Perhosentoukka on yksinkertainen mutta syvä asento, joka tarjoaa monia hyötyjä keholle ja mielelle. Tämä asento on erityisen tehokas selän sekä takareisien avaamiseen ja pohkeiden, ja se tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua sekä kääntyä sisäänpäin. Perhosen toukka stimuloi myös ruuansulatusta
Yleisiä perusperiaatteita yin-joogasta löydät aikaisemmasta blogitekstistä Perusperiaatteita yin-jooga harjoituksesta.
![](https://static.wixstatic.com/media/14f2f2_59fdd7a97ab9480caa838b18978afa13~mv2.jpg/v1/fill/w_500,h_232,al_c,q_80,enc_auto/14f2f2_59fdd7a97ab9480caa838b18978afa13~mv2.jpg)
Aika
5-10 min, mutta viihdy ihmeessä pidempäänkin jos kehosi ja mielesi sitä kaipaavat.
Asanaan asettautuminen
Istu lattialla jalat suorana edessäsi. Selkä suorana ja jalat rennosti hieman erillään toisistaan. Jalkaterät ovat rennosti. Joillakin jalat jäävät luonnostaan (riippuen lonkkien asennosta) hyvinkin kauas toisistaan, jos näin on kohdallasi, anna niiden jäädä, kuhan pysyvät rentoina lonkista varpaisiin.
Sisäänhengityksellä pidennä selkää ja uloshengityksellä lähde taivuttamaan rauhallisesti lantiosta alaspäin rintakehää kohti jalkoja. Mikäli selän kanssa on ollut ongelmia, voi olla parempi pitää selkä suorana, jos selkä on kunnossa voit antaa sen pyöristyä luonnollisesti, kun laskeudut syvemmälle asanaan ja antaa leuan tulla kohti rintaa.
Hae käsille hyvä kohta, niin että ne pääsevät rentoutumaan ihan hartioista sormenpäihin asti.
Pysähdy ja hengitä. Muista, että tarkoitus on nojata vasten oman kehosi rajoja. Etsi tuntemuksia, ehkä jopa koko ns. takaketjusta akillesjänteistä päälaelle asti, mutta et liikaa. Kuuntele rauhassa kaikkia kehosi pieniäkin kuiskauksia, reagoi niihin tarvittaessa hienosäätämällä asentoa ja käännä sitten huomio ja aistit sisäänpäin. Anna kehon pysähtyä ja mielen rauhoittua.
Perhosentoukka on yksi niistä asanoista, joissa on helppo havaita, miten keho rupeaa sulamaan ja miten uloshengitys rentouttaa ja antaa kehon sulaa syvemmälle asanaan. Kun olet hengittänyt hetken aikaa kehosi rupeaa todennäköisesti pikkuhiljaa antamaan periksi ja voit uloshengityksen saattelemana antaa rintakehän laskeutua alemmas kohti jalkoja.
Jos kehosta löytyy paljon joustoa voit avata jalkoja ja antaa pään tulla niiden väliin.
Tuet
Jos eteentaivutus tuntuu hankalalta, kokeile laittaa jotain koroketta, esim. tyyny takapuolen alle ja istu ihan tyynyn reunalla, tämä auttaa lantiota valmiiksi kallistumaan eteenpäin.
Polvitaipeissa ei saa tuntua mitään inhottavaa, tarvittaessa polvia voi myös vähän koukistaa ja tukea bolsterilla tai rullatulla viltillä, tai vaikka työntää kädet polvien alle, kuhan et jännitä niitä.
Otsaa voi tukea joogatiilellä tai bolsterilla.
Syliin voi myös halutessaan rakennella tukea bolsterista, tyynyistä vilteistä, tiilistä jne.
Asanasta pois tulo
Tuo kädet matolle ja lähde hitaasti työntämään mattoa poispäin, älä kiirehdi.
Vastaliike/palauttava asana
Nojaa kädet taakse ja nosta rintalastaa ylöspäin, tuo lapaluita yhteen ja liikuttele vähän lonkkia. Jos selkä kaipaa liikettä kierrä sitä rauhallisesti puolelta toiselle muutaman kerran.
![](https://static.wixstatic.com/media/14f2f2_fb486438218346c785f7c7f3ed0b38c2~mv2.jpg/v1/fill/w_800,h_502,al_c,q_85,enc_auto/14f2f2_fb486438218346c785f7c7f3ed0b38c2~mv2.jpg)
Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.
Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.
Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin ❤
Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.
Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään, sekä tukemaa omaa harjoitusta myös salin ulkopuolella.
#joogantai #jooga #aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam #yinjooga #perhosentoukka
Comments