Tervetuloa uuden postaussarjan, joka käsittelee asanoita, pariin.
Aloitetaan ihan perusasiasta, eli mikä on asana ja miten siihen liittyy "Sthira sukham asanam".
Sanskriitinkielinen sana asana tarkoittaa istumista, läsnä olemista.
Joogassa asana tarkoittaa johonkin asentoon asettumista ja siinä pysymistä.
Yhdessä tärkeimmistä joogafilosofin teoksista, Patanjalin jooga sutrissa, on vain muutamia kertoja mainittu käsite asana, joka tuolloin arviolta n. 300 eaa. on tarkoittanut paikallaan istumista ja meditointia.
Patanjalin aikaan ajateltiin vielä kehon olevan ihan toissijainen asia ja jooga oli mielen liikkeiden lakkaamista. Toki kehosta piti huolehtia, sillä paikallaan istuminen ei ole kovin helppoa, jos keho ei ole kunnossa.
Yksi sutrista, joka mainitsee asanan (2.46), on "Sthira suhkam asanam". Hyvin löyhästi käännettynä sthira merkitsee vakautta, lujuutta, vahvuutta, tukevaa ja sukha mukavuutta, vaivattomuutta, lempeyttä, helppoutta, keveyttä. Eli asanan pitäisi olla vakaa, mutta siinä tulisi olla helppo pysyä, jotta mieli voi rauhoittua.
Voisi ajatella, että sthira on taito pysyä ja pitää asana vakaana, lihakset ovat tasaisesti aktivoitu ilman jännitystä, hengitys kulkee helposti tietyssä rytmissä, mieli on rauhallinen ja tarkkailee kehosta esiin nousevia tuntemuksia.
Sukham taas voisi ajatella tarkoittavan mukavuutta, vaivattomuutta, joka johtuu kehon raajojen ja nivelien linjauksesta, niin, että asanassa on hyvä olla, eikä ylimääräistä rasitusta tunnu. Mieli tuntuu tasapainoiselta, prana, ”elämän energia”, virtaa koko kehossa vapaasti ja tarkkailemme itseämme lempeästi, mitenkään arvostelematta, juuri sellaisena kuin todella olemme siinä hetkessä.
Asanan on siis tarkoitus olla kaikin puolin, fyysisesti ja henkisesti tasapainoinen oli kyse sitten vain paikallaan istumisesta tai mistä muusta tahansa niistä tuhansista asennosta, jotka tänä päivänä jooga-asanoina tunnetaan.
Tarkoitus on asanoissa olla läsnä tässä hetkessä, tietoisena. Tietoisuus katoaa hyvin pian, jos olet kiinnostunut vain jonkin asanan oikeanlaisen linjauksen saavuttamisesta. Asanoiden mukavuus on saavutettavissa vain jos päästät irti tavoitteesta ja pyrkimyksistä johonkin ja olet keskittynyt harjoitukseen, siihen mitä tapahtuu juuri nyt, etkä siihen mitä pitäisi tapahtua.
Pitääkö asanaharjoitus aina tuntua siltä, vakaalta, tasapainoiselta ja helpolta? Ei. Olenko huono joogaamaan, jos tasapaino on hukassa, ja pitääkö nakata joogamatto nuotioon ja luovuttaa? Et ole, ei pidä.
On hyvä muistaa, että jooga kaikkineen on elämänmittainen harjoitus, samoin kuin sen yksi osa, asanat. Fyysinen harjoitus vaatii aina, no, harjoitusta, harjoitusta ja harjoitusta, lihaksia, kehon- ja mielenhallintaa, oman kehon tuntemisen opiskeluja ja sen hyväksymistä sellaisena kuin se siinä hetkessä on.
Voi olla totta, että harjoittelemalla et ehkä ikinä saavuta sitä, mitä ajattelit, kun aloitit, etenkään, jos se oli jotain esteettistä tai omalle kehollesi mahdotonta, mutta saatat saavuttaa paljon enemmän, elämäsi kannalta paljon tärkeämpiä asioita kuin, mitä alun perin saatoit kuvitellakaan.
Ensi viikolla käydään läpi eri asanaryhmiä ja niiden hyötyjä.
#joogantai #jooga#aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam
Comentários