Käärme-asanassa yin-joogan rauha yhdistyy rintakehän avautumiseen ja selän taivutukseen, lonkan avautumista unohtamatta. Tämä asento aktivoi kehon etupuolen, erityisesti rintalihakset ja pallean, samalla kun selän syvät lihakset venyvät ja vahvistuvat lempeästi.
Yleisiä perusperiaatteita yin-joogasta löydät aikaisemmasta blogitekstistä Perusperiaatteita yin-jooga harjoituksesta.
Aika
Käärmeessä olo aika riippuu variaatiosta, sanoisin, että max. 3 -5 min. Jos jäät makaamaan otsa tuettuna rintakehä alhaalla voit olla pidempään, jos taas nostat rintakehän ylös ja mahdollisesti vielä kierrät sitä ja otat taaemman jalan nilkasta kiinni on asana sen verran intensiivinen, että kolme minuuttia on jo aika paljon.
Kohde
lonkat (etenkin lonkankoukistajat)
selkäranka
variaatiosta riippuen mahdollisesti myös hartian tai etureiden alue
Asanaan asettautuminen
Käärmeeseen asettumisesta näkee paria eri versiota, itse yleensä suosin tapaa, jossa päinmakuulla tuodaan polvea kohti maton etureunaa, lähelle olkapäätä, sääri jää reiden ulkopuolelle. Toinen tapa on tulla nelinkontin ja tuoda polvi kämmenen ulkopuolelle, laskea sääri matolle reiden ulkopuolelle ja lähteä liu'uttamaan taaksejäänyttä jalkaa pitkäksi suoraksi matolle.
Etenkin jos polvien kanssa on ollut jotain ongelmaa, suosittelen ensimmäistä tapaa, jolloin on helpompi säädellä ja varmistaa ettei polveen tule liikaa kiertoa tai muitakaan inhottavia tuntemuksia.
Voit nostaa rintakehän ylös ja nojata joko kyynärvarsiin, kämmeniin tai nyrkkeihin. Koita linjata kädet mahdollisimman optimaalisesti, että tarvittava lihasjännitys olisi mahdollisimman pientä. Hae hyvää, tasaista kaarta taaemman jalan varpaista takaraivolle. Voit nostaa ainakin hetkeksi myös leukaa kohti kattoa ja lisät kehon etupuolen avautumista kaulaa myöten.
Tämä voi olla jo ihan riittävä, jos selkäsi ei salli rintakehän ylös nostamista, jää alas ja tue otsa jollain tai käännä poski mattoa vasten.
Jos kaipaat lisää haastetta kävelytä käsiä koukussa olevan polven puolelle ja lähde rauhallisesti kiertämään katsetta kohti taaemman jalan varpaita, muista oman kehon rajat, pysähdy ajoissa.
Jos kehosta tuntuu löytyvän liikkuvuutta voit koukistaa suorana olevan jalan ja ottaa jalkaterästä tai nilkasta kiinni.
Jos olet ottanut jalasta otteen voit joko työntää jalkaterää taaksepäin jolloin rintakehäsi aukeaa vielä lisää tai voit tuoda kantapäätä kohti pakaraa ja löytää etureitesi.
Anna lantion painautua raskaana kohti mattoa ja lonkan kireyksien sulaa.
Tuet voit tukea otsaa/rintakehää tiilillä tai bostereilla, käyttää taaemman jalan lassomiseen joogavyötä. Jos lonkasta löytyy paljon liikkuvuutta voi polven /säären alle laittaa koroketta. Koukussa olevan jalan alla voi myös. Jos lantion alue tuntuu inhottavalta alustaa vasten voit pehmentää sitä viltillä.
Asanasta pois tulo
Tule asanasta pois hyvin hitaasti ja rauhallisesti päinmakuulle.
Vastaliike/palauttava asana
Odota hetki ja kun tuntuu, että lonkan tuntemukset ovat sulaneet voit koukistaa polvet ja keinutella niitä muutaman kerran puolelta toiselle.
Vaihtoehtoinen asana
Jos et jostain syytä voi tehdä käärmeasanaa, tule selinmakuulle ja ota polvi ensin halaukseen kohti rintakehää ja lähde sitten avaamaan se varovasti lonkasta asti sivulle.
Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.
Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.
Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin ❤
Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.
Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään, sekä tukemaa omaa harjoitusta myös salin ulkopuolella.
#joogantai #jooga #aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam #yinjooga #käärme
ความคิดเห็น