Peura on erinomainen tapa hiljentää mieli ja avata kehoa, etenkin lonkkien ja lantion aluetta.
Yleisiä perusperiaatteita yin-joogasta löydät aikaisemmasta blogitekstistä Perusperiaatteita yin-jooga harjoituksesta.
Aika
Käytän peurassa usein viittä minuuttia, mutta ole ihmeessä pidempäänkin, jos se tuntuu mukavalta.
Kohde
Peura marinoi mukavasti pakaralihaksia sekä avaa lonkkia ja lantion aluetta. Saatat tuntea myös alaselässä mukavan vapautumisen ja tunteen, että kireydet sulavat pois.
Huomio
Jos polvien/lonkkien kanssa on ollut haasteita, ole niiden kanssa erityisen tarkkana, jalkojen kierrot lähtevät lonkasta, eivät polvesta ja käytä tarvittaessa tukia saadaksesi jalat varmasti aseteltua mukavasti.
Asanaan asettautuminen
Voit tulla asanaan parilla eri tavalla, joko lähteä nelinkontin tuomaan oikean polven oikean kämmenen taakse, kääntää säären matolle ja istahtaa sitten oikealle kankulle ja vetää vasemman polven linjaan lonkan kanssa. Toinen tapa on istua matolle, viedä paino oikealle kankulle ja tuoda oikean säären maton etureunan suuntaisesti sekä liu’uttaa sitten vasen polvi linjaan vasemman lonkan kanssa.
Edessä olevan jalan säären ei tarvitse olla maton etureunan suuntaisesti ellei se siihen helposti asetu. Huomaa, että polvissa ei saisi olla kiertoa, vaan kierto lähtee lonkista. Taaempi jalka lähtee lonkasta suoraan sivulle, mutta jos tämä ei tunnu hyvältä, hienosäädä jalan asentoa mukavammaksi.
Kun olet asetellut jalat niissä on enintään 90 asteen kulmat sekä polvissa ja nilkoissa, tai vähemmän, omia polvia ja lonkkia kuunnellen.
kierrä rintakehä eteen, ota hyvä sisäänhengitys ja lähde hitaasti kehoa kuulostellen laskeutumaan alas, sille korkeudelle mitä kehosi sallii. Voit myös hyvin jäädä alemmas laskeutumisen sijaan pystympään asentoon, jos löydät jo tuntemuksia.
Anna lantion rentoutua kohti mattoa. Tarkista ettet jännitä niskaa tai kasvoja ja sekä kädet että jalat ovat rentoina.
Tuet
Tue tarvittaessa, polvia, nilkkoja ja/tai rintakehää tyynyillä, vilteillä ja/tai joogatiilillä.
Variaatioita
Voit lisätä peuraan myös kierron. Jalat vasemmalla, lähde kiertämään rintakehää oikealle ja ja laske rintakehää ja otsaa/oikeaa poskea kohti mattoa/tukea.
Asanasta pois tulo
Nosta rintakehää käsillä ylöspäin, nouse rauhallisesti istumaan ja suorista hitaasti jalat.
Vastaliike/palauttava asana
Voit koukistaa jalat ja voit keinutella niitä lonkista rauhallisesti puolelta toisella ja sulatella lonkkien ja pakaroiden tuntemukset ennen toiselle puolelle siirtymistä.
Vaihtoehto
Jos peura tai sen variaatiot eivät omalle keholle tunnu löytyvän voit tehdä vaihtoehtoisesti asanan nimeltä nelonen.
Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.
Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.
Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin ❤
Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.
Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään, sekä tukemaa omaa harjoitusta myös salin ulkopuolella.
#joogantai #jooga #aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam #yinjooga #peura
Comments