top of page
  • Writer's pictureUlla

Numeron 108 merkitys joogassa ja miten se näkyy Joogantain tarjonnassa

Numeroa 108, jonka sanotaan symboloivan olemassaolon ja universumin kokonaisuutta, pidetään pyhänä numerona monissa hengellisissä perinteissä.


Luku 108 on ns. harshad (mikä sanskritin kielellä tarkoittaa ”iloa tarjoavaa”) numero, kokonaisluku, joka jaetaan sen numeroiden summalla.


Kaikista numeroista, joita mystikot ja numerologit haluavat käyttää selittämään maailmankaikkeuden toimintaa, 108 on todennäköisesti se, jolla on suurin merkitys jooga- ja meditaatioharjoittajille. Sen erityinen merkitys heijastuu lukemattomissa erilaisissa tulkinnoissa ja konteksteissa matematiikasta ja tähtitieteestä uskonnollisiin rituaaleihin, hengellisiin käytäntöihin ja jopa lääketieteen ja arkkitehtuuriin.


Luku 108 on tunnettu mm. seuraavista syistä:

· sanskriitin kielisissä aakkosissa on 54 kirjainta, jokaisella sekä maskuliininen (Shiva) että feminiininen (Shakti) energia, eli 2 x 54=108

· hinduismissa ja buddhalaisuuksissa numero 1 edustaa jumalallista tai maailmankaikkeutta, 0 symboloi tyhjyyttä tai täydellisyyttä henkisen matkan alussa ja 8 tarkoittaa äärettömyyttä ja ikuisuutta

· joogaharjoituksessa numero 1 edustaa keskittymistä yhteen asiaan, hengitykseen ja sen kulkeutumiseen pystysuoraan kehossa, 0 on määrä, mikä on ennakko-oletuksia astuessasi joogamatolle ja 8 yhdistymistä ikuisuuden virtaan

· viisisakaraisella tähdellä, joka on yleinen symboli ihmiselle, on täsmälleen 108 astetta kahden vierekkäisen viivan välillä ja tähden sisälle muodostuvan viisikulmion sisäkulmat ovat myös108 °

· 108 nadia (energiakanavaa) sanotaan muodostavan sydänchakran

· ayurvedassa tunnetaan 108 pyhää yhtymäkohtaa, jotka pitävät elintärkeän energian, kehossa

· uphanishad sisältävät 108 kpl pyhiä tekstejä


· tiibetinbudhalaisilla on 108 pyhää kirjaa


· väitetään, että sielun pitää ennen valaistumista läpäistä 108 eri tasoa


· hindulaisuuden feminiinisillä jumalolennoilla on kullakin 108 nimeä


· auringon halkaisija on 108 kertaa maan halkaisija


· matka maasta aurinkoon on 108 kertaa auringon halkaisija


· matka maasta kuuhun on myös 108 kertaa kuun halkaisija


· ja tietenkin se oleellisin, Uno-pakassa on 108 korttia ;) ja 108 on muuten Intiassa ilmainen hätänumero


108 / Joogantai


108 Aurinkotervehdystä, Sun Salutation


Numeroon 108 liittyen Joogantai tarjoaa mahdollisuuden tulla ryhmässä tekemään 108 aurinkotervehdystä uudistumisriittinä, jolla tervehditään uutta kevättä, kuuta, vuodenaikaa tai mitä siirtymistä/uudistumista nyt kukakin haluaa tällä suht rankalla fyysisellä harjoituksella juhlistaa.


Mikäli 108 kpl aurinkotervehdyksiä tuntuu liian hapokkaalta, voit levätä välillä ja tähdätä lukuun 54, loistava suoritus sekin :).


Usein 108 aurinkotervehdystä tehdään kevätpäivä seisauksena uuden kevään kunniaksi, kun luonto herää uudestaan talven jälkeen ja aloittaa uuden elämän.


Harjoituksen on tarkoitus heijastaa oman hyvinvointimme ja terveyden uutta kukoistusta sekä kiitollisuutta elämää, uudistumista ja mahdollisuutta uudistua kohtaan.


Mikäli ei halua tai pysty haastamaan omaa kehoaan, mutta haluaa tervehtiä vaikkapa uutta vuodenaikaa, kuukautta tai uutta elämänvaihetta, voi harjoituksen voi tehdä myös niin, että 12 asanan aurinkotervehdys tehdään 9 kertaa = 12 x 9 =108.


Kurkkaa sivuston "Tapahtumat"-kohdasta koska on seuraava mahdollisuus tulla porukassa tekemään108 aurinkotervehdystä.

 

Mala

Lukuun 108 liittyy myös maloihin


Mala on yhdessä guru-helmestä, joka merkitsee kierroksen alkua ja loppua, sekä 108:sta puu ja/tai korukivestä punottu sekä tasselilla koristeltu Japa Mala, rukousnauha, jota käytetään mm. mantroja lausuessa. Helminauhaa liikutetaan kädessä ja siirretään peukalolla aina yksi kerrallaan eteenpäin lausuen tietty mantra tai rukous jokaisen helmen kohdalla, yhteensä siis 108 kertaa.


Jos mantrat/rukoukset ja niiden lausuminen tuntuvat itselle vierailta suosittelen lämpimästi malan käyttöä apuna jokapäiväiseen hengitysharjoitukseen. Syvä, keskittynyt, sisään- ja uloshengitys jokaisen helmen kohdalla vie noin 15 min ja on aivan loistava, niin hengitys kun meditaatioharjoitus. Jos ajatukset on vaikea pitää harhailemasta, voit laskea helmiä samalla kun siirrät niitä peukalollasi eteenpäin, Sisäänhengityksellä yk- ja uloshengityksellä -si, sisäänhengityksellä kak- ja uloshengityksellä -si, sisäänhengityksellä kol- ja uloshengityksellä -me jne.


Muista, että malaa pidetään ja käsitellään sen arvoisesti. Kun mala ei ole kaulassa tai käsissä se lepää sille varatulla paikalla, johon se on kauniisti aseteltu ja guru helmeen ei ole koskaan tarkoitus koskea peukalolla.Voit myös ostaa oman #joogantai -malasi verkkokaupasta https://liikuttajat.fi/joogantai/malat


 
1 021 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page