top of page
  • Writer's pictureUlla

Istuminen ja jalkojen asento


ISTUMISEN MONET MUODOT


Risti-istunta, perhonen, lotus..., miten pitää jalkoja istuessa?


Istuma-asanoita tehdessä yleensä ohjaaja kertoo, miten on tarkoitus istua, mutta aina ko. jalkojen asento ei ole vaikkapa omille lonkille se suotuisin tai edes mahdollinen.


Esim. lotus-asento liitetään usein joogaan ja "oikeaksi" meditaatioasennoksi, mutta riippuen omasta kehosta se ei todellakaan toisilla ole asento, johon edes saa jalat (jos siltä tuntuu, älä riko itseäsi, mikään ei ole sen arvoista) saati, että siinä pystyisi pidempään istumaan.


Ongelmat istuma-asanoissa voivat olla rakenteellisia esim. lonkkamaljan asentoon/syvyyteen tai reisiluunpään suuruuteen/asentoon ja sen kyhmyjen kokoon/sijaintiin suhteessa lonkkamaljan reunaan liittyviä.


Muista aina kuunnella tarkasti lonkkien ja koko lantion aluetta, alaselkää ja polvia, etenkin jos sinulla on ollut niiden kanssa jotain ongelmia.


Alla on Paul Gilleyn esimerkkikuvia (paulgrilley.com) kuinka paljon eri ihmisten lantion alueen luista löytyy eroja. Kuvissa näkyy hyvin kuinka paljon ym. lonkkamaljojen asennot, syvyydet, sijainnit ja reisiluiden päät sekä sen "kaulan" kulmat sekä kyhmyt eroavat toisistaan.



Kuvista ilmenee hyvin, että kehojen rajat ovat eri kohdissa rakenteellisista syistä. Hyvä joogi kuuntelee ja kunnioittaa omaa kehoaan ja huolehtii siitä itselleen parhaalla tavalla


Itse ohjatessa sanon usein, mikäli jalkojen asento jossain asanassa on toissijainen, "tai mikä asento omille jaloille tänään parhaiten soveltuu".


Muista asanoissa myös aina, että polvi ei kestä kiertoa juuri lainkaan, jalan kierto tapahtuu lonkasta.


Yleisohjeena istuma-asanoihin, oli jalkojen asento mikä tahansa, pätevät seuraavat:


  • Kumpikin istuinluu matossa. Istuinluille saa enemmän tuntumaa, kun nostaa vuorotellen kankkuja ylös ja konkreettisesta vetää kädellä istuinluun päältä "löysät" sivuille.

  • Pieni jännitys alimmissa vatsalihaksissa tukemassa alaselkää.

  • Nosta hieman rintalastaa ylöspäin, niin rinta pörhistyy kuin uljaalla soturilla.

  • Selkä suorana, tämä ei tarkoita, että vedetään selkärangan luonnolliset mutkat (kyfoosit ja lordoosit) suoriksi, vaan että rintakehä on auki ja hartiat rentoina alhaalla takana.

  • Kuvittele, että jokin vetäisi päälaelta kohti kattoa.

  • Koita venyttää, ikään kuin tekisit tilaa, ja jännittää hieman alimpien kylkiluiden ja lonkkaluiden harjanteen väliä (vaatii hieman harjoitusta).

  • Istuma-asennot, joissa polvi on koukussa, kuten risti-istunta, voivat aiheuttaa nilkkaan sisäkiertoa ja sitä kautta polveen ulkokiertoa, joka pitkässä juoksussa voi venyttää polven ulkopuolta liikaa, tai jos on ollut polvien kanssa ongelmia, pahentaa niitä. Pitääksesi polven turvassa, aktivoi pohkeen ulkosyrjän puoleista lihasta, joka kääntää nilkkaa suorempaan pois sisäkierrosta ja pidä nilkka koukussa, joka myös suojelee polvea ulkokierrolta ja siirtää kierron lonkkaan.

  • Jos selkä suorana istuminen tuntuu hankalalta, harjoittele ensin seinää vasten, jotta hahmotat paremmin selän asennon ja saat lihasmuistiin tiedon, miltä keho tuntuu, kun selkä on suorana.


Joskus samassa istuma-asennossa ollaan pidempikin aika ja olo olisi hyvä saada tällöin mahdollisimman helpoksi pysyen kuitenkin vakaana koko ajan. Mitä mukavampi olo sinulla on sitä paremmin pystyt esim. meditoimaan.


Mikäli jossakin jalkojen asennossa istuessa nivusissa, lonkan koukistajissa, loitontajissa tai polvissa tuntuu ilkeältä, voit laittaa polvien alle tueksi, vaikka joogatiilet tai viltin niin saat jalat paremmin rentoutumaan.



Joskus saattaa myös polvessa tuntua ikään kuin kireyttä etupuolella, tähän voi auttaa mikäli taitat esim. joogavyön pari kertaa ja asettelet taitoksen polvitaipeen taakse. (Tai vaikka sukat tmv., mikäli vyötä ei ole käden ulottuvilla.) Huomioi, mikäli käytät samaa vyötä yhtä aikaa kummassakin polvitaipeessa, että vyö ei ole jalkojen välissä kireällä vetäen niitä yhteen.



Mikäli lantiokorisi kippaa luonnostaa taaksepäin tai takareitesi ovat kovin kireät (tai kumpaakin), joka voi aiheuttaa selän pyöristymistä ja taaksepäin nojaamista, suosittelen istumaan istumasarjoissa tyynyn reunalla. Tällöin lantio kääntyy neutraalimpaan asentoon ja selkä on helpompi pitää suorassa. Samalla, kun saat selän suoremmaksi, myös hartiat sekä kädet rentoutuvat ja rintakehä on helpompi pitää auki.


Pienen korokkeen merkityksen takapuolen alla huomaa etenkin eteentaivutuksissa. #joogantai tunneilla on aina tyynyjä saatavilla, muista kysyä :)


Mikäli sivulla on esim. hiekkasäkki tms., voit kokeilla myös pienen painon laittamista niihin kohtiin jalkoja, jotka tahtovat nousta ylös. Tämä helpottaa asennon pitämistä ja vähitellen venyttää myös jalkojen ja lonkan jänteitä sekä niveliä.



Voit lämmitellä ja availla lonkkia ennen tunnin alkua niin, että matolla istuessa otat hyvän kannattelu otteen jalasta ja heiluttelet sitä puolelta toiselle. Voit myös halata jalkaa kohti kehoa.



Kireys/kipu/puutuminen


Mikäli kyseessä on kireydestä johtuva este asanan tekemiselle on hyvä uutinen se, että yleensä venyttely auttaa. Jos kyseessä on kireys alaselässä, takareisissä/ sisäreisissä/lonkan koukistajissa niitä on mahdollista venytellä, jonka tuloksena istuminen helpottuu ajan myötä, joskus yllättävänkin nopeasti.


Tunnistat kivun siitä, että se on yleensä paikallista, terävää, pistävää, vihlovaa, kun taas kireys tuntuu laajemmalla alueella ja "pehmeämpänä" tuntemuksena.


Mikäli jalat rupeavat puutumaan se on merkki, että veri ei kierrä jaloissa kunnolla, korjaa asentoa tai vapauta jalat hetkeksi, suorista ne, heiluttele, hiero niin, että veri kiertää taas kunnolla.


Mikäli epäilet tuntevasi kipua (joskus voi olla vaikea erottaa, onko kyseessä kipu vai venyteltävissä oleva kireys) korjaa asentoa, peruuttele hieman asanasta taaksepäin ja kuulostele miltä tuntuu. Muista kuulostella kehoasi myös tunnin jälkeen sekä seuraavana päivänä, miltä tuntuu?


Jos tunnet selkeästi kipua, olet ylittänyt oman kehosi rajan. Kunnioita sitä välittämättä siitä, mitä naapurin joogamatolla tapahtuu. Naapuri saa ihan rauhassa tuoda jalan pään taakse tai tehdä muita sirkustemppuja oman kehonsa rajojen mukaisesti. Joidenkin (todella pienen joukon joogan harrastajia) kehot rakenteellisesti vaan pystyvät taipumaan, upeisiin ja esteettisesti suorastaan kiehtoviin asanoihin.


Esteettisesti hienoista ja pitkälle viedyistä asanoista ei kuitenkaan käytännössä ole sen enempää hyötyä kuin, mitä sinulle on pysähtymisestä oman kehosi sinulle kertomalle rajalle.


Apua, entäs nämä toiset ulokkeet, kädet? Mihin ne laitetaan?


Rennosti syliin tai polville, palataan käsien asentoihin myöhemmin.



Jalkojen asentovaihtoehtoja



Risti-istunta, sukhasana

(sukh= ilon tunne)


Risti-istunta lienee se yleisin, luonnollisin tapa istua lattialla, ainakin meillä länsimaissa. Toinen jalka toisen päällä, yleensä nimenomaan aina tietty jalka päällimmäisenä (muista vaihdelle).


Risti-istunta vahvistaa vähitellen selän lihaksia ja parantaa ryhtiä. Se toimii suhteellisen helppona asanana meditoinnille, parantaa fyysistä ja henkistä tasapainoa ja lisää nilkkojen, polvien ja lonkkien liikkuvuutta.


Risti-istunta näyttää ja vaikuttaa helpolta. Monella meistä on kuitenkin lonkat ja sisäreidet, kiitos jatkuvan tuolilla/sohvalla/autossa/ istumisen tuloksena, todella kireällä ja varsinkin pidempään istuminen risti-istunnassa saattaa aiheuttaa epämukavan olotilan.


Mikäli polvet nousevat lonkkien yläpuolelle ota tyyny tai jokin muu koroke takapuolen alle. Niin korkea, että polvet jäävät lonkkien alle istuessasi jalat ristissä, näin saat polvet rentoutettua, joka rentouttaa myös nivuset ja istuminen on huomattavasti mukavampaa.


Risti-istunta on yllättävän vaativa asento olla pidemmän aikaa, sillä kaikki paino on suoraan istumalihaksilla, jotka ovat suhteellisen pieni pinta-ala tukemaan koko kehoa. Älä siis hämmenny, jos risti-istunta tuntuu aluksi hankalalta ja raskaaltakin.


Ole tarkkana, jos...

sinulla on alaselkä-, issias- tai polvikipuja.


 

Perhonen, baddha konasana

(baddha = sidottu, kona=kulma)


Omilla tunneillani useasti aloitetaan istumasarjalla, jolloin lämmitellään kehoa ja pyydän osallistujia istumaan perhosasanassa.


Jos et ole tottunut istumaan jalkapohjat yhdessä, tämä saattaa tuntua aluksi hankalalta, polvet jäävät ylös ja selkää on vaikea pitää suorana. Kokeile, jos tyyny tai muu koroke takapuolen alla helpottaa.


Tuo kantapäitä kohti nivusia, käännä polvet sivuille ja paina isovarpaiden päkiöitä ja jalkapohjia yhteen.


Tuo kantapäät niin lähelle nivusia, kun mukavasti pystyt. Jalkaterien ulkosyrjät ovat asanassa mattoa vasten. Voit auttaa käsillä painamalla ja kääntämällä varovasti läheltä nivustaipeita lonkkia enemmän ulos.


Halutessasi avaa jalkateriä, kuin avaisit kirjan kansia ja hiero vähän peukaloilla jalkapohjiasi.


Jalkaterät voivat olla myös kauempana nivusista.



Miksi suosin tätä jalkojen asentoa?

Ensinnäkin, jos istut jalat ristissä, jalkojen asentoa olisi hyvä vaihdella, perhosessa ei tarvitse huomioida tätä ja siirrellä jalkoja, joka vähentää turhaa vekslaamista ja helpottaa keskittymistä harjoitukseen. Tämän lisäksi tämä asento jo sellaisenaan mm.

  • venyttää lonkankoukistajia, sisäreisiä, nivusia ja polvia sekä lämmittelee niitä tulevia asanoita varten

  • voi rauhoittaa kuukautiskipuja sekä helpottaa menopaussioireita

  • saattaa auttaa iskiasongelmiin

  • parantaa sekä veren- että lymfakiertoa


Ole tarkkana, jos...

sinulla on jotain polvi- tai nivusongelmaa, käytä tällöin aina tukea (esim. taiteltu peitto) ulkoreisien tukena ja kuuntele tarkasti olisiko vaikka risti-istunta välillä parempi vaihtoehto.



 


Polvi-istunta, vajrasana ja virasanasa

(vajra = timantti tai salaman isku, vira = sankari)


Tämä suhteellisen helppo jalkojen asento voi auttaa mm. ruuansulatukseen, ummetukseen ja verenpaineongelmiin. Se vahvistaa jalkaholvia, voi auttaa menopaussioireisiin sekä korkeaan verenpaineeseen ja astman oireisiin. Mikäli kärsit penikkataudin oireista, voi tämä etusäären lihaksia venyttävä asento tuoda oireisiin helpotusta.


Polvistu matolle, polvet yhdessä, jalkaterät samassa linjassa jalkojen kanssa, jalkapohjat ylöspäin ja isovarpaat yhdessä.


Laske takapuoli pohkeille, säädä lantiota niin, että asento on mukava. Suorista selkä kunnolla. Katse eteen ja leuka vaakatasossa.


Jos selkä painuu notkolle, työnnä häntäluuta eteenpäin.


Jotta saat painetta pois nilkoilta ja polvilta, voit istua myös joogatiilen tai jopa bolsterin päällä.


Mikäli nilkoissa/jalkapöydissä tuntuu takapuolen korotuksesta huolimatta kurjalta, nilkan kulma saattaa olla pieni, kokeile vilttirullaa tukemaan nilkkojen alle. Tämä tekee nilkan kulmasta suuremman ja vähentää painetta. Asettele viltti niin, että varpaat ovat tuen yli, jolloin tuki kohdistuu nilkkaan ja vie painetta pois jalkapöydältä.


Voit laittaa tukea myös pohkeiden ja takapuolen väliin tai kokeile työntää se polvitaipeisiin, helpottaako olo?



Mikäli polvi-istunta sujuu ongelmitta, voit kokeilla avata jalkoja ja istua niiden väliin matolle tai jonkin korokkeen päälle (virasanasa, hero pose, sankariasento).



Mikäli polvessa tuntu painetta, voit kokeille varovasti kädellä pohjetta kääntymään ulospäin samalla kun nostat toisella kädellä polvea sisäänpäin. Tämä siirtää polvesta kiertoa pois.

Ole tarkkana, jos...

sinulla on tai on ollut ongelmia polvien, selkärangan (etenkin alaselän) kanssa.


Mikäli olet raskaana voi olla parempi idea pitää polvet yhdessä ja välttää alempien vatsalihaksien rasitusta.


 


Kengännauhat/polvet päällekkäin

(suoraa sanksriitin kielistä nimeä ei ole ainakaan minun korviin kantautunut, mutta tämä on osa Gomukhasananaa, lehmän naama -asanaa, kokonaisena siinä on myös kädet mukana)


Tässä asennossa jalat asetellaan niin, että ne muistuttavat ristissä olevia kengännauhoja.


Jalat voi olla helpoin asettaa niin, että jalat on suorana edessä, josta koukistaa toisen jalan ja laskee sen jalkapohjan alle jäävän jalan ulkopuolelle ja koukistaa sitten alemman polven niin, että kantapää tulee lähelle pakaraa.


Laske polvet niin päällekkäin, kuin ne ilman ikäviä tuntemuksia menevät, varpaat osoittavat sivuille ja kantapäät ovat, joko lähempänä pakaroita tai kauempana, miten lonkillesi tässä hetkessä parhaiten sopii.


Tämä asento lisää tehokkaasti lonkan liikkuvuutta, etenkin sen ulkokiertoa. Mikäli tämä on liikaa yhtä aikaa kummallekin lonkalle, voit jättää alemman jalan suoraksi. Voit myös käyttää erilaisia tukia luovasti omien tuntemuksiesi mukaan, niin että jalkoja on hyvä pitää tässä asennossa.


Voit myös jättää (riippuen hieman siitä, mitä asanaa tässä asennossa ollaan tekemässä) polvet hieman ylemmäs.




Ole tarkkana etenkin jos...

sinulla on tai on ollut ongelmia, polvien, lonkkien tai alaselän kanssa.


 

Fire log asana, agnistambhasana

(agni=tuli, stambha= patsas, pino, pylväs)


Jos joku teistä lukijoista tietää tälle suomenkielisen nimen, niin ottaisin sen mielelläni vastaan :)


Tämän sanotaan olevat yksi tehokkaimmista lonkan avaajista ja sitä se varmasti onkin. Asennolla saat tehtyä myös tehokasta vastaliikettä ikuiselle jalat yhdessä tuolilla istumiselle.


Istu matolla koukista toinen jalka, käännä säärtä maton etureunan suuntaisesti ja tuo se mahdollisimman eteen (mikäli jalka jää taemmas on asento helpompi tehdä, mutta se ei ole yhtä tehokas ks. kuva myöhemmin alla). Huomioi, että polvi ei välttämättä laskeudu matolle asti, anna sen jäädä ilmaan.


Tuo toinen sääri matolla olevan päälle ja asettele sääret päällekkäin, nilkat polvien päälle. Syliisi muodostuu kolmio. Muista pitää selkä suorana.



Polvien alle voi laittaa tukia niin, ettei polviin tai nilkkoihin satu, mutta saat edelleen lonkkia avattua.


Mikäli ylempi polvi jää kovin ylös, voit nojata taakse (ota tarvittaessa käsillä tukea takaa) ja keskity lonkkien työntämiseen eteenpäin ja selän suorana pitämiseen, vaikka nojaisit taakse.



Variaationa voit kokeilla myös alla olevassa kuvassa näkyvää vaihtoehtoa, sääret ovat päällekkäin, mutta kantapäät ovat lähellä nivusia. Lonkkien avaus ei ole tässä asennossa yhtä tehokas, mutta joskus tämäkin on jo riittävä.





 

Lotus, padmasana (padma =lotus)

"Lotus-asentoon, liian levoton mä oon..." lauloi Jimi Pääkallon roolihahmo bändissä nimeltä Kalle Päätalo Pitkä kuuma kesä elokuvassa.


Levottomuudelle on tehtävissä jotain, synnynnäisille lonkkien asennolle ei. Vaikka tämä asento jaloille on kuinka ikoninen jooga/meditaatioasento ja sen sanotaan olevan paras istuma-asento meditaatioon, älä tee sitä, mikäli polvissa tai lonkissa tuntuu minkäänlaista kipua.


Lotus asento vaatii lonkilta paljon ulkokiertoa, jos kierto ei lonkasta löydy, rupeaa polvi vääntymään, mitä ei saa tapahtua.


Lotus-asento venyttää tehokkaasti reisien etuosia ja nilkkoja. Kun asento on hallussa, ja siinä voi istua rennosti, mutta lujana. Se antaa hyvän tuen meditaation harjoittamiseen ja, kuten muutkin kehoa rentouttavat asanat, rauhoittaa parasympaattista hermostoa ja vähentää sitä kautta stressiä, laskee sekä tasapainottaa verenpainetta.


Muista lämmittely ja lonkkien availu ennen lotus-asentoa ja, että et pakota itseäsi asentoon voimalla (kuten et muihinkaan jooga-asentoihin, ikinä, koskaan), vaan siihen meneminen ja siitä pois tuleminen pitäisi olla sujuvaa eikä kipua pitäisi tuntua.


  • Istu jalat suorana ja koukista toinen polvi, käännä polvi auki sivulle, niin, että lonkka aukeaa mahdollisimman paljon.

  • Ota koukistetun jalan nilkasta kiinni, niin että jalkapohja kääntyy ylöspäin ja tuo kantapäätä kohti napaa, työnnä varovasti polvea eteen ja alas (polvi linjassa kehon keskilinjan kanssa).

  • Anna toisen jalan kääntyä ulospäin ja tuo käsissäsi oleva jalkapöytä nivustaipeeseen tai reiden päälle, kantapää lähelle häpyluuta.

  • Nojaa hieman taaksepäin, koukista toinen jalka, käännä polvi auki sivulle, anna lonkan aueta mahdollisimman paljon. Käännä jalkapohja ylöspäin, tuo kantapäätä kohti napaa ja anna polven laskeutua eteen ja alaspäin kehon keskilinjan kassa linjassa.

  • Tuo jalkapöytä toisen nivustaipeeseen, kantapää lähelle häpyluuta.


Voit tehdä lotus-asennon myös puolikkaana, jätä tällöin toinen jalka suoraksi tai taita se alle, niin, että kantapää tulee lähelle pakaraa. Tässäkin voit käyttää joogatiiliä tai vilttejä tukemaan polvia.



Jos ei mikään variaatio tunnu sopivan itselle, vaihda jalat perhosasanaan (myös lonkkien ulkokierto) tai risti-istuntaan (tämäkin avaa lonkkia, ei vain yhtä tehokkaasti) tai johonkin muuhun itsellesi paremmin soveltuvaan asentoon


Varo, jos...

minkäänlaista polvikipua, vanhaa polviongelmaa (etenkin nivelsiteissä), reumaa polvissa tai lonkissa.


 

Perusasana, dandasana, staff pose

(danda =keppi)


Perusasanaan, dandasanaan, palataan useasti istumasarjoissa asanoiden välillä, se auttaa tuomaan asanoiden välillä huomion takaisin harjoitukseen.


Dandasana vahvistaa mm. selkälihaksia, parantaa ryhtiä ja venyttää rintakehää (etenkin kun hengitä rauhallisesti koko keuhkojen tilavuudella).


Istu lattialla (tyyny voi olla tarvittaessa takapuolen alla, jotta saat selkärangan suoraksi) jalat pitkinä suorina kiinni toisissaan (jos lonkkasi eivät salli jalkojen pitämistä yhdessä, istu jalat niin lähellä toisiaan kuin mahdollista) jalkaterät aktiivisina, varpaat kohti kattoa.

Kantapäät matossa, jalkojen ja paino niillä tasaisesti.


Voit hiukan painaa isovarpaiden päkiöitä eteenpäin ja kääntää pikkuvarpaiden puolta jalkaterästä kohti kasvoja, tämä aktivoi jalkapohjia ja niiden pitkittäiskaaria, saatat tuntea aktivoinnin pohkeissa tai jopa takareisissä ja lantiossa.


Yläkropan paino pitäisi olla suoraan lantion yläpuolella (lantio ja takaraivo samassa linjassa), kämmenet matossa lantion kummallakin puolella ja selkä suorana. Vatsalihakset aktivoitu nosta vähän rintalastaa, tuo lapaluita lähemmäs selkärankaa, avaa solisluita, hartiat alhaalla ja olkapäät korvien kanssa samassa linjassa.


Muista pitää kasvot rentoina.


Pyri vielä nostamaan päälakea kohti kattoa, ihan kuin jokin kiskoisi sieltä ylöspäin


Mikäli polvet nousevat ilmaan, voit laittaa esim. vilttirulla niiden alle tukemaan ja poistamaan turhaa jännitystä.


 


Upavistha Konasana, straddle pose, haaraistunta

(upavistha = istumista, kona =kulma)


Nojaa hieman taaksepäin ja avaa jalkasi niin leveällä kuin ne aukeavat ilman ponnisteluja. Käännä polvia kohti kattoa, nilkat koukussa.


Muista, että tyyny tai taiteltu viltti voi olla hyvä tuki takapuolen alla etenkin, jos sinulla on ollut alaselän kanssa ongelmia.


Polvien alle voi laittaa esim. vilttiä tukemaan, mikäli tuntuu, että polvia on hyvä hiukan koukistaa.


Tämä asento jo itsessään venyttää monella jalkojen sisä- ja takaosia, mutta se myös lähtökohta monelle eri variaatiolle haaraistunnasta.



 

Siddahasanan variaatio


Itse suosin Hatha Yoga Pradipikassakin neuvotusta siddhasanasta yksinkertaisempaa, kuvassa näkyvää. versiota (muktasana), risti-istunnan/lotuksen sijaan.


Kumpikin istuinluu on tukevasti matossa, selkä suorassa, toinen jalkapohja vasten toisen jalan etusäärtä ja toinen vasten ensimmäisen sisäreittä, nilkkojen ja jalkaterien ulkosyrjät ovat kohti mattoa ja toinen kantapää lähellä nivusia.


Hatha Yoga Pradipika neuvoo perinteisen siddahasanan miehille seuraavasti: paina toinen kantapää kohti välilihaa ja toinen sukuelinten päälle.


Jalkojen ollessa kiinni matolla paino jakaantuu tasaisemmin myös niille, ei vain istumalihaksille, ja asentoa on helpompi ylläpitää pidempään. Myös tässä asanassa voi toki käyttää jotain tukia polvien alla, jotta pidempään paikalla istuminen olisi helpompaa.


Asento vaatii jonkun verran ulkokiertoa lonkkiin, mutta, jos sitä löytyy, tämä voi olla pidempään esim. meditoidessa hyvä ratkaisu, ennen kuin keho tottuu risti-istuntaan tai lotus-asentoon, joka ei edes sovi kaikille kehotyypeille.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)

 

Seuraavalla kerralla sukelletaan lapsiasanan rauhoittavaan huomaan.

 
5 891 katselukertaa
bottom of page