Ajatuksia liittyen joogaan ja sen harjoittamiseen, osa 2
- Ulla
- 15.3.
- 3 min käytetty lukemiseen
Joogaa ei löydetä – jooga löytää harjoittajansa
Jooga ei ole vain asanoita, tyylikkäitä joogamattoja tai Instagram-kuvia rannalla. Se on paljon enemmän – kokonaisvaltainen elämäntapa, joka kutsuu harjoittajaansa löytämään syvemmän yhteyden omaan mieleensä, kehoonsa ja ympäristöönsä.
Moni lähtee joogaharjoitukseen etsimään jotain: notkeutta, rentoutusta, parempaa kehonhallintaa tai henkistä rauhaa. Mutta todellisuudessa, joogassa ei ole kyse siitä, että me “löydämme” joogan. Jooga löytää meidät. Se tulee elämäämme silloin, kun olemme valmiita vastaanottamaan sen opetukset.
Oikea asenne joogaharjoitukseen
Joogaharjoituksen perusta on sen alkuperäisen tarkoituksen ymmärtäminen. Jooga ei ole suorittamista tai kilpailua – se on pysähtymistä, hyväksymistä ja sisäistä kasvua. Aito jooga ei aseta tavoitetta saavuttaa täydellistä asanaa, vaan se kutsuu meidät keskittymään nykyhetkeen ja avaamaan mielemme uusille näkökulmille ja kehittymiselle.
Asenteemme joogaa kohtaan määrittää sen, mitä harjoituksesta saamme. Kun lähestymme joogaa nöyryydellä ja vilpittömyydellä, se alkaa paljastaa meille syvempiä merkityksiä ja tuo mukanaan elämäämme muuttavia oivalluksia.
Jooga elämäntapana
Joogan juuret ovat syvällä filosofioissa, kuten Patanjalin joogasutrissa, jossa korostetaan muun muassa itsehillintää, eettisiä periaatteita ja meditaatiota. Jooga on elämänfilosofia, joka ulottuu joogamaton ulkopuolelle – siihen, miten puhumme toisillemme ja itsellemme, miten käsittelemme vastoinkäymisiä ja miten elämme yhteydessä ympäristöömme.
Länsimaisessa joogakulttuurissa joogan filosofinen puoli jää usein varjoon. Keskustelua hallitsevat fyysiset hyödyt ja trendit, mutta on tärkeää muistaa, että todellinen jooga ei etsi suosiota – se etsii harjoittajia, jotka ovat valmiita vastaanottamaan sen sanoman.
Paluu juurille
Jos olemme hukassa joogan syvemmän merkityksen kanssa, meidän on hyvä kääntyä sen juurien puoleen. Tutkia sen historiaa, filosofiaa ja alkuperäiskulttuuria. Jooga ei ole koskaan ollut vain fyysinen harjoitus – se on polku, joka johtaa kohti tasapainoa, vapautta ja oivallusta.
1. Tutustu joogan filosofiaan
Lue joogasutria tai Bhagavad Gitaa ja muuta joogakirjallisuutta: Näissä teoksissa avataan joogan hengellisiä ja filosofisia juuria, kuten mm. kahdeksan askelta (ashtanga) ja niihin sisältävät yamat ja niyamat, jotka tarjoavat moraalisia ja eettisiä ohjenuoria.
Ole utelias ja hae tietoa kirjojen lisäksi esim. popcasteita tai kursseilta: Kaikki nämä antavat antavat uusia näkökulmia maton ulkopuoliseen harjoitukseen.
2. Meditaatio osaksi päivittäistä elämää
Aloita lyhyillä, 1–10 minuutin meditaatiohetkillä keskittyen hengitykseen. Tämä auttaa kytkemään mielen ja kehon yhteen ja syventää joogaharjoituksen merkitystä.
Kokeile erilaisia meditaatiotekniikoita, kuten tietoista läsnäoloa, mindfulnessia, ohjattua meditaatiota tai mantra-meditaatiota, joita löydät esim YouTubesta syöttämällä hakusanaksi "mantra meditation". Kurkkaa myös, jos Joogantailla on tulossa ohjattuja meditaatioita tms. joiden avulla voit syventää harjoitustasi. Löydät tulevat tapahtumat tapahtumakalenterista liikuttajat.fi/joogantai/tapahtumakalenteri
3. Pranayama-harjoitukset (hengitystekniikat)
Pranayama on joogan perusta. Kokeile esimerkiksi:
Box Breathing (laatikkohengitys): Rauhoittaa, auttaa keskittymään
Nadi Shodhana (vuorosierainhengitys): Rauhoittaa mieltä ja tasapainottaa kehon energiaa.
4. Integroi joogaperiaatteita arkeen
Harjoittele esimerkiksi ahimsaa, eli lempeyttä ja väkivallattomuutta niin itseäsi kuin muita kohtaan – sekä sanoissa että ajatuksissa. Kuuntele sisäistä puhettasi: miten puhut itsellesi ja itsestäsi? Tukeeko se oman valosi loistamista vai heikentääkö se sinua?
Samoin satyan, eli totuudenmukaisuuden harjoittaminen voi auttaa tunnistamaan, milloin selität itsellesi tarinoita, joilla oikeutat toimintasi tai ajat omia etujasi toisten kustannuksella. Henkinen kasvu ei ole aina helppoa, sillä egon kerrosten purkaminen vaatii aikaa ja rohkeutta – mutta se on matka, joka tuo mukanaan syvempää rauhaa ja ymmärrystä.
Myös aparigraha, jonka voisi kääntää kiinnittymättömyys ja kohtuullisuus, kutsuu meitä tarkastelemaan omaa suhdetta materiaan. Voimme pysähtyä kysymään: tarvitsenko todella tämän uuden esineen/vaatteen/auton tms., vai yritänkö täyttää sisäistä tyhjyyttä ulkoisella kulutuksella? Onko halu omistaa jotain sidoksissa egon tai statuksen pönkittämiseen? Jokainen tuotettu tavara kuluttaa maapallon resursseja, haluatko olla tavarahaluinesi osa ongelmaa, vai haluaisitko kuitenkin olla osa ratkaisua? Ehkä on aika siirtyä tietoisempaan kuluttamiseen – hankkia vain sen, mikä tukee hyvinvointiamme, jotta kunnioitamme sekä planeettaa ja olemme omalta osaltamme pelastamassa emme tuhoamassa sitä.
Kirjavinkkejä:
Planetaarinen vaatekaappi - Aku Varamaki, Sissi Penttilä
Minimalismi - Teemu Kunto
5. Yhdistä harjoitus luontoon
Harjoittele luonnossa, kuten metsässä tai veden äärellä. Luonto auttaa yhdistymään joogan ydinsanomaan ja tuo uutta energiaa harjoitukseen. Aina et tarvitse erillistä ohjausta, kuuntele kehoasi, mitä asanoita se kaipaa, etene rauhassa joogatunneilla oppimallasi kaavalla ja keskity omaan hengitykseen ja tietoiseen läsnäoloon ilman kiirettä. Jos joogan harjoittaminen ilman ohjausta tuntuu vieraalta, käytä netistä löytyviä joogaharjoituksia tai etäjoogatunteja.
6. Etsi yhteisö
Vaihda ajatuksia muiden harjoittajien kanssa – oppiminen on usein yhteistä matkaa. Mutta muista kuunnella omaa sisäistä viisauttasi, se mikä toimii muilla ei välttämättä toimi sinulla.
7. Tee reflektointia, kirjoita joogapäiväkirjaa
Reflektoi harjoituksiasi. Mitä opit itsestäsi matolla ja maton ulkopuolella? Joogapäiväkirjan pitäminen auttaa tunnistamaan kehityksen ja syventää harjoituksen vaikutusta. Kirjoita tai sanele vaikka puhelimeen pienetkin oivallukset, jotta voit palata niihin myöhemmin.
Kirjavinkki:
Luo itsesi uudelleen - Joe Dispenza