Banaani on loistava asana avaamaan ja venyttämään koko kehon sivua, niskaa/kaulaa, olkapäää, kylkeä, lonkaa, reiden ulkosyrjää ja nilkkaa.
Yleisiä perusperiaatteita yin-joogasta löydät aikaisemmasta blogitekstistä Perusperiaatteita yin-jooga harjoituksesta.
Varaisin banaanille vähintään kolme-viisi minuuttia, mielellään pidempäänkin, jonka aikana ehtii kuuntelemaan, mitä kehossa tapahtuu ja miten hengitys vaikuttaa tuntemuksiin, etenkin kehon sivulinjaan..
Asanaan asettautuminen
Siirry maton vasempaan laitaan ja nosta kädet pään päälle.
Aloita ottamalla hyvä sisäänhengitys, anna kehon venyä oikein pitkäksi ja uloshengityksellä lähde viemään käsiä ja yläkehoa oikealle ja sen jälkeen vie jalat oikealle.
Huomaa, että lantio ei nouse ilmaan, et siis kierrä mitään, vaan hartiat ja takapuoli pysyy alustaa vasten.
Voit antaa käsien olla rennosti vierekkäin tai ottaa kiinni vastakkaisista kyynärpäistä tai toisen käden sormista/ranteesta.
Nilkat voi ristiä, jomminkummin päin, tai voit pitää nilkat vierekkäin.
Jos niska sallii, käännä leukaa kohti oikeaa kainaloa.
Tarkista, että saat tuntemuksia ainakin jostain kohtaa vasenta puolta kehosta, jos et, niin vie itseäsi enemmän ylhäältäpäin katsottuna C-mäiseen asentoon. Jos taas tuntuu, että oikeassa kyljessä rupeaa jokin painamaan, voi olla hyvä idea keskittyä hakemaan enemmän pituutta ja loivempaa kaarta kehosta.
Hengitä rauhassa kohti kehon vasenta puolta, sen kireyksiä ja anna jokaisella uloshengityksellä kireyksien sulaa pois.
Tuet
Jos olkapäät eivät laskeudu käsien ollessa pään päällä matolle tue niitä viltillä tai tyynyllä niin, että kädet eivät jää roikkumaan ilmaan.
Jos oikea lonkka meinaa nousta ilmaan, voit laittaa siihen bolsterin tai muun painon maadoittamaan.
Variaatioita
Kokeile tuoda nilkat toisinpäin ristiin, miten vaikuttaa kehon tuntemuksiin?
Jos kädet rupeavat puutumaan, se voi olla merkki siitä, että veri ei kierrä kunnolla, tuo tällöin suosiolla kädet joko kämmenselät otsan päälle tai laske kädet vatsan päälle kunhan ylhäältäpäin katsottuna kehon banaanimainen kaarevuus säilyisi.
Samoin, jos olkapäissä tuntuu kipua tai hartiat eivät rentoudu, tuo suosilla kädet ”alemmas” kohti päätä tai tue olkapäitä ainakin tyynyillä, niin että mitään inhottavia tuntemuksia ei ole.
Jos et jostain syystä voi taivuttaa selkää, koita lisätä jalkojen taivutusta selkä suorempana.
Asanasta pois tulo
Tule asanasta pois h-i-t-a-a-s-t-i, vaikka milli kerrallaan, jos siltä tuntuu.
Vastaliike/palauttava asana
Oikaise lantio, tuo kädet rennosti vartalon sivuille ja voit jäädä minisavasanaan, antaa hengityksen huuhtoa asanan tuntemukset pois ja sen jälkeen lähteä rauhassa tekemään toisen puolen. Tai nosta polvet koukkuun ja keinuttele niitä hetki puolelta toiselle.
Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.
Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.
Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin ❤
Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.
Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään, sekä tukemaa omaa harjoitusta myös salin ulkopuolella.
#joogantai #jooga #aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam #yinjooga #banaani
コメント