriasanaa myös silmät suljettuina.


Tuet

Jos sinulla on vaikeuksia hahmottaa koska selkä on suorassa, voi harjoitella vuoriasanaa selkä seinää vasten. Tuo kantapäät, ristiselkä ja lapaluut kiinni seinään, takaraivo jää irti seinästä.


Variaatioita

Alla lueteltuna ja kuvina muutamia variaatioita vuoriasanasta.

  • Urdhva astasana, up ward salute, sisäänhengityksellä nostetaan kädet ylös.

  • Kämmenet eri asennoissa, tai esim. sormet ristittyinä, kämmenet käännetty eteen tai ylös.

  • Kädet sivuilla 90 asteen kulmassa ("kaktus kädet").

  • Kämmenet rintakehän edessä yhdessä, peukalot kiinni rintalastassa (anjali-mudra).

  • Päkiöille/varapaille nousu.

  • Taaksetaivutus kädet tukemassa alaselkää.

  • Sisään hengityksellä Käsien taakse vienti ja rintakehän avaus -> uloshengityksellä itsensä halaus ja eteentaivutus.

  • Eteentaivutus selkä suorana, sormet ristissä, kämmenet eteenpäin.
 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :) 

Ensiviikolla kumarrutaan alas eteentaivutukseen, uttanasana.


 


190 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page