utthan = venyttää, pristha =kirjan sivu tai takakansi tai kehon takaosa

Asanan englannin ja suomenkieliset nimet juontaa juurensa siihen, että asento näyttää liskolta. Saatat törmätä vastaavan tyyppiseen asanaan myös lohikäärmeasanana (dragon pose), tällöin on yleensä kyseessä yinjoogatunti.
Liskoasana avaa tehokkaasi ja mehukkaasti marinoiden lonkankoukistajia, mutta myös takareisiä, koko lonkkien ja nivusten aluetta sekä hartioita ja rintakehää, sekä vahvistaa etenkin syviä reisilihaksia ja nelipäistä reisilihasta.
Liskoasana tekee hyvää myös niskalle ja on tehokas, niin koko keholle kuin mielellekin, se voi rauhoittaa mieltä ja vie stressiä pois.
Asanaan asettautuminen
Liskoasanaan voi tulla monesta eri asanasta, esim. alaspäin katsovasta koirasta tai nelinkontinasennosta ja siihen on hyvä mennä asteittain, ei kerralla, vaan tehdä jokin kevennytty variaatio ensin.
Tuo alaspäin katsovasta koirasta tms. asanasta toinen jalkapohja kämmenen ulkopuolelle, kävelytä jalkaa ulospäin ja paina jalkapohja tiukasti matolle.
Jos/kun käännät varpaita ulospäin muista siis pitää huoli, jottei polveen tule ylimääräistä kiertoa, kierto lähtee siis lonkasta, ei polvesta tai nilkasta.
Sormenpäät tai kämmenet ovat matolla olkapäiden alla ja taaemman jalan polvi on vielä matolla, jalkaterä pystyssä varpaat aktiivisesti kohti mattoa, mikäli tämä tuntuu liian haastavalta, voit laskea taaemman jalan jalkapöydän matolle.
Voit olla sormenpäiden, kämmenien, nyrkkien tai jonkin tuen, kuten joogatiilien, varassa.
Avaa rintakehää, niska pitkänä, katse maton etureunaan.
Pidä keskivartalo tiukkana kannattelemassa asanaa ja tukemassa alaselkää, jottei selkä mene notkolle.
Pidä huoli myös, että lantio pysyy alaspäin kohti mattoa, käännä tarvittaessa taaemman jalan lonkkaan sisäänpäin.
Vatsa tiukkana, vie hartioita taakse pois korvista, olkapäät linjassa kyynärpäiden kanssa.
Voit säädellä asanan syvyyttä sille kuinka kaukana taaempi jalka on, myös se kuinka kaukana (leveällä) jalat ovat toisistaan vaikuttaa asanaan. Kokeile pitää jalat lantion leveydellä, mutta mikäli se ei tunnu hyvältä kokeile tuoda niitä hieman leveämmälle, voi olla että se on juuri sinun lonkillesi parempi vaihtoehto.
Mikäli olet jonkin tuen tai sormenpäiden varassa, laskeudu askel kerrallaan kämmenien ja lopulta kyynärvarsien varaan. Varmista, että et satuta itseäsi kun siirryt syvemmälle asanaan. Kyynärvarsien tai edes kämmenien varaan ei tarvitse välttämättä laskeutua.
Kun olet laskeutunut sopivalle korkeudelle, kuulostele kehoasi jäätkö siihen, vai vietkö asanan pidemmälle nostamalla taaemman jalan polven ilmaan.

Mikäli nostat taaemman polven ilmaan työnnä kantapäätä taaksepäin, jalka suorana.
Jos haluat keventää asanaa, laske taaemman jalan polvi (ja jalkapöytä) takaisin matolle tai nouse kämmenien varaan.
Rintakehä on auki, selkä suorana ja katse alas, älä kuitenkaan tuo leukaa kohti rintaa, pyri venyttämään selkää ja niskaa pitkäksi. Voit pitää myös katseen ylemmäs jos se sopii niskallesi, muista kuitenkin pitää korvat mahdollisimman kaukana hartioista.
Olka- ja kyynärvarret ovat aktiiviset ja työnnät niillä itseäsi poispäin matosta.
Voit myös tuoda kämmenet yhteen tai ristiä sormet.
Muista hengittää kohti kireyksiä ja uloshengityksellä koittaa antaa kireyksien sulaa pois.
Kaipaatko syvemmälle asanaan? Laita joogatiili edessä olevan jalkapohjan alle tai laske rintakehä kokonaan alas, toi kokeile tuoda otsa matolle. Jos otsa tulee matolle asti (taaempi polvi ilmassa tai matolla) voit kääntää kämmenet kohti kattoa ja antaa hartioiden rentoutua.
Voit myös avata edessä olevan jalan puoleista lonkkaa kallistamalla polvea sivulle ja tuomalla painon jalkaterän ulkosyrjälle.

Pois tullessasi asanasta tee se hitaasti ja rauhallisesti samaa reittiä, kun olet siihen mennyt.
Variaatiot
Alla vielä kuvina muutamia variaatioita. Voit viedä asanaa pidemmälle mm. tuomalla jalan käden yli, nostamalla kädet ilmaan sivulle (lentävä lisko) tai taaemma polven ollessa matolla koukista sen ja napata vastakkaisella kädellä jalkaterästä kiinni, joko kyynärvarsi matolla tai kämmen matolla.
Tuet
Mikäli polvessa tuntuu pahalta, koita laittaa vilttiä tms. pehmusteeksi tai tuo polvi kokonaan sen yli, niin että se "roikkuu ilmassa". Kyynärpäät voi halutessaan laskea tiilien tai vaikka bolsterin päälle.
Varo
Jos sinulla on tai on ollut ongelmia hartioiden, alaselän, ranteiden, lonkkien, polvien tai niskan kanssa voi olla hyvä välttää tätä asanaa kokonaan tai ainakin vahvistaa ongelma-alueita ennen liskoasanan harjoittamista.
Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.
Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.
Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin ❤
Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.
Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)
Ensi kerralla askelkyykky ja sen variaatioita.
#joogantai #jooga#aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam #liskoasana #lizardpose #utthanpristhasana
Comentarios