


Mistä voisi aloittaa?
Mikäli olet kokonaan uuden harrastuksen edessä tai tunnet, että kaipaisit pientä muistin virkistystä asanoiden linjauksiin olisi hyvä, jos aloittaisit alkeiskurssilta. Näitä startteja joogan pariin pyritään järjestämään aina mahdollisuuksien mukaan, löydät tulevat kurssit osoitteesta liikuttajat.fi/joogantai -> Tapahtumat
Mikäli siltä tuntuu, että haluaisit aluksi muutaman yksityistunnin ennen ryhmätunneille osallistumista, löydät yksityistunneista lisätietoja Yksityisohjaus-sivulta.
Mistä tietää mille tunnille voi osallistua?
Osa joogasaleista ilmoittaa hyvinkin tarkkaan onko kyseessä minkä tasoinen tunti, aloittelijoille vai pidempään harrastaneille soveltuva. Joogantain tunneilla jokainen harjoittaa joogaa oman kehonsa rajoja kunnioittaen välittämättä mitä naapurimatolla tapahtuu.
Mikäli olet aikaisemmin joogannut, ovat #joogantai joogatunnit pääosin kaikille soveltuvia, olit sitten harrastanut joogaa jo pidemmän aikaa tai vasta ottamassa ensimmäisiä askelia joogapolullasi.
Lue alta tuntien tarkemmat kuvaukset ja tule rohkeasti kokeilemaan eri tunteja :)
Ryhmätuntien ajankohdat näet helposti ajanvarausjärjestelmästä valintasi mukaan joko listauksena tai kalenterinäkymänä.
Ennen ensimmäiselle tunnille tuloa on hyvä lukaista ohjeita tunnille osallistumiseen sivu.
HUOM! Mikäli olet raskaana, lue aihetta koskeva blogikirjoitus ennen tunnille ilmoittautumista.
.png)
HATHAJOOGA
Nykyään kaikki, karkeasti arvioituna 200-300 eri joogalajia perinteisemmistä kundaliini- ja astangajoogasta mm. viini- ja akrojoogaan perustuvat hathajoogaan.
Hathajoogan juuret ovat keskiaikaisessa Intiassa, ennen sitä joogaperinteessä oli keskitytty lähinnä meditaatioon, mutta hathajooga toi mukaan vahvemmin kehon ottamisen harjoitukseen. Taka-ajatuksena tälle oli, että ihminen ei voi hallita mieltään, ennen kuin hallitsee kehoaan.
Hathajoogan perustarkoitus on auttaa sen harjoittajaa yli psyykkisistä ja fyysisistä esteistä, jännityksestä ja stressistä, jotta voima, kestävyys ja elinvoima voivat lisääntyä.
Hathassa asanoihin mennään hengityksen ohjaamina ja pääsääntöisesti niissä pysytään aina muutamien sisään- ja uloshengitysten ajan.
Joogantain hathajooga on lempeä, kehoa venyttävä ja avaava, mutta ajoittain myös lihaksia haastava, keskittymistä ja tasapainoa vaativa harjoitus.
Asanat vaihtelevat jonkin verran, mutta perusrunko tunnissa on sama ja asanat tulevat nopeasti tutuiksi ja voit seurata edistymistäsi niissä. Hathajooga sopii hyvin aloittelijoille, mutta myös kokeneemmille joogeille.
Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.
Varaa paikkasi hathajoogaan täältä.

LÄMPÖJOOGA
Alkuperäisessä Hot Yogassa eli perustajansa mukaan nimetyssä Bikram joogassa joogasali lämmitettiin yli 40 asteiseksi ja 90 minuutin tunti sisälsi aina samat 24 asanaa.
Joogantain lämpöhatha on sen sijaan hieman suomalaisempaan ilmastoon sovitettua joogaa, missä sali lämmitetään noin 30 asteiseksi, ja pääset nauttimaan lämmön lisäksi asanoiden tekemisestä ilman lämpöshokkia keholle. Lämpöjooga on myös rakennettu Joogantain perushathatunneilta tutuista asanoista.
Sali lämmitetään katossa olevilla infrapunalämmittimillä, joten vinkkinä kuumuudesta nauttiville, kannattaa oma matto sijoittaa salin keskelle lämmittimien alle. Vastaavasti, jos pitää hieman alhaisemmasta lämmöstä voi viileämpää kohtaa etsiä salin reunoilta.
Lämpö tuo tuntiin omat haasteensa, mutta tunnin jälkeen koko kehoon leviävä rentous ja raukeus on vertaansa vailla ❤
Ota lämpöjoogatunnille mukaan pieni käsipyyhe ja joogapyyhe tai muu iso pyyhe levitettäväksi tarvittaessa maton päälle, jotta et lipsu jalkojen mahdollisesti hiotessa lämpimässä. Oma vesipullo kannattaa myös ehdottomasti ottaa mukaan ja muistaa juoda pieniä kulauksia tunnin aikana sekä runsaasti tunnin jälkeen.
Salilla on suihkepulloja, joissa on vettä, suihkuttamalla pyyhettäsi kosteammaksi saat siitä pitävämmän alustan.
Harjoitus pysyy suht samanlaisena kuluvan kauden ajan ja sopii myös aloittelijoille. Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.
Mikäli tiedät, että kuuma ei ole sinun juttusi, kannattaa suosiolla valita jokin toinen tunti.

AAMUJOOGA
Aamu alkaa ihanasti kehoa ja mieltä herättelevällä tunnilla, jonka jälkeen on mukavampi lähteä vastaamaan päivän koitoksiin.
SYKSYN 2021 aamujoogien sisältö on:
MAANANTAI
keho ja mieli lempeästi hereille kohti uutta viikkoa
TIISTAI
niskahartiaseutu vetreäksi ja keskivartalo haltuun
KESKIVIIKKO
yin, viikoittain vaihtuva painotus: niska ja
hartiaseutu/selkä/alaselkä ja lantio alue
huom! mikäli yin-jooga ei ole tuttua käy lukemassa sitä
käsittelevä postaus blogista.
TORSTAI
hathaa koko keholle
PERJANTAI
lempeää flowta koko keholle
Varaa paikkasi aamujoogaan täältä.

VILLASUKKAJOOGA (RESTORATIIVINEN JA YINJOOGA)
Yin-joogasta voit lukea lisää sitä tarkemmin käsittelevästä blogitekstistä täältä. Kumpikin tunti on todella hidastempoinen, asanoissa ollaan useita minuutteja kerralla. Tarkemman kuvauksen restoratiivisesta joogasta löydät myös blogista.
Perjantaisin keskitytään enemmän lihaksiin ja koko kehon ja hermoston rentouttamiseen kun taas sunnuntaina huomio on kehon avaamisessa ja venytysten viemisessä lihaksia syvemmälle, kudoksiin ja niveliin, sekä kehon liikkuvuuden lisäämisessä.
Villasukkajooga saattaa vaikuttaa helpolta pitkine venyttävine asanoineen, mutta varaudu kuitenkin, että saat tehdä tunnin aikana töitä ajatuksiesi pitämisessä harjoituksessa ja kehon tuntemusten tarkkailussa.
Yinjoogaa on tarjolla myös keskiviikko aamuisin ja iltaisin, näissä tunneissa on aina vaihtuvat kohdealue, selkä, lonkat, yläkeho jne.
Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.
Huomioithan, että viileämmillä keleille kannattaa hidastempoisille tunneille laittaa lämpimästi päälle ja ottaa vaikka oma paksumpi viltti mukaan.

ILTAJOOGA
Iltajooga on lempeää ja rauhallista kehoa palauttaa ja rauhoittavaa kehon ja mielen huoltoa.
Tuntia voisi kuvailla hathan ja villasukkajoogan välimaastoon sijoittuvaksi, se
koostuu hathajoogasta tutuista asanoista joissa viipyillään hathatunnilla totuttua pidempään, annetaan kehon laskeutua, pysähtyä ja mielen rauhoittua.
Iltajooga sopii hyvin, olitpa sitten uusi joogan parissa tai jo kokeneempi harjoittaja.
Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.

RAUTAKANKIJOOGA
Tunnetko itsesi notkeaksi kuin norsu, ihan rautakangeksi? Aloita rautakankijoogasta. #joogantai rautakankijoogassa ei turhia kikkailla tai hötkyillä vaan lähtökohtana on, että jos pystyt hengittämään ja haluat parantaa elämänlaatuasi, niin tule juuri niin rautakankena kuin olet ja aloita polkusi kohti taipuisampaa rautakankea.
Tunnilla tehtävät asanat ovat perusasanoista yksinkertaistettuja ja helpotettuja versioita, joiden avulla pääset sukeltamaan jooga asanoiden (asentojen) maailmaan omalle kehollesi sopivalla tavalla.
Heitä siis kaikki epäilykset siitä, ettet voisi osallistua joogatunnille, koska siellä "pitää saada kasvot polvien välistä takapuoleen, mennä solmuun samalla, kun seistä yhdellä jalalla toinen käsi korvassa ja toinen selän takan varpaassa ja hymistä outoja loruja silmät kiinni ja vielä pystyä hymyilemään kuin hangon keksi" ja tule kaltaistesi, ihan tavallisten, elämän jäykistämiä kehoja omaavien, joukkoon, koska #joogakuuluukaikille.
Tämä tunti on myös hyvä tutustumistunti joogaan, mikäli et ole varma mistä aloittaisit.
Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.
Varaa paikkasi rautakankijoogaan tästä.

FLOWJOOGA
Flowtuntille tullessa olisi hyvä, että on jo jonkin verran kokemusta joogasta ja perusasanat tuttuja. Tämä siksi, että flowtunnilla asanat tehdään muita tunteja nopeammassa tahdissa ja asanoiden entuudestaan tunteminen helpottaa tunnin sujuvuutta.
Jos et ole varma onko flowjooga sinulle sopiva tunti, tule kuitenkin rohkeasti kokeilemaan. Aina voi levätä välillä, jos siltä tuntuu :)
Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.
Varaa paikkasi flowjoogaan täältä.

TOIMISTOJOOGA
Tuleeko päivän aikana istuttua läppärin ja/tai puhelimen ääressä niin, että niskat ja hartianseutu ovat jumissa ja tuntuu ettei ajatus oikein kulje?
Toimistojoogassa asanat kohdennetaan niin, että ne auttaisivat mahdollisimman paljon ja monipuolisesti avaamaan toimistotyössä jumiutunutta kehoa.
Asanoita tehdään tuolia apuna käyttäen ja useita niistä voit viedä myös mukaasi työpaikalle/kotikonttorille niin, että joka päivä on edes vähän #joogantai ja kehosi sekä mielesi kiittää sinua joka päivä vastapainoksi päätetyöskentelylle.
Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.
Toimistojoogaa ei tällä hetkellä ole ryhmävarauskalenterissa, mutta jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä, järjestetään sitä vaikka työporukallesi tai voit lunastaa toimistojoogaa halutessasi yksityistunteina.

TUOLI-/SENIORIJOOGA
Vaikka jooga ei ehkä ole tie ikuiseen nuoruuteen, se voi kuitenkin todistetusti hidastaa ikääntymisen merkkejä ja tuntemuksia kehossa sekä parantaa kehonhallintaa ja ylläpitää lihaskuntoa sekä mielen virkeyttä vielä vanhemmallakin iällä.
Oletko harrastanut joogaa tai muuta liikuntaa ja se on ehkä jäänyt tai tuntuu ettei valtavasta tarjonnasta löydy "sitä oikeaa" paikkaa harrastaa joogaa? Tai olet ylipäätään kiinnostunut joogasta ja sen monipuolisista hyödyistä vaikka kilometrejä rupeaakin mittarissa jo olemaan takana?
Tule rohkeasti kokeilemaan olisiko Joogantain tuolijooga sinun lempeä lääkkeesi kehon ikääntymistä vastaan.
Muistathan mainita tunnille tullessasi jos kehossasi on jotain rajoitteita.
Tuoli-/seniorijooga palaa kun pandemia hellittää. Tuolijoogaa voit kuitenkin halutessasi lunastaa yksityistunteina.
