top of page
  • Writer's pictureUlla

Pyramidiasana, Parsvottanasana, Pyramid Pose

parsva= puoli/laita, ut= voimakas/intensiivinen, tan= venyttää




Pyramidiasana venyttää ja avaa koko vartaloa. Se vahvistaa ja venyttää erityisesti nilkkoja, sääriä, pohkeita, reisiä sekä selkää, niskaa ja hartioita ja pyramidin sanotaan auttavan alkuvaiheessa oleviin niveltulehduksiin kaulan ja hartioiden alueella, sekä kyynärpäissä ja ranteissa.


Pyramidi vaatii keskittymistä ja tietoista hengittämistä kehon tasapainottamiseen ja parantaa lonkkien ja selän liikkuvuutta sekä ryhtiä.


Asanan sanotaan parantavan ruuansulatusta hieromalla vatsaan kohdistuvan paineen avulla sisäelimiä.


Se on myös rauhoittava asana ja hartioiden ollessa vahvasti taakse vietyinä se syventää ja parantaa hengitystä sekä hapenottokykyä.



Asananaan asettautuminen

Seiso vuoriasanassa, tadasana, ja ota iso askel oikealla jalalla taakse. Lantio pysyy suoraan eteenpäin ja varpaat ovat eteenpäin. Voit kuvitella, että olet suksilla, jalat samassa samansuuntaisesti eteenpäin, jalkapohjien neljä kulmaa tiukasti matossa. Jalkojen oikea etäisyys toisistaan löytyy kokeilemalla.


Pidempään asanaa harjoittaneet voivat tuoda kantapäät samaan linjaan ja kääntää taaemman jalan varpaita hieman ulospäin kohti maton etukulmaa. Samoin jos tuntuu, että tasapaino on vaikea pitää, vaikka kantapäät eivät vielä olisikaan samassa linjassa voit kääntää taaemman jalan varpaita hieman ulospäin, pidä kuitenkin huoli, että lantio pysyy suoraan eteenpäin.




Voit tuoda kädet lantiolle/lonkille helpottamaan lantion asennon suoristamista, työnnä häntäluuta eteenpäin, jotta alaselkään ei muodostu notkoa. Huomioi myös että sivultapäin lonkat ovat samassa linjassa.


Selkä on suorana, pitkänä, hartiat alhaalla takana, katse eteenpäin, vedä vatsa kohti selkärankaa, aktivoi ylempiä vatsalihaksia, niin, että alimmat kylkiluut tuntuvat tulevan sisäänpäin.


Avaa rintakehää ja paina jalkapohjia matolle tiukasti matolle. Älä lukitse edessä olevaa polvea, pidä se mieluummin ihan pienessä mikrokoukistuksessa. Käännä sisäreisiä sisäänpäin kuin puristaisit niillä jotain.


Kun hyvä, tasapainoinen asento on löytynyt, sisään hengityksellä nosta kädet ylös ja uloshengityksellä pyöräytä ne taakse, risti sormet, joko kämmenet yhdessä tai vain sormet ristissä.


Sisäänhengityksellä, paina jalkoja mattoon, nosta rintalastaa ylöspäin, työnnä käsiä alaviistoon, avaa rintakehää. Uloshengityksellä keskivartalo tiukkana, lähde työntämään lantiota taaksepäin ja taivuttamaan selkä suorana lantiosta eteen.





Kun laskeudut alas työnnä päälakea eteenpäin, niska ja selkä pitkänä ja suorana, katse alas. Lapaluut tulevat lähemmäs toisiaan ja kädet nousevat kohti kattoa, mikäli se omille olkanivelille sopii.


Pysäytä liike kun selkä on suorassa. Hengitä ja jos tuntuu, että selkä pysyy suorassa voit taivuttaa lantiosta selkä suorana alemmas


Asanasta pois tullessa paina jalkapohjia mattoon, pidä vatsa tiukkana ja nouse rauhallisesti sisäänhengityksellä ylös.


Käsille on jälleen tässäkin asanassa monia vaihtoehtoja. Perinteisesti kädet tuodaan selän taakse anjali-mudraan (mudrista myöhemmin lisää), kämmenet yhdessä.




Pyramidin voi tehdä myös kierrettynä kumpaankin suuntaan. Alempi käsi voi olla esim, säären sisäpuolella, kämmenselkä vasten sisäsäärtä, kämmen tai sormet matolla, jalan sisä- tai ulkopuolella tai voit ottaa joogatiilen tms. avuksi. Katse voi kierroissa olla joko sivulle tai ylös mikäli niska sallii.




 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Ensi kerralla ollaan kolmioita.


 


129 katselukertaa
bottom of page