top of page
Writer's pictureUlla

Soturi 2, Virabhadrasana 2, Warrior Two Pose

vira= sankari, bhadra= ystävä,

virabhadra= pelottoman soturin nimi, Sivan inkarnaatio, jolla kuvataan olevan tuhat päätä, tuhat silmää ja tuhat jalkaa, ja joka kantaa tuhatta nuijaa ja pukeutuu tiikerin taljaan.




Soturi 2 asanan sanotaan lisäävän kestävyyttä ja keskittymiskykyä, eikä mikään ihme, sillä, kuten Soturi 1, se vaikuttaa myös kokonaisvaltaisesti koko kehoon ja mm.


· vahvistaa jalkoja

· venyttää lonkkaa, nivusia, hartioita

· avaa rintakehää ja keuhkojen aluetta

· energisoi väsyneitä raajoja ja koko kehoa voimakkaasti

· stimuloi vatsan seudun sisäelimiä

· saattaa helpotta selkäkipuja ja etenkin raskaana ollessa, toisen kolmanneksen selkäkipuja

· kehittää tasapainoa ja vakautta

· parantaa veren ja hapen kiertoa elimistössä

· saattaa helpottaa päänsärkyä



ASANAN RAKENTAMINEN

Seiso suorassa jalat vierekkäin, maton etuosassa.


Astu oikealla jalalla iso askel taakse (kuinka iso, selviää kokeilemalla ja hakemalla omalle keholle sopiva linjaus), käännä oikean jalan varpaat osoittamaan joko kokonaan oikealle tai 45 asteen kulmaan kohti maton oikeaa yläkulmaa ja linjaa oikea jalkaterä niin, että jalankaari on samassa linjassa vasemman kantapään kanssa tai kantapäät linjassa keskenään.


Paina jalkapohjia matolle ja erityisesti taaemman jalan ulkosyrjää sekä isovarpaan päkiää.


Koukista edessä oleva polvi 90 asteen kulmaan (tai reisi niin vaakatasoon kuin mahdollista). Varmista, että polvi ja varpaat osoittavat eteenpäin, nilkka ja polvi linjassa keskenään.


Muista pitää sama linjaus polvessa koko asanan ajan, ettei polvi lähde kallistumaan sisään- tai ulospäin tai työntymään eteen. Jos katsot polven "läpi" kohti varpaita pitäisi isovarpaan näkyä.




Käännä rintakehä sivulle, myös lantio on sivulle, tarkista, että olkapäät ja lonkat ovat

pystysuoraan samassa linjassa.


Levitä kädet sisäänhengityksellä suoriksi siten, että vasen osoittaa eteen ja oikea taakse.


Kierrä taaemman jalan reittä sisään päin samalla kun muista pitää huolen edessä olevan polven linjauksesta.


Pidä hartiat takana, rinta avoimena ja niska rentona. Työnnä häntäluuta alas ja vedä napaa kohti selkärankaa.


Paina jalkapohjia lattiaan ja kuvittele, että kiskot jaloilla mattoa sen päistä eri suuntiin.

Hartiat samassa linjassa, alhaalla ja takana. Vie katse etummaisen käden sormien yli eteenpäin.





Tuet/asanan "keventäminen"

Voit helpottaa asanaa lyhentämällä jalkojen välimatkaa ja linjaa leveyssuunnassa jalkojen väliin hieman lisätilaa – näin tasapaino säilyy helpommin.


Voit myös antaa lantion kääntyä luonnollisesti hieman eteen kääntämättä sitä niin paljoa sivulle sekä jättää polven koukun jättää loivemmaksi, reiden ei tarvitse tulla vaakatasoon.


Etenkin jos olkapäiden kanssa on ollut ongelmia paina kämmenet rintakehän kohdalla toisiaan vasten, lavat kääntyvät toisiaan kohti ja rinta aukeaa.


Variaatiot

Jos on niskan kanssa on ollut ongelmia, älä käännä kasvoja eteenpäin, vaan anna katseen olla sivulle.


Voit nostaa kädet myös kohti kattoa, kämmenet kohti toisiaan ja katse sivulle (leuka vaakatasossa), muista pitää hartiat alhaalla takana (ks. Soturi 1).


VARO

Tee asanaa erityisen varovaisesti jos sinulla on ollut ongelmia lonkissa, polvissa tai nilkoissa.


Asana stimuloi vatsan seutuja ja ruuansulatusta, sekä suolen toimintaa, tarkkaile oloasi mikäli kärsit löysästä vatsasta ja tee asana kevyemmin, rintakehä enemmän eteenpäin, jotta kierrosta ei tule niin vahva vatsan seudulla.


Tarkkaile oloasi myös, mikäli sinulla on korkea verenpaine, voit jättää kädet nostamatta ylös ja tuoda kämmenet esim. rintakehän yhteen eteen.

 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin, sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin

Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.

Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)

 

Ensi kerralla tasapainoillaan Soturi III:ssa.


 


201 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page