Tämä asana tarjoaa syvän, mutta lempeän venytyksen kehon etupuolelle, erityisesti rintakehälle ja olkapäille. Kaatunut puu vapauttaa tehokkaasi jännitystä ylävartalon alueelta ja muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeitä rauhalliset ja hyväksyvät liikkeet ovat kehon hyvinvoinnille.
Tämä asento opettaa myös, kuinka tärkeää on olla armollinen itselleen ja hyväksyä kehon rajoitukset, samalla kun annamme tilaa syvälle rentoutumiselle ja ehkä huonosta työasennosta kärsiville hartioille tilaisuuden palautua.
Kaatunut puu saattaa vaatia muutaman hienosäädön ja kokeilun, usein myös asanassa ollessa saattaa tulla tarve vähän siirtää kättä tai jalkaa johonkin suuntaan. Kun hyvä variaatio ja kohta pysähtyä omalle keholle löytyy asana auttaa eteenpäin kiertyneitä olkapäitä ja hartioiden seutua sekä hartioita palautumaan takaisin omalle paikalleen ja laittaa tehokkaasti nesteet liikkeelle.
Yleisiä perusperiaatteita yin-joogasta löydät aikaisemmasta blogitekstistä Perusperiaatteita yin-jooga harjoituksesta.
Aika
Koska asana ottaa on suht intensiivinen olkanivelelle, sanoisin, että kolme minuuttia riittää, aluksi vähemmänkin.
Kohde
olkanivel
solisluun- ja koko rintakehän alue
(ala)selkä
kierron määrästä riippuen myös lantion ja lonkan alueet
Huomio
Jos olkapäät ovat kovin jumissa ja tiukasti kääntyneet sisäänpäin tee asanaa aluksi hyvin varovasti, muista kohtuus ja kultainen keskitie, aika on paras kaveri avaamaa kireyksiä.
Jos olkapään kanssa on ollut haasteita, tämä ei ehkä ole sinun asanasi. Muista ainakin käyttää harkintaa, mennä asanaan todella tarkasti olkapäätä kuunnelle ja kaikkiin sen pieniinkin viesteihin reagoiden ja aina, rauhallisesti pois heti, jos jotain inhottavaa tai puutumista rupeaa tuntumaan.
Asanaan asettautuminen
Tule päin makuulle ja suorista oikea käsi suoraan sivulle, kämmen alustaa vasten, tarkista että käsi on olkapäästä suorassa linjassa, ei eteen, eikä taakse.
Koukista vasen kämmen ja tuo se matolle olkapään alle, lähde työntämään mattoa pois, käännyt varovasti oikealle kyljellä, laske oikea ohimo matolle tai jonkin tuen päälle, niin, että niskassa ei ole painetta ja pää on rennosti.
Vasen jalka koukistuu ja polvi lähtee kiertymään kohti kattoa, voit laskea jalkaterän toisen jalan taakse ja koukistaa alempaa jalkaa, jolloin asanassa on todennäköisesti vakaampi olla. Voit myös suoristaa jalan ja työntää sen pitkäksi suoraksi taakse.
Kun jalat on aseteltu ja asento vakaa palataan vasempaan käteen. Kädellä voi työntää mattoa pois, jolloin tuntemukset rintakehän alueella lisääntyvät ja hartiat tuleva samaan pystysuoraan linjaan. Käden voi myös pyöräyttää yläkautta selän taakse.
Kuulostele, tarvitseeko tehdä vielä jotain hienosäätöä ja anna sitten kehon pysähtyä, hengitä rauhassa. Asanassa ollessasi voit varovasti uloshengityksen saattelemana lisätä kiertoa myös lantion alueella, kierrä ylempää lonkkaa lisää auki. Muista kuitenkin oman kehon rajat ja pysähdy nojaamaan niitä vasten.
Tuet
Pidä huoli, että pää on hyvin tuettu. Joskus bolsteri selän takan voi tuoda asanaan tukea
.
Variaatioita
Jalkojen asentoa voi hakea omalle keholle sopivaksi, kokeile koukistaa tai suoristaa kumpaakin jalkaa vuorotellen enemmän ja vähemmän ja kuulostele miten se vaikuttaa esim. lonkankoukistajiin tai alaselkään.
Jos kaatunut puu tuntuu liian intensiiviseltä, kokeile aluksi vaan maata vatsalla käsi sivulla ja työnnä varovasti sen verran mattoa toisella poispäin, että löydät tuntemuksia, mutta et kipua, muista pitää niska ja pää rentona, kasvot käännettynä matolle jääneen kämmenen puolelle.
Asanasta pois tulo
Tule asanasta pois hyvin rauhallisesti ja hitaasti samaa reittiä kun olet sinne mennytkin.
Vastaliike/palauttava asana
Kun olet kääntynyt takaisin päinmakuulle, voit vastaliikkeenä kääntää kasvot toiseen suuntaan kuin ne asanassa ollessa olivat ja tuoda kädet, joko keho sivulle tai pään ympärille niin, että saat olkapäät rentoutettua.
Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.
Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.
Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin ❤
Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.
Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään, sekä tukemaa omaa harjoitusta myös salin ulkopuolella.
#joogantai #jooga #aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #asana #sthirasukhamasanam #yinjooga #kengännauhat
Comments