top of page

LENTOKONE, DEKASANA, AKWARD AIRPLANE

dek=lentokone





Asanan nimi tuskin on kovin alkuperäinen, en usko, että lentokoneita oli vielä silloin kun joogit ovat ensimmäistä kertaa tätä asana harjoittaneet...


Perus lentokoneasana (kuva alla), Dekasana, on muunnelma Soturi III asanasta, Virabhadrasana III:sta. Kuten Soturi III, Dekasana haastaa ja parantaa tasapainoa ja vahvistaa pakaroita, jalkoja, alaselkää ja vatsaa.




Se myös auttaa auttaa löytämään yhteyden kehon ja mielen välillä vaatien keskittymistä.


Asanan erottaa Soturi III:sta oikeastaan vain käsien asento. Soturi III:ssa kädet tuodaan useasti joko suoraksi eteen tai taakse (variaatioita toki löytyy muitakin). Dekasanassa kädet ovat sivuilla "lentokoneen siipinä" ja moni pitääkin tätä mukavampana vaihtoehtona omille olkanivelille, hartioilleen, helppoa?


Miksi sitten oma postaus tälle asanalle, jonka kuva löytyy jo Soturi III:sta koskevasta postauksesta? Koska joskus on kivaa haastaa itseään ja kokeilla miten säännöllinen harjoittelu näkyy asanavariaatioiden vaikeutuessa, eli tässä lentokonemallissa myös jalan tuomisella sivulle siiveksi.


Nelinkontin


Aloitetaan helpommasta, lähdetään haastamaan etenkin keskivartaloa, tasapainoa ja lonkan loitontajia, ensin nelinkontin.


Tarkista, että kädet ovat olkapäitten alla. sormet harallaan.


Hasta bandha, käsilukko, paino sormilla, etenkin etusormella ja peukalolla, vähiten keskellä kämmentä, kämmenen keskiosa jopa nousee matosta ikäänkuin imukuppi ylöspäin.


Peukalon ja etusormen väli pysyy matolla, älä anna sen nousta ylös. Hasta Bandhaa on käsitelty aikaisemmin tarkemmin postauksessa Nelinkontin asana, bharmasana (joogantai.fi).


Tuo painoa enemmän vasemmalle kädelle ja nosta oikea käsi ilmaan sivulle lentokoneen siiveksi. Pidä keskivartalo tiukkana ja työnnä vasemmalla kädellä mattoa pois päin, rintakehä pysyy auki.


Oikea jalka on tiukasti matolla, paina polvea ja jalkapöytää kohti mattoa, selkä pysyy suorana, lantio vaakatasossa.


Lähde sitten nostamaan vasen jalka suoraksi sivulle, lentokoneen toiseksi siiveksi.


Kasvot, katse alas tai jos niska sallii voit kääntää katseen eteenpäin.


Pidä koko keho aktivoituna, selkä suorana, lantio vaakatasossa, työnnä polvella ja kädellä mattoa pois päin.




Seisten


Nelinkontin sujuu kuin rasvattu? Hyvä, seuraavaksi voit kokeilla samaa seisten, vaatii jo hieman enemmän keskittymistä, ettei lennä pelikaani turbiiniin.


Lähde rakentamaan samoin kun Soturi III asanaa. Muista bada bandha, tukijalan jalkaterän aktivointi. Tarkemmat ohjeet jalkapohjien aktivoimiseen löydät aikaisemmasta postauksesta Vuoriasana, tadasana, mountain pose (joogantai.fi).


Soturi kolmosessa tuo kädet sivuille ja sen jälkeen käännä ilmassa oleva jalka sivulle.


Voit vaihtoehtoisesti aloittaa aloita kumpikin jalka matossa, tuoda yläkehon ensin vaakatasoon, kädet sivuille ja nostaa sitten toisen jalan suoraan sivulle.


Muista olla runnomatta lonkkaa väkisin suoraa sivulle, tuo jalka siihen asti, että voit olla asanassa vakaana. Jos niska sallii, voit lopuksi kääntää katseen eteen.



Kaipaatko lisää haastetta?


Lähde tuomaan oikea käsi matolle ja käännä rintakehä vasemmalle, hartiat ja lonkat kiertyvät keskenään samoihin pystylinjoihin (voit ottaa joogatiilen käden alle helpottamaan).




 

Huomioithan, että tekstissä mainitut hyödyt ja tuntemukset ovat yksilöllisiä.


Joogassa on aina hyvä pitää mielessä, että jokaisen keho on erilainen ja, mikä toimii jollakin toiselle, ei välttämättä sovi toisen keholle.


Erilaisuus ei kuitenkaan vaikuta mitenkään joogasta saataviin lukuisin sekä tutkitusti todistettuihin että lukemattomien joogien ympäri maailmaa vuosituhansien aikana saavuttamiin ja huomaamiin hyötyihin


Jokainen on itse vastuussa oman kehonsa kuuntelusta ja omasta harjoittelustaan. Mikäli sinulla on perussairauksia/kipuja/ ongelmia/loukkaantumisia tai olet muuten epävarma sopiiko jokin asana sinulle, kysy asiasta aina lääkäriltä tmv. terveydenhuollon ammattilaiselta ennen asanaharjoittelua.


Teksti ei korvaa ohjaajaa, mutta voi olla hyväksi tueksi ja muistinvirkistykseksi sen suhteen miten ja miksi asanoita tehdään :)


 

Seuraavalla kerralla laskeudutaan maantasolle jänisasanaan.


 













94 katselukertaa
bottom of page