top of page

YIN-ASANA:SATULA

Writer's picture: UllaUlla

Satula-asana, vaikka se voi tuntua intensiiviseltä, tarjoaa syvää rentoutumista ja läsnäoloa, joka resonoi yin-joogan ytimen kanssa.

Satula on syvällisesti maadoittava ja voimakas yin-jooga-asana, joka tarjoaa keholle ja mielelle rauhallisen hetken syventää yhteyttä itseensä. Tämä asana keskittyy erityisesti etureisien, lantion, polvien ja nilkkojen alueisiin, avaten ja vahvistaen näitä kehon osia samalla kun se stimuloi sisäelimiä ja parantaa verenkiertoa.


Asana kannustaa pysähtymään ja päästämään irti fyysisistä ja henkisistä jännityksistä. Satula tarjoaa tilaisuuden tutkia kärsivällisyyttä ja läsnäoloa, sillä asanan syvä venytys voi tuoda esiin sekä fyysisiä että emotionaalisia tuntemuksia, jotka vaativat hyväksyntää ja hengityksen avulla vapauttamista. Yin-joogan tarkoituksena on juurtua ja keskittyä kehon tuntemuksiin, ja satula on mahtava asento tukemaan tätä prosessia.


Yleisiä perusperiaatteita yin-joogasta löydät aikaisemmasta blogitekstistä Perusperiaatteita yin-jooga harjoituksesta.



Aika

Sanoisin, että viisi minuuttia satulassa säännöllisesti harjoitettuna saa jo paljon aikaan, mutta kolmekin riittää hyvin aluksi.


Huomio

Jos lonkistasi ei löydy sisäkiertoa pidäthän huolen, ettei polviisi kohdistu kiertoa, nosta suosiolla lantiota ylemmäs tai tee vaihtoehtoinen asana. Myös siinä tapauksessa jos polvesi nousevat matosta tai eivät pysy lähellä toisiaan voi olla hyvä, ainakin toistaiseksi, joko jäädä ylemmäs, tehdä yksi jalka kerrallaan tai turvautua vaihtoehtoiseen asanaan.


Asanaan asettautuminen

Aloita polvi-istunnasta, jalkaterät osoittaen taaksepäin ja polvet yhdessä. Aseta kätesi reisiesi päälle ja tarkista, että selkäsi on suora.



Lähde tuomaan jalkoja erilleen, voit auttaa kiertämällä pohkeita ulospäin, niin että takapuolesi laskeutuu jalkaterien väliin. Jos mahdollista, eikä etureitesi vielä ilmoittele itsestään, voit laskeutua alemmas, joko nojamaan käsiin/kyynärvarsiin, tai ihan alas asti selinmakuulle. Jos tulet selin makuulle voit tuoda kädet matolle pään ympärille.




Keskity hengitykseesi ja anna kehosi hiljalleen rentoutua ja kireyksien sulaa painovoiman avulla.


Tuet

Voit käyttää bolsteria, joogatiiliä tai vilttiä tukena, jos lantiosi tai polvesi tuntevat olonsa epämukavaksi. Jos laskeudut alas ja selkäsi jää epämukavasti kaarelle (notkoselkä), tue sitä viltillä, jotta saat alaselän rentoutettua. Myös nilkkaa voi tukea, esim, vilttirullalla tms. Bolsteri pitkittäin selän ja pään alla tai poikittain kyynärpäiden alla





Variaatioita

Voit tehdä asanan myös yksi jalka kerrallaan. Jos olet jo laskeutunut alas asti, etkä vieläkään löydä etureidestä tuntemuksia, koukista toinen polvi kohti kattoa ja laske jalkapohja matolle/tiilille tai ota polvi halaukseen kohti rintakehää.





Asanasta pois tulo

Jos olet laskeutunut alemmas, poistu asanasta hitaasti kyynärpäillä/käsillä auttamalla varovasti ylös. Jos liikkuvuutta löytyy voit myös suoristaa jalat ja nousta sen jälkeen suoraan ylös.


Vastaliike/palauttava asana

Suorista jalat rauhallisesti ja keinuttele niitä lonkista.


Vaihtoehtoinen liike

Jos polvesi tai lonkkasi eivät pidä satulasta, voit tehdä vastaavan asanan tulemalla päin makuulle, koukistamalla polvet ja ottamalla nilkoista/jalkateristä kiinni, voit tehdä tämänkin yksi jalka kerrallaan. Toinen vaihtoehto on tehdä asana kyljellään yksi jalka kerrallaan tuomalla kantapäätä kohti pakaraa, hae tällöin esim. alempaa jalkaa koukistamalla ja alemman käden, tai muun tuen pään alle tuomalla, mahdollisimman vakaa asento.






 


Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin 


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään, sekä tukemaa omaa harjoitusta myös salin ulkopuolella.


 

 

15 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page