top of page
Writer's pictureUlla

TANSSIJA ASANA, NATARAJASANA, DANCER POSE ja JOUSIASANA seisten


nata= tanssija, näyttelijä, miimikko raja = kuningas




Nämä asanat ovat astetta haastavampia tasapainoasanoita.


Ennenkuin lähdet kokeilemaan, huolehdi, että olet lämmitellyt ainakin etureisiä, lonkankoukistajia ja selkärankaa (taaksetaivutus).


Ko.asanat antavat energiaa ja niiden sanotaan poistavan väsymystä sekä parantavan luottamusta omaan kehoon ja voimaannuttavan harjoittajaansa.

Ne parantavat tasapainoa, ryhtiä, kehontuntemusta, vahvistavat keskivartaloa, jalkoja, selän lihaksia ja venyttävät rintakehää ja olkapäitä, reiden etuosaa, lonkan koukistajia, pohkeita ja nilkkoja sekä pakaralihaksia.



TANSSIJA ASANA


Asanaan asettautuminen

Aloitus tanssijaasanaan (Natarajasanaan) asettautuminen vuoriasanasta, tadasanasta, jalat yhdessä. Paina oikea jalka vahvasti mattoon, ikäänkuin yrittäisit työntää sen maton läpi lattiaan. Jos polvi on yliliikkuva tai tuntuu lukittautuvan, muista pieni mikrotaivutus polvessa.


Aktivoi oikea reisilihas ja vatsalihakset. Nosta rintalastaa. Tarkista, että lantio on suorassa. Hae katseelle liikkumaton kiintopiste tasapainon säilyttämistä varten (dhirsti).


Tuo vasen käsi kiinni kylkeen, käännä kämmen ylös ja sormet sivulle päin, kupiksi. Käännä yläkehoa, oikeaa kylkeä, hieman eteenpäin, helpottaaksesi asanaan asettautumista ja sen linjausta seuraavissa vaiheissa.


Pidä polvet yhdessä ja koukista vasen polvi, niin, että jalkapöytä tulee vasemman kämmenen päälle. Peukalo jalkapohjan kaaren keskelle ja koukussa oleva polvi osoittaa kohti mattoa. Sisäänhengityksellä nosta oikeaa käsi pitkäksi suoraksi kohti kattoa.





Seuraavalla sisäänhengityksellä venytä selkärankaa ylös ja uloshengityksellä lähde työntämään vasenta jalkaa taakse ylös.





Pyri pitämään vasemman jalan lihakset rentoina, rintakehä avautuu ylös.


Tarkista, että lantio on edelleen suorassa, lonkat samassa linjassa, paino siirtyy helposti oikean jalan ulkosyrjälle. Jos näin käy, niin pyri palauttamaan se tasaisesti koko jalkapohjalle, paina isovarpaan päkiää ja kantapäätä tiukasti mattoon.


Pidä rintalasta korkealla pois päin navasta, työnnä häntäluuta pitkäksi taakse.




Lopullisessa asanassa (jonka sattuneista syistä voitte googlettaa, ette nähdä minun tekemänä, ainakaan vielä, nähtäväksi jää salliiko selkä koskaan mennä niin pitkälle) pidetään jalkaterästä kummallakin kädellä kiinni ja jalkapohja koskettaa päätä.


 

JOUSIASANA SEISTEN


Tanssija ja jousiasana seisten vaikuttavat nopeasti katsottuina hyvin samoilta asanoilta. Paitsi, jos ne tekee henkilö, jonka keho taipuu ns. lopulliseen asanaan, jossa ero on huomattava.


Seisten tehtävä jousiasana juontaa käsittääkseni juurensa Bikram joogaan (voin olla väärässäkin). Asana rakentuu samoin kuin tanssija.


Alkuasetelma on sama kuin yllä tanssijasanassa. Jousiasanassa otetaan kiinni nilkasta jalkaterän sijaan, ulko vai sisäkautta? Tästäkin löytyy omat koulukuntansa. Itse olen oppinut alun perin, että sisäkautta ja jalkaterästä. Jokainen tehköön, kuten parhaaksi kehossaan tuntee.


Eteen taivuttaessa käännä rintakehä kohti mattoa (toisin kuin tanssijassa, jossa se jää pystyyn) pyri tuomaan vasemman jalan isovarvas takana keskilinjaan, oikea käsi, sormet yhdessä pitkänä edessä, kämmen osoittaa sivulle. Kasvot voivat olla kohti lattiaa tai voit katsoa edessä olevan peukalon "läpi".




 

Tuet

Tasapainoasanoita voi hyvin tehdä aluksi esim. seinän lähellä, jotta voit tarvittaessa ottaa tukea hyvää linjausta hakiessasi.


Variaatio


Jos siltä tuntuu, älä lähde viemään jalkaa taakse tai kallistamaan eteenpäin, vaan keskity pystyssä pysymiseen tai kallista vaan sen verran, että sinulla on vakaa olo, pystyt hengittämään rauhallisesti nenän kautta ja hymyilemään.



Toisinaan näkee jousiasanaksi luokiteltavan asanan, jossa taaempi jalka sojottaa kohti suoraan kattoa kohti ja ote on ennemminkin pohkeesta kuin nilkasta eli jalat ovat seisen spagaatissa, mutta ns. normaali liikkuvuuden omaavilla ihmisillä on hetkeksi tekemistä jo perusasanassakin.



Varo

Jos sinulla on ongelmia nilkkojen kanssa tee näitä (ja muitakin tasapainoasanoita) niin, että on jokin tuki esim. seinä käden ulottuvilla ja ole varovainen.


Jos sinulla on ollut selän kanssa ongelmia, alhainen verenpaine, huimausta, migreeniä tai unettomuutta tee näitä asanoita todella varovasti, kehoa tarkasti kuunnellen.


Muista, että voit aina tehdä jonkin vähemmän vaativan tasapainoa asanan, tai jättää koko asanan välistä, jos tuntuu, että keho ei ole vielä valmis.


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)




 

Seuraavalla kerralla ruvetaan kameleiksi.


 





178 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page