top of page
 • Writer's pictureUlla

Mikä on se oikea matto?

MITEN VALITSEN JOOGAMATON?
Oma matto, kyllä kiitos. Oma on aina oma ja, kun se oikea löytyy, siitä tulee pitkäikäinen luotettava kumppani, joka on osa omaa joogapolkuasi ja harjoitustasi.

'

Minulta kysytään usein, mistä tietää minkälainen matto kannattaa ostaa. No valitettavasti ei sitä aina tiedäkään ennen kuin on kokeillut.


En ole aiheen kummempi asiantuntija, googlella löytyy monta joogamattokauppaa, jotka osaavat kertoa ja neuvoa edustamiensa merkkien ominaisuuksista, materiaaleista ja huoltamisesta, kunhan vaan muistat kysyä.


Alla itselleni mieleen tulevia asioita, joita on hyvä ottaa huomioon ja auttamaa sinua alkuun maton valinnassa:


 • ”tosi joogi ei mattoa tarvitse”, ei tarvitsekaan, mutta kyllä se useasti tekee harjoituksesta miellyttävämmän

 • halvalla harvoin saa hyvää, pätee myös joogamattoihin, markettien viiden - kymmenen euron matot yleensä hajoavat ja murenevat todella nopeasti, mutta toki sellaisellakin alkuun pääsee ja muutamalla kympillä voi löytää jo ihan pätevän. • jumppamattokin käy, mutta ne ovat yleensä turhan paksuja ja pehmeitä, eikä niiden pito yleensä ole kovin kummoinen.
 • huomioi, että pitoa löytyy kummaltakin puolelta mattoa, sen tulee pysyä myös napakasti paikallaan lattiaa vasten

 • mattoja on erikokoisia ja muotoisia, luonnollisesti kannattaa pidemmän ihmisen tarkistaa, että maton pituus riittää, tosin ei se nyt kovin vaarallista ole, jos ei koko pituudeltaan mahdukaan matolle köllöttelemään

 • myös painoissa voi olla huimiakin eroja, ota tämä huomioon ainakin silloin, jos tarkoituksesi on matkustella maton kanssa pidempiäkin matkoja (nimim. roudasin ajattelematta sen kummemmin asiaa kolmen kilon maton toiselle puolelle maapalloa, kun kaverilla oli mukana muutaman sata grammaa painava matto…)

 • värillä voi olla väliä! usko tai älä, toisina päivinä se kirkuvan keltainen matto, joka tuntui niin ihanan energisoivalta ostettaessa, voi ärsyttää ihan suunnattomasti tai musta matto masentaa tai liila matto saada kolmannen silmä tykyttämään niin, ettei joogasta meinaa tulla mitään (true story!)


 • sama juttu kuin edellä on kuvioiden ja joihinkin mattoihin painettujen voimalauseiden kanssa

 • rauhallisemmissa joogalajeissa, joissa asanat tehdään pääosin maton tasossa eikä maton pidolla ei ole niin suurta merkitystä, voi panostaa maton mukavuuteen ja valita paksumman maton tai jopa lampaanvillaisen yksilön • mikäli oma joogalaji on enemmän hathaa ja flowta, suosittelen tarkistamaan, että matto varmasti pitää esim. alaspäin katsovissa koirissa ja sotureissa, eron kyllä huomaa ja jooga on mukavampaa ja asanoissa vakaampi olla, kun ei jalat tahattomasti liu’u kauemmas toisistaan

 • joissain matoissa on niin hyvä pito, että esim. polven osuessa siihen jalkaa taakse viedessä, ei palovamma ole kaukana…

 • jos ranteet ja/tai polvet ovat herkät, kannattaa valita paksumpi (6 tai jopa 8 mm) ja pehmeämpi matto • myös paksummista matoista löytyy mattoja, joissa on parempi pito kuin toisissa

 • myynnissä on myös erikseen pienempiä ”mattoja” ja muita pehmikkeitä, joita voi laittaa polvien alle • kalliimmat, ohuet, jopa hieman kiiltäväpintaiset matot, ovat usein hyvin pitäviä, mutta myös hyvin kovia ja voivat olla turhan ankaria ranteille ja polville. Itse olen käyttänyt näiden alla usein 4 mm vanhaa mattoa pehmentämässä, jotta ranteeni eivät rupea huutelemaan

 • matkamatot ovat kevyitä ja ne voi taitella, vaikka matkalaukkuun ilman, että ne siitä kärsivät sen kummemmin, mutta ovat usein myös hyvin ohuita • sileä pintaisissa matoissa näkyy kaikki, siis ihan kaikki rasva, hiki jne., joten varaudu putsaamaan joka käytön jälkeen, jos haluat pitää mattosi salonkikelpoisena • maton käyttöikää voi jatkaa joogapyyhkeellä, joka on maton päälle aseteltava ohuempi, usein kudottu tai pyyhkeen tapainen kangas, jossa saattaa olla myös kumitettu alapuoli, jotta se pysyy paikallaan. Tällöin toki maton pitävyys riippuu tuosta päällimmäisen kerroksen materiaalista. Näiden pyyhkeiden kostuttaminen lämpöjoogassa suihkepullolla auttaa pidon lisäämisessä • kun oma lempparimatto löytyy, osta kaksi, ihan vaan varmuuden vuoksi. Niitä voi myös käyttää päällekkäin, mikäli haluaa lisätä mukavuutta, vaikka yinjoogassa • jos ei ole muuta mattoa tai olet vaikka mökillä, matto jäi kotiin ja joogatuttaa, niin räsymatto tms. kelpaa hyvin, jos lipsuu, kostuta vähän suihkuttamalla vettä. Räsymatto voi kuitenkin olla suht kova pidemmän päälle käyttää.

MATTOJEN MATERIAALIT


Olen pitkään etsinyt luonnonmateriaali mattoa, joka oikeasti olisi pitävä ja toimiva ratkaisu, monet vannovat korkin tai juutin nimeen, mutta ainakaan itse en ole vielä löytänyt mattoa kummastakaan, joka oikeasti toimisi.

Materiaaleja löytyy muovimatoista korkkiin, kankaaseen, lampaanvillaan, pvc:hen, lateksiin, luonnonkumiin jne. Jotkut matot on pinnoitettu edellä mainituilla tai jollain muulla vastaavalla materiaalilla vain pinnasta.


Muovi on aina muovia, vaikka voissa paistettaisiin, eikä kuulu ihmiskehoon. Joidenkin mattojen kanssa olen huomannut, että käsissäni, kohta, joka on eniten kosketuksissa mattoon, on välillä eri värinen ja ajatus jatkuvasti muovimaton kanssa kosketuksissa olemisesta ei tunnu mukavalta.


En ole muovien asiantuntija, olen tällä hetkellä itse päätynyt laadukkaaseen, kestävään, likaa ja bakteereja hylkivään ftalaatittomaan PVC mattoon.


MATON PUTSAUS


Matoille on olemassa valmiita puhdistusaineita. Itse käytän Joogantain salilla kuvassa näkyvää komboa, sientä ja probioottista pesuainetta, jolloin probiootit jäävät tuhoamaan rasvaa ja likaa myös pyyhkimisen jälkeen.

Omassa käytössä olevien mattojeni suhteen en ole niin tarkka, putsailen silloin, kun siltä tuntuu, ja sen kyllä huomaa…toki ovat/ovat olleet kovassa käytössäkin jatkuvasti, moni jo eläkkeelle valmis.


Kun ostat maton, tarkista sen materiaali ja miten ko. materiaalia kuuluu puhdistaa, jotta se pysyy mahdollisimman hyvänä, koska, kun hyvä matto löytyy, siitä luopuminen ja uuteen mattoon tutustuminen on aina oma prosessinsa.


KASSI JOOGAMATOLLE


Joogamatolle kannattaa hankkia jokin kassi tai ainakin jokin hihna maton ympärille, jotta sitä on helpompi kuljettaa kuin ja kassi myös suojaa mattoa ja pitää sen puhtaana, esim. auton takakontissa.


Ota kassia valitessasi huomioon ainakin, että:

 • mattosi mahtuu ko. kassiin (yep, nimim. kokemusta on, ei mahdu kaikki matot kaikkiin kasseihin, ei…)

 • matto on helppo ottaa ja laittaa takaisin kassiin

 • mukaan mahtuu myös muut tarvittavat, kuten esim. juomapullo, pieni pyyhe, avaimet, lompakko jne. mitä nyt joogaan tarvitsetkaan mukaan

 • hihna on tarpeeksi pitkä, niin että saat kädet vapaaksi esim. pyöräilyä varten
MUUTA HUOMIOITAVAA

 • ulkona voi olla hyvä idea napata jokin isompi viltti tai lakana maton alle, jotta säästyy pahimmilta punkkihyökkäyksiltä

 • mattoa hankkiessa kannattaa googeloida, lukea arvosteluja ja vaikka kysellä salilla muiden kokemuksia omista matoistaan

 • jos pitäisi jotain suositella, niin ehdottaisin kääntymään Bodhi Yogan tai Mandukan mattojen puoleen

 • Joogantain salilla on erilaisia mattoja lainaan ja kysyessäsi voin myös kaivaa sinulle testiin omiani. Kun lainaat salin mattoa, toivon että putsaat sen käytön jälkeen, haluaisit varmaan itsekin muiden tekevän niin? Pyrin putsaamaan mattoja aina kun joku on niitä käyttänyt, mutta tottakai oma matto on aina hygieenisempi vaihtoehto.ps. ilmainen vinkki, kun lyöt auton takakontin kiinni tarkista, ettei rullalla oleva konttiin huolettomasti heitetty matto ole valahtanut pois rullalta ja pyörähtänyt lukon väliin, kun paiskaat luukun kiinni, muuten voi olla öljyllä kyllästetty reikä matossa...kuva ja kirjoittaja liittyvät vahvasti asiaan
 


289 katselukertaa

Comentarios


bottom of page