top of page
  • Writer's pictureUlla

LEPOASANA, SHAVASANA, CORPSE POSE

shava= ruumis

Lepoasanan tarkoitus on rentouttaa niin kehoa kuin mieltä ja auttaa päästämään irti kaikesta ylimääräisestä, antautumaan läsnä olevalle hetkelle, lepäämään rauhassa. Lepoasanan sanotaan olevan hathajoogan kaikkein tärkein (ja vaikein) asana. Asanaa kutsutaan myös kuolleen miehen asanaksi.

Shavasana kestää yleensä 10% joogatunnista, mutta toki voit tehdä sen ilman muuta harjoitustakin rauhoittaaksesi kehon ja mielen vaikka hyville yöunille.


Jotkut jättävät aamuisin lepoasanan kokonaan pois, jotta keho "pysyisi hereillä", mutta itse koen, että pieni lepoasana, noin 5 % tunnin pituudesta on paikallaan myös aamuisin, etenkin, jotta mieli saa edes muutaman hetken rauhoittua, ennen kun päivän asiat rupeavat pyörimään mielessä.


Asanaan nukahtaminen ei ole vaarallista, mutta se ei ole tarkoitus. Savasana on otollinen ja opettavainen hetki havainnoida, miltä tuntuu kun keho ja mieli rentoutuvat, päästävät irti kaikesta ylimääräisetä ja parasympaattinen hermosto aktivoituu.


Lepoasanaan asettautuminen


Nappaa mahdolliset hiushärpäkkeet, ponnarit ja muut pois, jotta ne eivät paina sinua asanassa. Voit laittaa villasukat ja peiton varmistamaan, että pysyt lämpimänä.


Selinmakuulla valmistele itsesi lepoasanaan, käy selinmakuulle ja hae mukava asento, voit nostaa rintakehää ylös ja antaa sen sitten laskeutua rennosti alas, työntää häntäluuta ensin hieman ylöspäin matosta ja rentouttaa sitten lantion alas.


Koita saada selkä pitkäksi vasten mattoa. Jos alaselkä nousee matolta kaarelle, voit asetella sinne taitellun viltin tukemaan.


Mukavuuden lisäämiseksi voit asettaa viltin tai tyynyn pääsi alle ja/tai pyyhkeen silmille.


Mikäli alaselässä tuntuu painetta tai tuntuu, että et saa alaselkää rentoutumaan, voit koukistaa polvet, tuoda jalkapohjat maton leveydelle ja antaa polvien nojata kohti toisiaan tai asetella bolsterin tms. tuen polvien alle.





Jalat noin maton leveydellä voit vähän ojennella nilkkoja ja sitten antaa jalkaterien kallistua rennosti ulospäin.


Kädet rentoina vartalon sivuilla, kämmenet kohti kattoa, olkapäät rentoutuu ja saat tilaa kainaloiden hengittää harjoituksen jälkeen ja voit tuoda vähän lapaluita lähemmäs toisiaan.


Jos kädet eivät tunnu hyvältä vartalon sivuilla voit tuoda ne vatsan päälle tai johonkin muuhun asentoon, kunhan kädet pääsevät rentoutumaan.


Jos sinulla on, ja haluat, voit laittaa joitain, esim. paksun viltin taiteltuna vatsan päälle rauhoittamaan ja vaikka hernepussit kämmenille maadoittamaan.





Muista, että et ole muumio, mikäli kesken asanaa tuntuu, että jokin kohta rupeaa puutumaan tai ei tunnu hyvältä, säädä asentoa.


Kun mukava asento on löytynyt, sulje silmäsi.


Hengitä muutaman kerran keuhkot nenän kautta niin täyteen kuin mahdollista ja uloshengityksellä suun kautta päästä irti kaikista mahdollisista jännityksistä, kireyksistä ja anna keuhkojen tyhjentyä ihan kokonaan.


Hae sitten hyvä, itsellesi luonnollinen tahti hengittää ja siirrä huomio hengityksen rytmiin…

…..tarkastele miltä keho tuntuu, kun hengität omaan luonnolliseen tahtiin… sisään ja ulos…


Syvennä sitten hengitystä hetkeksi ja huomaa, kuinka sisäänhengityksellä rintakehä laajenee ja vatsa kohoaa…. ja uloshengityksellä koko keho vähitellen rentoutuu ja painautuu vasten mattoa.


Skannaa kehosi muutaman kerran päästä varpaisiin ja takaisin, mikäli huomaat jossain jännitystä koita seuraavalla uloshengityksellä antaa jännityksen sulaa pois.


Alla on pieni kehomeditaatio, jonka tarkoituksena on käydä koko keho ohjatusti läpi, jotta koko keho olisi varmasti rentoutettu varpaista päälaelle asti.


"Tuo huomio jalkateriin, nilkkoihin ja pohkeisiin ja anna niiden rentoutua.


Tunne kuinka polvet pehmenevät, reidet, pakarat ja koko lantio rentoutuvat raskaina mattoa vasten.


Jokaisella uloshengityksellä vatsasi ja rintakehäsi muuttuvat rennommiksi ja raskaammiksi…selkäsi painautuu mattoa vasten pehmeänä ja painavana.


Niskasi ja hartiasi sulavat kohti mattoa ja tunnet kuinka rentous ja paino leviää pitkin olkavarsia alemmas käsivarsiin. Ranteesi pehmenevät ja kämmenselkäsi ja sormesi lepäävät alustaa vasten.


Tunne, kuinka niskasi ja kaulasi pehmenevät. Pää, takaraivo painautuu mattoon koko painollaan. Anna otsan, leuan ja kielen rentoutua ja anna kasvojesi levätä.


Jokaisella uloshengityksellä anna kehon ja mielen päästää irti kaikista jännityksistä ja tunne kuinka koko keho painuu rentoutuneena kohti mattoa.


Ja lepää nyt hetki ihan rauhassa, anna ajatuksien tulla ja mennä, mutta koita olla tarttumatta niistä mihinkään, anna mielesi ja kehosi olla vapaa ja kevyt."



...........


Lepoasanasta kannattaa tulla rauhallisesti pois, aloittaa liikuttelemaan varpaita ja sormia, pyöritellä nilkkoja ja ranteita, liikutella lantiota ja jalkoja, ehkä venytellä ja haukotella.


Pikkuhiljaa käänny oikealle kyljelle ja sieltä rauhassa istumaan.


Ja voit vielä harjoituksen päätteeksi tuoda kädet rintakehän eteen kämmenet yhdessä, paina leukaa hiukan kohti rintaa ja kiitä itseäsi siitä, että olet ottanut aikaa oman kehon ja mielen huoltoon.


Variaatiot

Savasanaa voi harjoittaa myös vatsalla (advasana), istu, ole kyljellä, kunhan asento on sinulle sellainen, että keho ja mielesi rentoutuu ja pystyt päästämään irti :)


 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

#joogantain asanablogisarja siirtyy ainakin toistaiseksi seuraavassa postauksessa yin-joogan asanoihin, see you at the yinside

 

112 katselukertaa
bottom of page