top of page
  • Writer's pictureUlla

Lapsiasana, balasana, child pose

bala =lapsi


Voit kuulla lapsiasanasta käytettävän myös muotoa "lapsen lepo asana".


Lapsiasanan hyödyt

Antautumalla lapsiasanaan tuot huomion sisäänpäin, rauhoitut, maadoitut, voit päästää irti sisäisistä ja ulkoisista kamppailuista sekä kontrollin tarpeesta ja käpertyä kokonaan itseesi, kuuntelemaan, miten hengitys laajentaa koko rintakehää sekä selän aluetta ja uloshengityksellä koko keho rentoutuu alemmas kohti mattoa.


Lapsiasana laskee sykettä sekä kortisolitasoa ja voi parantaa psyykkistä hyvinvointia, laskea stressiä sekä vähentää ahdistusta.


Siitä voi saada apua myös ruuansulatukseen ja tulehduksiin. Asana venyttää/avaa lantion aluetta, reisiä ja nilkkoja sekä alaselkää. Se venyttää lempeästi selkärankaa, vahvistaa pallealihasta, tasapainottaa kehon nestekiertoa ja tekee hyvää alaselän kalvoille venyttäen niitä lempeästi.


Joogatunti aloitetaan useasti rauhoittuen hetki lapsiasanassa, suljetaan hetkeksi kaikki ylimääräiset aistit ja käperrytään sisäänpäin kehon äärelle.


Balasana auttaa löytämään oikean hengityksen löytämisessä sekä keskittymisessä hengitykseen ja kehon tuntemuksiin.Lapsiasanassa otsan levätessä matolla/joogatiilellä/kämmenselällä tai nyrkeistä tehdyn tornin päällä aktivoidaan kiertäjähermo, tärkein parasympaattinen hermo, joka kulkee päästä koko kehon etupuolen läpi moniin sisäelimiin ja voi vaikuttaa merkittävästi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Vagushermo säätelee keskushermostoa ja paine otsassa sen levätessä vasten mattoa saa ko. hermon stimuloinnin kautta aikaan sykkeen, verenpaineen ja kortisolitasojen laskua, jotka mm. laskevat stressiä ja ahdistusta. Vagushermon toimintaa käsiteltiin jokin aikaa sitten Ylen verkkosivuilla, pääset artikkeliin tästä.


Lapsianaa voi tehdä myös esim. taaksetaivutusten vastaliikkeenä. Tällöin kannattaa polvet pitää yhdessä ja tuoda päälaki matolle, nenä kohti polvia, kädet vartalon sivuilla ja kämmenet kohti kattoa, näin saat selkää pyöristettyä taaksetaivutuksen vastapainoksi ja olkapäät rentoutettua.
Miten lapsiasanaan asettaudutaan?


Lapsiasanaan on kätevintä tulla polvi-istunnan kautta. Polvet noin lantion leveydellä, jalkapöydät matossa, isovarpaat yhdessä, sisäreidet kiinni toisissaan. Avaa polvia hieman niin, että rintakehä pääsee laskeutumaan alemmas, työnnä käsiä pitkäksi matolle ja laske vatsaa, rintakehää sekä otsaa kohti mattoa, tuo takapuolta kohti kantapäitä.


Venytä rintakehää, käsiä eteenpäin, työnnä takapuolta kohti kantapäitä. Sulje silmät. Voit tuoda kädet myös vartalon sivuille, jalkojen viereen, kämmenet ylöspäin.


Sisäänhengityksellä tunne, kuinka rintakehä laajenee, ja uloshengityksellä anna kehon rentoutua lisää, anna aivojen päästää irti arkielämän sirkuksesta, kaikista ylimääräisistä ajatuksista ja tunne miten alat rentoutua.


Mikäli lapsiasanassa oleminen ei tunnut mukavalta voi sitä helpottaa apuvälineillä tai asentoa hieman muuttamalla.


  • Nilkkojen alle voi laittaa pyyherullan, jolloin nilkkojen ei tarvitse ojentua niin paljoa

  • Tyyny tms. pohkeiden ja takapuolen välissä voi helpottaa kehon rentouttamista, etenkin jos polvet tuntuvat kireiltä.

  • Jos polvien takana tuntuu ”tiukalta” voit kokeilla polvitaipeeseen esim. kaksin kerroin taitettua joogavyötä tuomaan tilaa

  • Jos asanassa tuntuu pahalta kokeile rakentaa tuki tai laittaa bolsteri rintakehän ja maton väliin niin, että koko yläkeho ml. otsa lepää sen/niiden päällä.

  • Mikäli polvet ovat arat, voit laittaa tyynyn tai viltin niiden alle. Asettamalla tyynyn säären alle, niin että polvi jää ilmaan poistat polvelta enemmän painetta.


Jos takapuoli ei yletä kantapäihin, polvia voi avata lisää (avaa lantiota ja vie painetta pois alaselästä ja polvilta). Alla näkyy ero polvien asennon vaikutuksista.Kun kädet ovat venytettyinä eteenpäin kämmenet matossa tai aktiivisemmin sormenpäät matossa, käsi ja olkavarret aktivoituvat ja saat enemmän venytystä olkaniveliin ja käsivarsiin.Kädet venytettyinä toiseen maton etukulmaan tai maton reunan yli pidemmällekin, vastakkainen kämmen toisen päällä, koko kehon toinen puoli ja olkanivel saavat venytystä.
Kyynärpäät koukistettuina, kämmenet vastakkain takaraivon/niskan takana, saat venyteltyä olkaniveliä ja niiden alapuolelta. Korokkeen tai tyynyn avulla voi venytystä käsivarsiin syventää.Kädet jalkojen välistä ja varpaista kiinni, vaikuttaa voimakkaammin ruoansulatukseen ja sisäelimiin ja olkanivelien sisäkiertoon.Toinen käsi venytettynä sivulle toisen ali (tuo alempaa olkapäätä vähän kohti polvia) toinen käsi jää koukkuun, kämmen matossa tai suoristuneena pitkäksi eteen tai voit tuoda kämmenselän alaselälle tai kämmenet yhdessä, kumpikin käsi osoittaa sivulle.


Kierto lisää lisää rangan liikkuvuutta ja voi helpottaa vähentämään niskan, hartiaseudun ja yläselän kipujaVoit tehdä kierron myös niin, että tuot kämmenet yhteen rintakehän eteen.
Varovasti

  • Älä ole kovin pitkiä pitkiä aikoja (useita minuutteja). Asento ei ole kovin ideaali jalkojen verenkierrolle. Tule pois asanasta, jos rupeat tuntemaan pistelyä jaloissa.

  • Jos polvissa tai nilkoissa on ollut ongelmia, kannattaa asanaa kokeilla ensin apuvälineiden kanssa kehoa kuunnellen.

  • On hyvä tiedostaa, että kun ollaan sisäänpäin kääntyneenä, asana voi nostaa mielestä ikäviäkin asioita ylös.

  • Jos alaselässä tuntuu kipua, pyri pitämään alaselkä neutraalina, niin, ettei alaselkä pyöristy, polvien avaaminen sivuille voi helpottaa selän neutraalina pitämistä


Jos lapsiasana ei sovi


Yleisesti lapsiasana koetaan lepoasanana ja asentona, johon voi koska vaan tunnin aikana tarvittaessa siirtyä lepäämään, jos keho sitä pyytää. Joillekin tämä asana ei kuitenkaan tunnu hyvältä, vaan voi jopa aiheuttaa pahaa oloa.


Jos eivät eri variaatot jaloille tai käsille tai apuvälineetkään helpota lapsiasanassa oloa niin,

esim. apanasana (polvien halaus selinmakuulla kohti rintakehää, kuvat alla) voisi olla vaihtoehtoinen asana kokeilla. 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)

 

Seuraavassa postauksessa noustaan lapsiasanasta nelinkontin.

 
161 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page