top of page
  • Writer's pictureUlla

Camatkarasana, Wild Thing

camatkara = ihme/yllätys


Saatat törmätä myös käännökseen, joka on jotakuinkin ”ihastuneen sydämen hurmioitunut avautuminen”. Asana on hauska, mutta jo vähän vaativampi asento, joka vaatii voimaa, ja joustavuutta sekä olka- että lonkkaniveliltä. En suosittele tekemään, ennen kuin olet varma, että jaksat kannatella itseäsi ylhäällä, niin että asana on vakaa, eikä tukikäsi vispaa.


Asanaan pitäisi myös pystyä menemään niin, että se tuntuu luontevalta, eikä rasita niveliä turhaan. Kannattaa siis kokeilla ja harjoitella rauhassa miltä asana tuntuu ja etsiä omalle keholle sopiva kohta olla ja hengittää.


En ole törmännyt tähän suomenkielisillä tunneilla, enkä tiedä mitä nimeä siellä käytetään, omilla tunneillani voit kuulla käytettävän wild thingiä tai flipannutta koiraa, joka on tarttunut joltain englannin kieliseltä ohjaajalta.


Mikäli asanaan lähtee alaspäin katsovasta koirasta, niin kyllähän se tietyllä tavalla muistuttaa koiran flippaamista.


Hyviä lämmittely ja kehoa vahvistavia asanoita ovat mm. alaspäin katsova koira, lankku, chaturanga, sivulankut, sfinksi/copra/ylöspäin katsova koira sekä jousi asanat ja toki erilaiset käsillä seisonnat, jos niitä harjoittaa.


Kun keho on valmis ja jaksaa vakaasti kannatella itseään on Wild Thing ihana, rintakehää, hartioita ja keuhkojen sekä sydämen aluetta vahvasti avaava asana, jossa jalkojen etuosat ja lonkankoukistajat saavat myös hyvää venytystä osakseen. Asana myös vahvistaa tehokkaasti hartioiden ja yläselän lihaksia.


Asanaan asettautuminen

Wild Thingiin voi asettautua esim. sivulankusta ja kannattaakin harjoitella sitä ensin, mutta useasti lähtöasana on alaspäin katsova koira, joka, kuten mainitsin, ”flipataan ympäri”.


Tuo alaspäin katsovassa koirassa painoa oikealle kädelle ja nosta vasen jalka taakse ylös ja samalla, kun lähdet kääntämään oikean jalan varpaita kohti maton sivua painoa jalkaterän ulkosyrjälle, koukista vasen polvi. Tuon kantapäätä kohti pakaraa ja kierrä lonkkaa auki, hengitä, kierrä sekä laske jalka(pohja) oikean jalan yli matolle, vasen käsi nousee ilmaan, heilahtaa taaksepäin ja rintakehä kiertyy ylöspäin.


Vasen käsi ojentuu kohti maton etureunaa ja kasvot kääntyvät ylöspäin.


Älä anna niskan retkahtaa, tuo pää oikean käden viereen ja käännä katsetta kohti vasenta kämmentä tai anna kasvojen olla kohti kattoa, mikäli se tuntuu paremmalta omalle niskalle. Rintakehän nostaminen ja avaaminen, kättä poispäin venyttämällä, symboloi sisäistä voimaa ja vapautta.


Ja sama kuvina


Muista pitää oikea käsi koko ajan vahvasti matolla ja koko käsivarsi ja kämmen aktivoituna, jotta et romahda käden päälle. Sormet tiukasti matolla, ikään kuin koittaisit sormenpäillä nostaa mattoa ilmaan.


Vasen polvi on koukussa ja jalkapohjan kokonaan matossa tai voit nostaa kantapään ilmaan. Oikea jalka on suorana jalkapohja vasten alustaa ja nosta lantiota ja rintakehää ylöspäin.


Ota muutamia rauhallisia sisään ja uloshengityksiä ja palaa sitten alaspäin katsovaan koiraan.


Muista pitää koko ajan oikea käsi vahvana ja hyvä pito keskivartalossa, jotta asanaan meno, siellä olo ja poistulo sujuu vakaasti ja sulavasti.


Jos tuntuu, että keho ei ole vielä valmis wild thingia varten, voit kokeilla sitä kevennyttynä versiona, laske tällöin polvi matolle lantion alapuolelle (tarkista, että oikea kämmen on olkapään alla, kämmen, polvi, sääri ja jalkapöytä sekä taaemman jalan kantapää ovat samassa linjassa) ja lähde siitä nostamaan käsi pään ohi kiertämään rintakehää kohti kattoa.





Varo

Jättäisin tämän asanan itse väliin, jos ranteissa tai olkapäissä, etenkin kiertäjissä on jotain kipua/rajoitteita.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Ensi kerralla katsotaan, miten olla pöytänä.


 


158 katselukertaa
bottom of page