top of page
  • Writer's pictureUlla

Pöytäasana, Ardha Purvottasana, Reverse Table Top/Reverse Plank Pose

ardha=puolikas, purva= itä






Voit kuulla asanasta käytettävän myös nimeä käänteinen lankku, etenkin jalat suorana tehtävästä versiossa. Sanskriitin kielisessä nimessä purva, jonka suora käännös on itä tarkoittaa vartalon etuosaa, jonka sanotaan olevan kasvupotentiaalin ja uusien alkujen suunta.


Pöytäasana vahvistaa käsivarsia, ranteita, pakaroita, selkää ja jalkoja sekä venyttää olkapäiden aluetta ja rintakehää.


Asanan sanotaan myös energisoivan, vahvistavan henkistä kestävyyttä, vähentävän pelkotiloja, vahvistavan itseilmaisua ja anteeksiantoa sekä hyväksyntää ja myötätuntoa.


Asanan rakentaminen

Pöytäasanaa voi tehdä joko jalat koukussa tai suorina. Katsotaan ensin polvet koukussa tehtävä variaatio.


Aloita perusasanasta (dandasana), koukista polvet ja tuo kämmenet lantion taakse, kuinka

pitkälle, riippuu oman kehon mittasuhteista ja selviää kokeilemalla. Kämmenien olisi tarkoitus asanassa ollessa olla suoraan olkapäiden alla.



Kun kämmenet ovat matolla, sormet eteenpäin, ikään kuin yrittäisit sormilla ”imeä” mattoa ylös lattiasta, tuo valmiiksi lapaluita vähän lähemmäs toisiaan, rintakehä, sydämen alue avautuu. Paina jalkapohjia tiukasti matolle, polvet ovat koko ajan lantion leveydellä, eivätkä kallistu sisään tai ulos. Muista myös asanan ajan olla kääntämättä päätä, jotta niskaa ei aiheudu turhaa kiertoa ja rasitusta, anna kasvojen olla neutraalisti, niskan selkärangan jatkeena.


Vedä vatsaa sisään, ota rauhassa hyvä sisään ja uloshengitys ja seuraavalla sisäänhengityksellä lähde nostamaan lantiota, vatsaa ja rintakehää ylös kohti kattoa.


Paina jalkapohjia tasaisesti matolle ja työnnä jalkoja sekä käsiä kohti mattoa ja aina sisäänhengityksellä voit varovasti nostaa lantiota lisää. Tavoitteena on saada reidet, vatsa, rintakehä ja kasvot samaan suoraan linjaan. Vedä napaa sisään ja työnnä häntäluuta kohti polvia, selkä suorana. Pidä kädet ja jalat kokoa ajan vahvoina ja aktiivisina, mutta koita olla jännittämättä pakaroita.





Aluksi, ennen kuin keho vahvistuu ja tottuu asanaan voi olla hankalaa pitää lantio ylhäällä, älä ylitä oman kehon rajojasi, jätä aluksi lantio suosiolla alemmas. Kun liikkuvuus lisääntyy ja keho vahvistuu voit nostaa lantiota korkeammalle.


Kuten kuvista näkyy, niin miltä lopullinen asana näyttää, riippuu paljon kehon mittasuhteista, omat sääreni ovat niin lyhyet, että kehoni ei tule vaakatasoon vaan jää ikään kuin viistoon, yläkropan noustessa lantiota ylemmäs.


Jos niskassa ei tunnu pahalta, voit varovasti laskea päälakea kohti lattiaa. Pää ei saa retkahtaa alas. Jos et ole varma, että jaksat nostaa pään hallitusti takaisin ylös, älä laske sitä alas.




Muista hengittää rauhallisesti, jos hengittäminen on vaikeaa, palaa asentoon, jossa se kulkee kunnolla.


Pura asana laskeutumalla uloshengityksellä varovasti alas istumaan.



Jalat suorina tehtävässä variaatiossa työnnä dandasanassa jo valmiiksi varpaita eteenpäin, niin, että jalkapohjat kääntyvät kohti mattoa.


Itse asana tehdään muuten samoin kuin jalat koukussa tehtävä asana. Paina jalkapohjia, kantapäitä, päkiöitä ja varpaita tiukasti kohti mattoa. Muista vetää napaa kohti selkärankaa ja työntää käsillä mattoa poispäin.




Tuet

Voit helpottaa asanassa oloa mm. laittamalla joogatiilen jalkojen väliin ja puristamalla sitä jaloilla saaden vakautta asanaan. Voit myös käyttää jooga vyötä reisien ympärillä, jolloin voit keskittyä enemmän ylävartaloon vyön tukiessa jalkoja.




Varo


Mikäli ranteiden kanssa on ollut ongelma, tee asanaa varovasti ja jätä tarvittaessa lantio alas, niin, ettet rasita ranteitasi liikaa. Jos taas niskan kanssa on ollut ongelmia, pidä huoli, ettei pää pääse retkahtamaan alas. Tarvittaessa jätä asana kokonaan välistä tai nosta lantiota vain sen verran ilmaa, että olet varmasti kehosi "turva-alueella".


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Ensi kerralla tutkitaan hartiasiltaa.


 

















65 katselukertaa
bottom of page