Olet saattanut joskus jollakin joogatunnilla kuulla kehotuksen esim. aktivoida mulabandhan, juurilukkosi. Jos tästä on jäänyt mieleen ajatus, että mikä ihmeen bandha, niin kannattaa käyttää muutama minuutti alla olevan tekstin lukemiseen.
Mitä bandhat ovat?
Bandhat ovat osa intialaista joogaoppia ja niitä on käsitelty monissa joogaa käsittelevissä julkaisuissa syvällisemmin. Tämä teksti on vain pieni pintaraapaisu aiheeseen.
Bandhat ovat "energialukkoja", mutta mihin näitä kehon lämpöä ja energiavirtauksia ohjaavia lukkoja/esteitä, kuten mm. jalandhara- (kurkun sulkeminen), uddiyana- (vatsan sisään veto ja nostaminen) ja mula- (lantionpohjan vetäminen sisäänpäin) bandha joogassa käytetään?
Bandhat ovat fyysisiä "lukkoja", joilla energian kulku pois kehosta pyritään estämään.
Voimme saada vilauksen bandhojen taustasta hatha-, tantra- ja kundalini-joogasta, joissa bandhojen käyttö tähtää yliluonnollisempiin tavoitteisiin, joogan "maallisia", henkisiä ja fyysisiä, etuja pidemmälle.
Huolellisella harjoittelulla saamasi ymmärrys bandhojen hallintaan tarjoaa hyvän alun kohti vanhoissa joogateksteissä kuvattuja merkittäviä hyötyjä.
Energiavirtausten eri tasot

Energiat ovat kehossamme jatkuvassa liikkeessä useilla eri tasoilla ja muodostavat liikkuessaan erilaisia virtauksia.
Jokainen muuttuvista energian virtaustasoista muodostuu viidestä alkuenergian, elämänvoiman, Pranan, eri virtauksien voimasta. Nämä viisi Pranan eri virtausta ovat prana, apana, samahna, vyana ja udana vyua.
Prana ja apana säätelevät sisään ja ulos tulevaa energiaa. Prana säätelee ilman, veden ja ruuan saantia. Apana taas poistaa kehosta tarpeettoman "jätteen".
Samana säätelee navan alueella energian imeytymistä ja liittyy ruuansulatukseen sekä sisäisen lämmön muodostumiseen. Tämä energiavirtaus säteilee napakeskuksesta muualle nadeja, kehon energiakanavia, pitkin.
Yhdessä em. mainittujen lisäksi udana liittyy mm. kurkun sekä hengitykseen alueeseen ja vyana, joka mm. toimii kaikkien em. virtausten ohjaajana.
Bandhojen ymmärtämiseksi on hyvä tarkastella myös kahta muuta kehon energiaulottuvuuden ilmentymistä. Toinen on energian ilmenemismuodon muuttuminen päivän aikana ja toinen liittyy kaksipolaarisuuteen.
Yin ja yang, ha ja tha, ida ja pingala

Pranaan liitetään kaksi sisäistä energia, jotka voidaan joogan avulla yhdistää ja yhdistämisen kautta saavuttaa vapaus henkisestä kärsimyksestä.
Näitä energioita voidaan kuvata kiinalaisittain yin- ja yang- energioina.
Näiden kahden energian tasapainottaminen antaa meille hallinnan omiin tunteisiimme ja elämän moninaisiin haasteisiin.
Voit kurkata englanniksi neljän minuutin nopean muistutuksen mistä yinissä ja yangissa on kyse YuoTubesta Ted-Ed kanavalta: The hidden meanings of yin and yang - John Bellaimey.

Yleisesti joogassa näitä kahta energiaa ilmaistaan kahdella tavulla ha ja tha. Ha on aurinko, maskuliininen, rationaalinen, aktiivinen, lämmittävä jne. (yang). Ha virtaa nadissa (energiakanavassa), jota kutsutaan pingalaksi ja joka päättyy oikeaan sieraimeen.
Tha taas on kuu, naisellinen, intuitiivinen, vastaanottava ja viilentävä jne. (yin).
Tha virtaa nadissa, jota kutsutaan idaksi ja se päättyy vasempaan sieraimeen.
Ida ja pingala nadit lähtevät juurichakrasta ja ylöspäin noustessaan kulkevat ristiin sakraali, solar-plexus, sekä sydän- ja kurkkuchakrassa, päätyen kolmanteen silmään, pingala oikean sieraimen ja ida vasemman sieraimen puolelle.
Näiden kahden energian hienovarainen heilahtelu päivän aikana muokkaa päivittäisiä kokemuksiamme ja vaikuttaa sekä fyysiseen, että henkiseen toimintaan.
Tiesitkö, että hengitämme vain toisella sieraimella kerrallaan? Ja, että hengityksen puoli vaihtuu noin 90 min välein?
Tuntuuko siltä, että pitäisi lähteä salille pumppaamaan rautaa? Todennäköisesti hengität parhaillaan oikean sieraimen kautta (yang). Vai sittenkin käpertyä sohvalle hyvän kirjan kanssa tai ottaa vaikka unet? Aika varmasti vasen sieraimesi on aktiivinen (yin).
Joku näppärä varmaan jo huomasikin, että tavuista ha + tha syntyy sana hatha, joogalaji, joka lisää harjoittajansa itsensä ymmärtämistä sekä tietoisuutta ja kehitystä monella eri tasolla.

Kundaliini-joogan mukaan, kun nämä kaksi energiaa, ida ja pingala nadit, yhdistyvät herää mieli tasolle, jolla on mahdollisuus saavuttaa yliaistillinen tila. Prana, tietoisuuden energia pääsee virtamaan ylöspäin pitkin selkäydintä, keskusenergiakanavaa, sushumnaa, johdattaen joogan harjoittajan kohti samadhia eli nirvanaa (ks. aikaisempi blogipostaus).
Idan ja pingalan sulautumista yhteen voi verrata siihen, miten yö sulautuu päivään ja päivä yöhön, selkeää rajaa ei voi vetää. Myös antiikin opetuksissa kerrotaan, että kun intuitio ja logiikka yhdistetään, syntyy korkeampi viisaus.
Kaksipolaarisuus

Toinen bandhoihin läheisesti liittyvä energiavirtauskuvio liittyy selkärangan (kehon keskusakselin) kaksipolaarisuuteen, jossa yläpää on positiivinen pohjoisnapa ja alapää negatiivinen etelänapa.
Voimme ajatella näillä navoilla olevan merkitystä suhteessa kykyymme olla tietoisia ajatuksistamme ja teoistamme.
Mitä vaistomaisempia ja automaattisempia reaktiomme ovat, sitä enemmän niitä ohjaavat alemmat selkärangan energiakeskukset. Siellä mieltä hallitsevat pelot, tyytymättömät halut ja toiveet sekä pyrkimys hallita suhteita ja ympäristöä.
Mutta, kun itsetuntemus ja tietoisuus kasvaa, nämä samat energiat muuttuvat. Pelko muuttuu pelottomuudeksi; hetkelliset halut antavat periksi maltillisuudelle ja tarve hallita muuttuu haluksi saada täyttymystä yhteistyössä muiden ihmisten ja ympäristön kanssa.

Kolme lukkoa, bandhaa
Jotta keho saataisiin mukaan näiden monimutkaisten energioiden hallintaan, kehittivät muinaiset mestarit erilaisia sisäisiä lukkoja (bandhoja). Myöhemmin hatha-joogit vielä mukauttivat näitä lukkoja ja kolme niistä, kurkku- vatsa- ja juurilukko sekä niiden yhdistäminen ovat erottautuneet perustavanlaatuisimmiksi energioiden ohjaamisessa.
Nämä kolme bandhaa ovat suhteellisen helppoa oppia ja niiden hallintaa voi hioa harjoittelemalla.
Kurkku- ja juurilukot toimivat sulkuina selkärangan ylä- ja alapäälle. Vanhojen gurujen mukaan kurkkulukko estää tilapäisesti pranaa liikkumasta ylöspäin ja rajoittaa energian virtausta idan ja pingalan läpi eli juurichacrasta lähtevän energiavirran pääsyä nenän kautta ulos.
Juurilukko puolestaan estää apanan liikkeen alaspäin ja vetää tämän energian takaisin navan alueelle. Kun ylös- ja alaspäin liikkuvat voimat eivät pääse ulos kehosta ja ovat pakotettu toistensa läheisyyteen ne tuottavat lämpöä. Ja tätä lämpöä voidaan vielä suurentaa vatsalukkoa käyttämällä.
Bandhoilla aikaan saadun lämmön pitoisuus kasvaa harjoittelun myötä, ja sanotaan, että lopulta tapahtuu silmiinpistävä ilmiö. Hyvin edistyneissä harjoittajissa lukkojen tuottama voimakas lämpö yhdistettynä hengityksen pidättämiseen herättää tietoisuuden ja johtaa sen ylöspäin selkäranka. Tietoisuus liikkuu tällöin selkärangan alapäästä, pelosta ja vaistomaisesta negatiivisista tunteista, ylöspäin kohti pään alueella sijaitsevaa valaistua tietoisuutta. Mikä on joogan henkinen tavoite, ainakin joillekin.

Alkuun pääseminen
Bandhojen käyttö ja niiden yhdistäminen voi tuottaa dramaattisia tuloksia, mutta ei ole mitään syytä kuvitella, että lihasten supistaminen voi hetkessä, kuin ihmeen kaupalla, muokata uudelleen syvään juurtuneet ajattelumallit.
Saavuttaakseen hyötyjä bandhojen käytöstä on ne otettava osaksi joogaharjoittelua, joogafilosofian tuntemuksen ja meditaatioharjoituksen kokonaisuutta, ennen kuin ne voivat saada aikaan toivottuja tuloksia.
Joogan tavoitteemme on mm. lisätä itsetuntemusta ja -tietoisuutta ja pelkästään näillä saavutetaan jo monia etuja niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kuten esim. elimistöstä kuonaa poistavien energioiden virtauksen lisääminen ja ruoansulatuksen paraneminen sekä mielen rauhoittuminen ja meditaation keskittymisen helpottuminen.
Bandhoja ei pidä harjoittaa kuukautisten aikana, eikä mikäli sinulla on korkea tai matala verenpaine, tyrä, haavauma suolistossa tai vatsassa tai jokin muu vatsan alueen sairaus tai glaukooma tai jos sinulla on jokin sydänsairaus.
Bandhoja harjoitellaan tyhjällä vatsalla sekä tyhjällä virtsarakolla ja suolella.

Mula + Jalandhara + Uddiyana Bandha = Maha Bandha
Yksi tekniikka bandhojen harjoittamiseen on yhdistää kaikki kolme lukkoa = maha bandha. Luonnollisesti kukin lukko on kuitenkin ensin opittava erikseen.
MULA-BANDHA, juurilukko
Juurilukko estää energian katoamisen kehosta alakautta ja ohjaa sen takaisin ylöspäin. Se stimuloi juurichakraa (muladhara chakra) ja sitä kautta maadoittaa ja parantaa keskittymistä.
Lantionpohjan lihakset sisältävät peräaukon, sukuelimet ja välilihan.
Juurilukko toteutetaan vetämällä välilihaa sisäänpäin, naisilla voit törmätä joskus ohjeeseen nostaa kohdunkaulaa, käytännössä siis kohta, jota vedetään sisään ja ylöspäin sijaitsee naisilla hieman korkeammalla kuin miehillä.
Istu selkä suorassa.
Hengitä, supista koko lantionpohja vetämällä sisäänpäin ja ylöspäin.
Hengitä, vapauta se hitaasti.
Hankalaa? Oma anatomia- ja energiaopettajani neuvoi tähän kaksi yksinkertaista tapaa. Istu
selkä suorassa ja katso kieroon nenänpäätäsi tai kuvittele, että lähdet levitoimaan.
Mitä tapahtui? Todennäköisesti teit juuri sen pienen supistuksen, jota tässä haetaan.
Harjoittele samoja supistuksia, mutta käännä hengitys toisin päin, supistaessa hengitä ulos ja rentouttaessa sisään keskittyen välilihaan.
Hengitä ulos, supista ja vedä sisäänpäin ja ylöspäin. Hengitä sisään, vapauta.
Ja käännä hengitys, suorita supistuminen uloshengityksen kanssa ja rentoutu hengittämällä.
Jatka harjoituksia, kunnes voit ylläpitää supistusta samalla, kun jatkat hengitystä kymmenen tai useamman hengityksen ajan.
UDDIYANA-BANDHA, vatsalukko
Uddiyana tarkoittaa "lentämistä ylös". Uloshengityksellä vatsaontelon sisältö vedetään sisään ja ylös vatsan kohdalle jää ikään kuin ontto kohta. Sisäänhengitys tapahtuu vasta, kun vatsa on vedetty niin kiinni selkärankaan kuin mahdollista ja pidetty siellä muutamia (aluksi) sekunteja.
Suosittelen vatsalukon harjoittelemista bandhoihin perehtyneen opettajan johdolla. Tässä kuitenkin pääpiirteissään, mistä on kyse. Uddiyana-bandhaa harjoitetaan myös toisella tapaa, joka liittyy enemmän kehon puhdistustekniikoihin (shatkarmoihin), mutta sitä varten on ensin hallittava tämä.
Seiso jalat vähän yli lantion leveydellä toisistaan, polvet taivutettuina ja kädet reisien päällä polvien yläpuolella tai kädet takaraivolla/pään päällä kuten alla olevassa kuvassa.
Pidä kyynärpäät suorassa/ rintakehä kunnolla auki jos kädet takaraivolla/pään päällä.
Jos kädet polvilla, siirrä ylävartalon paino käsivarsiin.
Hengitä hitaasti sisään ja ulos vetäen samalla vatsaa kohti selkärankaa niin, että vatsan tilalle muodostuu ontto tila, keskity navan taakse jäävään kohtaan.
Pidätä uloshengitystä (älä sulje kurkkua jalandhara bandhalla).
Vedä nyt vatsa sisään ja ylös.
Pidätä hengitystä muutama sekunti.
Vapauta vatsa hitaasti ja hallitusti.
Kun vatsa on täysin vapautunut, hengitä hitaasti ja rauhallisesti sisään ilman äkillistä sisäänpäin suuntautuvaa hengenhaukkomista.
Hengitä luonnollisesti ja tasaisesti, kunnes hengitys palaa normaaliksi.
Tee harjoitus vain kerran päivässä, mieluiten aamulla tyhjään vatsaan ja toista enintään pari kertaa. Alla olevassa kuvassa on esitetty, miltä tämä näyttää sivusta katsottuna.

JALANDHARA-BANDHA, kurkkulukko
Kurkun lukko rajoittaa energian virtausta ylöspäin ja pois pääsyä kehosta yläkautta ulos. Sitä käytetään useimmiten hengityksen pidätysjaksojen (kumbhaka) aikana pranayama harjoituksissa, mutta sitä voidaan käyttää myös pidättämättä hengitystä.
Istu selkä suorassa.
Nosta rintalastaa ja ylempää kylkiluita hieman leukaa kohti.
Paina leukaa kohti rintaa, niin että leuka laskeutuu alaspäin.
Paina kieltä kohti kitalakea, tämä auttaa hengityksen pidättämistä.
Älä rasita kaulan tai niskan aluetta pakottaaksesi leuan rintaan.
Hengitä tasaisesti viisi hengitystä, nosta sitten pää takaisin alkuasentoon.
MAHA-BANDHA, lukkojen yhdistäminen
Kun olet oppinut kunkin harjoituksen erikseen, voit yhdistää ne.
Seiso jalat vähän yli lantion leveydellä toisistaan, polvet taivutettuina ja kädet reisien päällä polvien yläpuolella.
Pidä kyynärpäät suorassa.
Siirrä ylävartalon paino käsivarsiin.
Muodosta jalandhara-bandha, kurkun lukko.
Hengitä hitaasti sisään ja ulos, vetäen samalla vatsaa kohti selkärankaa niin, että vatsan tilalle muodostuu ontto tila, uddiyana-bandha.
Kun nämä kaksi lukkoa ovat paikoillaan, muodosta mula-bandha, juurilukko.
Pidä 3–5 sekuntia.

Vapauta bandhat seuraavassa järjestyksessä:
vapauta vatsan supistuminen (mikä luonnollisesti heikentää juurilukon voimaa), vapauta kurkun lukko ja vapauta juurilukko kokonaan hengittäessäsi sisään hitaasti ja hallitusti
Hengitä luonnollisesti ja tasaisesti, kunnes hengitys palaa normaaliksi.
Tee harjoitus vain kerran päivässä, mieluiten aamulla tyhjään vatsaan ja toista enintään kaksi kertaa.
Jos tunnet silmissä tai päässä paineen tunnetta tai hengitys ei kulje kunnolla tms. ylläolevia harjoituksia tehdessä, älä jatka niitä yksin, vaan hakeudu mieluummin pätevän joogaopettajan valvontaan tekemään bandha-harjoituksia.
#joogantai #jooga#aamujooga #etäjooga #hathajooga #livestream #kehonhuolto #jokapäiväjoogantai #hathajooga #yinjooga #flowjooga #villasukkajooga #rautakankijooga #toimistojooga #nummela #vihti #asusiellämissäelät #mielenhuolto #hyvinvonti #joogakuuluukaikille #yksityisohjaus #tilaustunnit #työpaikkajoogaa #bandha #jalandharabandha #mulabandha #uddiyanabandha #mahabandha #enrgiakeho #pingala #ida #ha #tha #hatha #yin #yang
Comments